Ny helgfråga, med sikte på kommande veckas evenemang i Göteborg:
Vilken författare skulle du vilja träffa på bokmässan och varför?
Jo: det finns en som jag riktigt länge har tänkt att jag verkligen skulle vilja möta. Prata mycket med, ställa massvis med frågor till, lära mig nya saker av. Kanske över en liten margarita?
Författaren heter Jennifer Clement och hon började sin litterära karriär som poet, men den biten har jag ingen koll på. Däremot upptäckte jag henne tack vare "En bön för de stulna" (Prayers for the Stolen), hennes bok som gick som radioföljetong. Den berättar hur livet på mexikanska landsbygden kan te sig, speciellt för flickor som lätt hamnar i utsatta positioner bland knarkligor och våldsbenägna män. Jag fastnade direkt.
Clement är mexikansk-amerikanska, journalist i botten, och hon tycks veta "allt" om livet i dagens Mexiko, där hon numera är bosatt. Hennes engagemang för det fria ordet är stort. Hon var ordförande i PEN-klubben i Mexiko och är sedan 2015 organisationens internationella ledare, ett prestigefyllt uppdrag.
"A True Story Based on Lies" som var hennes debut tycks inte finnas på svenska. Historien utspelar sig förstås också den i Mexiko och handlar om hur tjänstefolk kan ha det. Inte lika fascinerande som "En bön för de stulna". Men läsvärd!
"Basquiats änka – en kärlekshistoria" (Widow Basquiat: A Love Story) kallas "memoarbok". Om den uppburne graffitikonstnären Jean-Michel Basquiat som Clement kände väl. Basquiat hade en flickvän som han var konstant otrogen mot, båda missbrukade, båda badade i hans pengar när han hade dem: en kolsvart relation. Clement fortsatte vara "änkans" väninna även sedan Basquiat dött, 27 år gammal. Dödsorsak: överdos, förstås.
Relationen, mer trasig och bråkig än kärleksfull, är inte helt lätt att förstå för en sån som jag som aldrig vistats i de där konstnärskretsarna i New York (Andy Warhol hörde dit, Patty Smith också). Men som öde fascinerar historien. Lustigt nog tog det 25 år innan den översattes till svenska, den gavs ut här i fjol.
Och nu har jag precis läst de första sidorna i Clements tredje roman "The Poison That Fascinates", ett mexikanskt familjedrama om jag tolkat baksidestexten rätt.
Det känns lite som om Clement tagit över stafettpinnen från Oscar Lewis, han som skrev "Fem familjer" 1959, med underrubriken "en studie av fattigdomen i Mexiko". En av mina frågor under det där önskemötet skulle definitivt vara hur hon påverkats av den boken, och om folk har det lika eländigt nu som då?
Mitt samtal med denna författare kommer dock inte att äga rum eftersom varken hon eller jag kommer att finnas på Bok & Bibliotek. Hade hon stått på deltagarlistan hade jag nog ändrat mig!
Mia som är den som ställer helgfrågan vecka efter vecka slänger också in en bonusfråga:
Vilken bok längtar ni efter som ännu inte kommit ut?
Enkelt: Jennifer Clements nya. Om det finns en?
Copyright Klimakteriehäxan
Jag känner inte alls till denna författare men har nog sett boken En bön för stulna.
SvaraRaderaspännande intressanta tips igen!
SvaraRaderainte mej du vill träffa...? ❤️
SvaraRaderaMia - hon är väldigt läsvärd!
SvaraRaderaHannele - jo, tack det samma! :-D
Över en liten margarita låter trevligt ... Synd att du inte besöker mässan i år.
SvaraRaderaEn bön för de stulna har jag i högen med böcker som står på tur att läsas så fort som möjigt,
SvaraRaderaEwa K - hade gärna träffat dig!!!
SvaraRaderaBoklysten - blir du lika förtjust som jag får du svårt att lägga den ifr¨ån dig!
Vilket bra inlägg, fick en del information!
SvaraRaderaMadde - rekommenderar henne, varmt!
SvaraRaderaJag har "bara" läst En bön för de stulna, den var bra. Inte så tung som jag trodde att den skulle vara, men stark läsning.
SvaraRaderahar läst En bön för de stulna och tyckte att den var mycket bra och den lärde mig något jag inte visste. hade gärna sett att fler titlar översattes till svenska
SvaraRaderaVilken information om Jennifer Clement. Verkar som om hon är en riktigt läsvärd författare.
SvaraRaderaKände inte alls till denna författare eller bok, tack för tips!
SvaraRadera