Det är äppeltider. Inga äpplen är godare än de ”hemgjorda” sorterna: Oranie, Säfstaholm, Alice, Wealthy.
Träden dignar av frukt, röda, gröna, sommar- och vinterfrukt. Kanske är det inte precis likadant i hela landet, men när vi åkte bil längs Norrlands kust i augusti var det otroligt äppelrikt i varenda trädgård. Och det ser precis så ut på Stockholms villatomter och kolonilotter.
Jag har just varit på en sådan och skördat, flera kassar.
Tillgången var obegränsad, drivor med fallfrukt ligger runt aplarna, ingen hinner ta reda på ens en bråkdel av allt.
Samtidigt kostar svenska äpplen tjugo kronor kilot i affären, lite obegripligt, kan jag tycka.
Nu har jag i alla fall gjort underbar äppelkaka, sötad med russin och med ganska mycket havregryn i – det lär bli lite nyttigare så. Man kan också variera, med mandelmassa, hackade hasselnötter, kanel, kardemumma. Mums!
Dessutom har jag fått mig en sann äppelhistoria serverad.
En trädgårdsägare tänkte på sina apellösa grannar. Samlade ihop frukt i två stora spannar. Ställde ut dem vid sin grind med en textad skylt: VAR SÅ GOD, BARA ATT TA!
Vad tror ni hände?
Jo morgonen därpå hade någon varit där.
Spannarna var borta. Båda två.
Men äpplena hade hällts ut och låg kvar i en hög.
Ibland lönar det sig dåligt att försöka vara snäll och givmild.
Till och med i äppeltider.
Copyright Klimakteriehäxan
Det dignar inte av frukt i alla trädgårdar. I Skåne blir årets äppelskörd bara hälften så stor som förra året. Tidiga vårvärmen gjorde att äppleträden blommade tidigare och så kom en frostknäpp och förstörde stora delar. Men de äpplen som överlevde är mogna rekordtidigt.
SvaraRaderaVilken kokbok är receptet från - eller har du gjort allt schällvt?
SvaraRaderaHär blommar frukträden inte alls och alla är oroliga. Konstigt men sant.
Warum är kommentarerkommentarerna på tyska i din blogg? (Sie können osv)