fredag, april 10, 2015

Varför skriver inte killar om böcker?

En man är den som är upphovet till veckans fråga i Bokbloggsjerkan:
Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?

Det snabba och enkla svaret måste vara att det är mest kvinnor som köper, lånar och läser böcker. Då blir det rätt självklart att det är tjejerna som dominerar även det som skrivs om böcker på nätet.
Men sedan finns ju också frågan varför män inte är lika lässugna. Hur gick det till?

Vi minns den lille pojken som med stora ögon och öppen mun lyssnade till Alfons äventyr och för sin inre syn såg Pomperipossas näsa växa medan mamma eller pappa läste högt. Varför slutar han läsa när han sedan kan alldeles själv?

Att ge icke-lässugna gossar "Ondskan" av Jan Guillou brukar få de där unga männen att läsa åtminstone den boken, det brukar lärare vittna om. Men synd är det att grabbarna missar allt det härliga, spännande, underbara som finns i böckernas värld.

En anledning till kan jag se att det är kvinnodominans i bokbloggarleden: det förefaller också som det blir allt fler kvinnliga författare i utgivningen. Och ibland kanske vi tror att en "syster" ger oss en sannare, intensivare och roligare läsupplevelse än en aldrig så väletablerad manlig skribent ...

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

  1. Blir det allt fler kvinnliga författare som ges ut? Det var i så fall en intressant observation.
    Men det finns många bästsäljande manliga författare. Fast det kanske är kvinnor som läser deras böcker.

    SvaraRadera
  2. Jag kan inte heller fatta varför plötsligt pojkarna slutar läsa. Skulle gärna vilja ha ett svar på det.

    SvaraRadera
  3. Mange gode poeng her hos deg! Denne jerkaen har virkelig fått meg til å tenke... Hilsen Anette :)

    www.anettesbokboble.com

    SvaraRadera
  4. Bra funderingar!

    SvaraRadera
  5. Väldigt bra funderingar, undrar också varför killarna slutar läsa vid något tillfälle.

    SvaraRadera
  6. Jag tror också att grunden läggs i tidiga år, och då är frågan varför pojkar inte vill läsa? Kanske för att det finns så mycket annat, typ dator, tv, fritidsaktiviteter... Fast allt det kan ju även flickor roa sig med, ändå väljer de i större utsträckning att frivilligt läsa.

    SvaraRadera
  7. Just det. Fler och fler kvinnor ger ut böcker, intressant observation.

    SvaraRadera
  8. Sånt här grundläggs ju i barndomen/tonåren och det är väl då killar också uppmuntras väldigt mycket att göra "maliga" saker och läsning anses nog inte speciellt "manligt"

    SvaraRadera
  9. Jag tar också upp något liknande i mitt svar, att vi kvinnor läser mer och att det kanske hör hemma i vår barndom. Att vi började läsa som barn, vi kvinnor och vi har aldrig slutat! Med pojkar kanske mer uppmuntras till vilda lekar och inte sitta med näsan i en bok hela dagen.

    SvaraRadera
  10. Jag har en lillebror i tonåren och jag har känt att det har varit jätte svårt att hitta böcker åt han att läsa och det var ju ännu bedrövligare med ungdomsböcker åt pojkar när jag var tonåring.
    Så tror att deras intresse avtar för att pojkar inte hittar böcker att läsa som intresserar dem.

    SvaraRadera
  11. Jag vet ju från mina många år som lärare, hur svårt det är att få pojkar att intressera sig för läsning. De få som gör det, läser mycket, men de flesta helst inte alls.
    Tyvärr tror jag att flickor också läser mindre nu efter alla dataspel och sociala medier, och många av böckerna kan man se som film. Att döma av hur bibliotek kämpar för att få barn att läsa mer öht är det så.

    Att kvinnor tagit sig in rejält på deckarfronten har jag märkt, men kanske är det lika svårt för kvinnliga författare som för kvinnliga dramatiker? Män som skriver om män - för kvinnor... för jag är helt säker på att fler kvinnor än män går på teater.

    Jag väljer inte med flit kvinnliga författare, men har märkt att det liksom bara blir så att jag mest läser böcker av kvinnor. Det blir så macho oftast - men jag har några manliga favoriter också.

    Förresten ska jag skicka dig ett foto av mitt boktips där din bok finns med.

    SvaraRadera
  12. En till grej om barnböcker: För att locka pojkar till läsning, finns det nästan inga rena flickböcker längre, utan det ska alltid vara både en pojke och en flicka - gärna bara pojkar. För flickor läser om pojkar, men inte tvärtom.
    Men det är ett konstigt sätt att tänka, för flickor köper och lånar mer, varför då tjata om att absolut ha pojkar som så viktig målgrupp? Som om de är viktigare...

    SvaraRadera
  13. Läsande pojkar, ja, det är konstigt det där. Jag är mamma till två pojkar och har för båda läst väldigt mycket sedan de var små. En nattning utan högläsning var ingen nattning. Eftersom det är fem år mellan dem var det inte helt naturligt att läsa samma bok så först satt jag (eller låg) hos den yngste och därefter hos den äldste. Jag tror jag slutade med högläsning när de var ca 10-12 år. Den äldste läste själv när han var tre, och den yngste vid fem, så det var inte läskunnigheten som avgjorde utan det var ett sätt att komma till ro.

    Nu när de är myndiga båda två sedan några år tillbaka kan jag konstatera att den äldste alltid har något på läslistan och uppskattar att få en bok i present medan den yngste sällan läser. Han fick dock Zlatans bok i julklapp för något år sedan och sträckläste faktiskt den, men för övrigt läser han inget. Varför de är så olika kan jag inte för mitt liv reda ut.

    SvaraRadera
  14. Jag har samma teori - det har att göra med att män inte läser lika mycket. Men varför är det så? Och framför allt: vad gör man åt det? Stackars grabbar, deras liv måste vara så fattiga utan böcker.

    SvaraRadera
  15. det finns ju faktiskt en del manliga författare som skrivit underbara kvinnoskildringar. men jag har också reflekterat över att alltfler nya jättebra deckarförfattare är kvinnor

    SvaraRadera
  16. jag erkänner att jag helst läser kvinnliga författare...

    SvaraRadera
  17. Visst är det skumt att det trots allt finns så många pojkar som läser och som sedan slutar. Undrar vad det beror på?

    SvaraRadera
  18. Det här blir bara roligare och roligare, alla har ungefär samma svar vilket leder till en följdfråga, sen tar det slut.

    SvaraRadera
  19. KajsaLisa - det kanske ändå säger en hel del. För de flesta skriver väl sitt eget svar innan de läst andras???

    SvaraRadera