Varje år vid den här tiden dyker en fråga upp, en fråga av närmast existentiell karaktär.
Den lyder i all enkelhet så här:
Hur håller man liv i en cyklamen?
Denna krukväxt, som när den just lämnat handelsträdgården och landat i blomdisken på Ica eller hos en vanlig blomsteraffär ser så pigg och uppstudsig ut, förvandlas snabbt i min närhet.
Den kraftiga gröna bladsamlingen blir allt blekare, glesnar, går över i gult för att helt tröttna och lägga sig till evig vila över krukans kant.
Alla de där knopparna, bevisen för livskraft, som fällde avgörandet när jag valde mitt exemplar, verkar inte vara ”på riktigt”. En efter en förtvinar de, det ser ut som om någon varit där och liksom vridit på skaftet.
Själva blommorna, de redan utslagna, håller stilen aningen längre, innan de också blir bleka om nosen och lägger sig att dö.
Och inne närmast rotknölen uppträder plötsligt små snustorra blad, med skaft tunna som sytrådar. Nyss var de sjudande klorofyll-gröna.
Vad är hemligheten? Gör jag fel redan när jag väljer?
Glömmer aldrig en glimt av ett trädgårdsprogram i tv. En man visade just hur man ska testa en cyklamen innan man köper den. Man ställer helt enkelt hela växten upp och ner i sin kupade hand – klarar den det, är den bra!
Om jag vågat försöka? Gissa tre gånger! Och fundera över hur den expedit skulle se ut som upptäckte mig medan jag testade spänsten i affärens krukväxter!
Nog har jag fått skötselråd. Att aldrig vattna uppifrån är det vanligaste. En moster, död sedan länge, påstod att kallt kaffe var tricket. Det gick så långt att jag ibland avstod sista munnarna vid frukosten bara för att min cyklamen skulle få sin slurk.
Sedan berättade en kompis, som i sitt fik hade cyklamen på varje bord om höstarna, att krukan skulle sättas på isbitar, eftersom blomman krävde riktigt kallt vatten.
Det har hänt att jag gjort is enkom för blommans drink, och inte alls för min egen. Om det hjälpt? Suck.
För mycket och för lite skämmer allt, det är ett talesätt som förvisso vi krukbrukare känner till. Liksom att det är vanligare att vattna ihjäl sina krukväxter än att låta dem torka för länge.
Men nog är det lätt att förtvivla, i alla fall om just cyklamen. Och svårt att fatta, att man exempelvis i Paris och Rom har dem utomhus i balkonglådor i princip hela vintern. Bladen är gröna, de blommar snällt och ser ut att trivas på det hela taget.
Jag vet att jag inte är ensam om att ha svårt med cyklamen-umgänget.
En grannfru uttrycker alltid sin förundran över hur fina mina är.
Kanske ska jag en dag avslöja min hemlighet: hon ser aldrig samma växt två gånger, eftersom jag oavbrutet köper nya.
Det enda riktigt pålitliga tricket, faktiskt.
Och ett som blomsterförsäljarna förvisso inte sprider, men nog uppskattar desto mer.
Här har ni bevisen: före och efter. Och då är efter-blomman ändå inte r-i-k-t-i-g-t slängfärdig än.
Copyright Klimakteriehäxan
Jag har försökt ett antal gånger men gett upp nu. Vi trivs inte i samma hushåll, cyklamen och jag. Synd för de är så fina.
SvaraRaderaDe är fina att se på , men inte hemma hos mig.
SvaraRaderaI challenge U!
SvaraRaderaHar just idag inhandlat 10 x cyklamen i olika färger - fuchsia, rosa och vita - de röda är jag inte så förtjust i utom vid jultid.
Nu klockan 13.55 den 8/10 2007 planterar jag dem - ge mig litet tid här! - och sen kan vi höras om hur det gått.
Klimatet influerar ju förstås, men alla (?) vet väl att cyklamen vill ha svala temperaturer men inte frost. (U have an advantage there).
Sen får vi se vem som har grönast fingrar - eller mest tur :o)
Antar du utmaningen??!!
Jag ger dig ett par dagar för att inhandla det material du behöver för att anta "erbjudandet".
Och jag svär att jag är 100 % ärlig när det gäller mitt resultat.
Alla metoder är tillåtna (gödsel, råd från vänner etc).
Good luck! Om du är med, förstås.
Hoppas på svar inom en månad eller två...
Glöm bort den, stoppa i en mörk garderob, cyklamen är bara trött och vill vila..
SvaraRaderajag höll liv i ett par cyklamen flera år, men nu har jag tappat bört dem...
SvaraRaderaEn gång har jag lyckats hålla liv länge i en cyklamen. Fick rådet att den tycker om att stå i drag. Just då fanns där jag bodde ett otätt dragit fönster. Där ställde jag cyklamen. Den trivdes utmärk i den svala snålblåsten.
SvaraRaderaJag har köpt 1 (!) cyklamen i höst. Den är såå tjusig! Men den är som hösten, något som övergår och snart behöver ju ändå adventstaken plats :)
SvaraRaderaHej alla cyklamen-vänner! Jag kan förstås bara säga ja till utmaningen från Lenas syster - men jag köper inte tio, utan en... eftersom jag är rätt säker på att jag redan förlorat matchen!
SvaraRaderaMen den ska jag väl sätta i drag, då, för att så småningom förvisa den till nån garderob! Och det KAN betyda att adventsstaken kryper fram redan i slutet av denna månad - om den ska ersätta en cyklamenkruka i alla fall!
Då hörs vi i december, OK?
SvaraRaderaLovar att vara ärlig - cross my heart and hope to die :D
Då hörs vi i december, OK?
SvaraRaderaLovar att vara ärlig - cross my heart and hope to die :D
And the winner is: Häxan!
SvaraRaderaHade inte tid att plantera när jag tänkt och glömde bort att för mycket sol inte är speciellt bra för cyklamen, så alla 10 ser ut som din "efter"-bild nu :o((
Men plantera dem ska jag, kanske inte på parkettplats dock.
Grattis!
Ja se den tävlingen hade jag inte räknat med att vinna! Nu har jag förvandlat krukväxten till snittblommor, rätt söta faktiskt. Och hör och häpna: två cyklamen har jag nu langat ut på balkongen. Vad händer? Jo det kommer knoppar i dom j-rna. I kylan, där ingen ser dom.... jag satt dom bara där för att grönt skulle se lite trevligare ut än tom jord!
SvaraRaderaVäxter kan man inte lita på :o) Och i mitt fall inte på den som borde sköta om dem heller! Fast de ska nog klara sig i a f trots att de inte vinner någon tävling eller utmaning, stackarna.
SvaraRaderaJag glädjer mig åt alla mina anturium - rosa - frodas, fast de var ju redan planterade....