Inte för att jag är fänkålens främsta förespråkare. Men visst är det gott ibland!
Fast en dag som i dag känns det skönt att inte vara beroende av fänkål, på samma sätt som jag till exempel bekänner mig till de ständigt tomatkrävande, avocadoälskarna, blåbärsfansen, mangovännerna och jordgubbs(miss)brukarna.
Det finns ett skäl till den där lättnaden jag upplever.
I dag har det nämligen uppstått brist på fänkål i Sverige.
Anledningen är att det används bekämpningsmedel för att fänkålen ska växa sig stor och grann. Men det där giftet, som heter Linuron, är förbjudet i vårt land. Alltså har en stor grossist fått stoppa sina leveranser till matvarubutikerna sedan man vid stickprov hittat rester av medlet i fänkål. Partiet fick dras in direkt.
Fast det odlas naturligtvis fänkål på andra ställen. I Holland, till exempel, och därifrån importerar Sverige en hel del grönsaker, som bekant. Fänkål är en av dem.
Det är nu läget för fundering kring fänkålen uppstår.
För det råkar nu vara så att det där bekämpningsmedlet som är förbjudet att använda i det svenska fänkålslandet, det är tillåtet att använda i Holland.
Så att det säljs fänkål som behandlats med Linuron, det är OK för berörda myndigheter. Men vid odlingen går gränsen. Fast hit, över gränsen, kan fänkålen fraktas för försäljning utan problem.
Visst blir man lite lätt förvirrad? Och fundersam?
Ännu mer fundersam kan man bli efter att ha skrivit en text som innehåller ordet ”fänkål” tolv gånger. Ett ord som jag tror att jag aldrig har skrivit förut …
Copyright Klimakteriehäxan
Källa: TT
inget bröd utan fänkål, om jag får bestämma
SvaraRaderaFörvirrad och fundersam, ja. Men inte det minsta förvånad med tanke på alla ambiguiteter bland EU-regler som finns numera.
SvaraRaderaSpanska gurkan
Hannele - jo, ibland! Variation är trevligt på brödsidan också!
SvaraRaderaSp gurkan - så är det.
Det var likadant med löken för nåt år sen: svenska odlare, som använde en ganska låg halt av ett eller annat bekämpningsmedel, skulle förbjudas att göra detta, vilket skulle få till resultat att vi knappt skulle få en enda lökodlare kvar i Sverige, utan bli tvungna att importera all vår lök -- som utomlands odlas med betydligt större mängder av bekämpningsmedlet i fråga.
SvaraRaderaLökligtvis fick de svenska odlarna dispens.
Jag är inte alls insatt i lökodlingens mysterier, men jag äter ju hellre närodlad lök med lite gift i än importerad med mycket gift. Eftersom jag inte kan odla hela mitt årsbehov själv, alltså, annars hade ju det varit önskvärt.
Lökligtvis!!! :-D
SvaraRadera