Vad vore en semester utan böcker?
Det är min allra första tanke när jag tar del av veckans ämne för Bokbloggsjerkan:
Vad brukar du generellt göra på din semester? Kryper du upp i hängmattan/lägger dig på stranden med en god bok och låter vardagen försvinna, eller är du mer stressad än någonsin under den här tiden? Har du något ”semesterläsningstips” att dela med dig av? Hur skulle en perfekt semester se ut enligt dig?
Vid sidan av sol och vatten (ja för all del god mat också) tror jag boken är den viktigaste ingrediensen, och också den man själv bestämmer över helt och hållet. Väderbeständigt är läsandet dessutom, kommer det ett skyfall gäller det att rusa in under tak där läsningen med största säkerhet kan fortsätta.
Min lediga tid den här sommaren har jag läst med öronen sittandes i en solstol med utsikt över grönt gräs, vackra trädkronor och med väldigt badvänligt vatten på en spottloskas avstånd. Än en gång har jag lutat mig mot Radioföljetongen, som rullar året runt men som passar så otroligt bra så här års.
Jag började med Agneta Pleijels "Spådomen" som hon läste själv. Fann den inte särskilt spännande, inte heller i någon lysande inläsning, med flera omtagningar som inte klippts bort, men fortsatte ändå. Viss igenkänning generationskamrater emellan uppstod, men texten var långt ifrån hennes debut "Vindspejare" som jag blev så imponerad av en gång i tiden.
Nästa följetong radion bjöd på var "Världen" (El Mundo) av Juan José Millás, en spanjor jag aldrig hade hört talas om (översatt av Manni Kössler). Däremot är jag ju väl bekant med Thomas von Brömssen som läst in boken och gjort det så galet bra att det ursäktade textens knepighet – det kallas väl "metaroman" tror jag, när boken så att säga handlar om sig själv? Märkvärdigt nog är det Brömssens debut i högläsningsbranschen. Han lär/bör få fler uppdrag!
Tredje gången är dock fullträffen som blir svår att slå. "En mörderska bland oss" (Burial Rites) av Hannah Kent, översatt till svenska av Karin Andrae. Bygger på den sanna historien om Agnes Magnusdottir som blev den sist avrättade personen på Island. Kent stötte på historien redan som 17-åring när hon var utbytesstudent på Island och fascinationen höll i sig och blev till sist en roman. Trettio radioavsnitt, två röster (Johan Gry och Gunilla Johansson). Jag fastnade fort!
Här nedan kan du höra Hannah Kent själv berätta om tillkomsten av sin debutbok, som förstås fått en rad priser och översatts till ett trettiotal språk.
Så har du semester kvar och plats för en bok till, i mobil/läsplatta eller resväska, läs dig till Island år 1829 med hjälp av den för mord och mordbrand dödsdömda Agnes!
Utan bok blir det helt enkelt ingen semester. Och ingen semester kan vara utan bok, så är det också.
Copyright Klimakteriehäxan
Låter som du har haft en bra semester!
SvaraRaderaLåter härligt! Hannah Kents bok har jag blivit väldigt nyfiken på!
SvaraRaderahemma läser jag gärna utomhus, på resa blir det inte så mycket läst.
SvaraRaderaEftersom jag har en stående spalt med "Bokbladstips" i församlingsbladet, känner jag alltid pressen att hitta lämpliga böcker att skriva om där. Det är många som berättar att de klipper ut tipsen, sparar ihop en hög och tar med till bibblan, och då blir pressen lite större.
SvaraRaderaI nästa blad tipsar jag om "Gånglåt" och "Högläsaren" som jag läste på tyska. (Författarnamnen glömmer jag snabbt..)
Det är bra att få tips via bloggar och facebook. Jag suger till mig.
Är jag hemma så läser jag gärna, men om jag är bortrest så blir det läsning på själva resan och sedan möjligtvis lite innan jag släcker lampan på kvällen :)
SvaraRaderaHärligt att få massor med avkopplande lästid. har tänkt lyssna på radioföljetongen hur många gånger som helst, men det har inte blivit av ännu.
SvaraRaderaBöcker är en nödvändig ingrediens för att semestern ska bli bra.
SvaraRaderaEn mörderska bland oss vill jag verkligen läsa :)
SvaraRaderaHåller med Vargnatt - En mörderska ibland oss låter som ett måste! I synnerhet som semesterläsning - det är framförallt då jag klämmer de spännande, tänkvärda berättelserna i skönlitteraturens form...
SvaraRaderaTyvärr har jag svårt att lyssna på böcker. Jag vill gärna sitta i lugn och ro och läsa själv. Löser också korsord som omväxling mot att sitta och läsa. Det är ett gemensamt intresse som vi har, Kent och jag, och han lyckas alltid klura ut det som jag fastnar på.
SvaraRaderaIngrid
En sak stör mig dock om radioföljetongen: de ger inte credit till översättaren, obegripligt nog. Hannah Kents bok har överförts till svenska av Karin Andrae.
SvaraRaderaLåter som en härlig sommar. En mörderska bland oss är jättebra! Inte lyssnat på den, men kan tänka mig att det var bra. Längtar efter en ny bok av författaren.
SvaraRaderaEn mörderska bland oss väntar i bokhyllan.
SvaraRaderaöversättarna glöms alltid bort. semester betyder massor av böcker. i år även barnböcker av skilda slag. femåringen är otroligt begiven på fakta och treåringen gillar dinosaurier. båda är mycket fantasifulla. mycket uppiggande för mormor, som tror på det livslånga lärandet...
SvaraRaderaLåter som du har haft en bra semester!
SvaraRaderaJag har blivit jätte sugen på att prova ljudböcker igen men vi får om det blir av, kanske under vintern när jag inte kan läsa ute på annat sätt :)
SvaraRadera