Läser om höftoperationer och inser att allt fler i bekantskapskretsen har behövt eller är i behov av den sortens reservdelar. Ålderstecken, förstås.
Faktum är att närmare en halv miljon svenskar har fått "ny höft" sedan 1969, det kan man läsa sig till i Svenska höftprotesregistret som sajten Nyfiken Grå letat upp.
Den är på många sätt en framgångssaga, den där berättelsen om hur folk som knappt kunnat ta ett steg plötsligt kan gå på nytt. 97 procent av alla som fått helprotes behöver inte opereras igen. 89 procent är smärtfria efter ett år. Och 2016 var ett rekordår i branschen: fler än 17000 personer opererades.
En av mina vänner har fått nya knän, en annan populär reservdel, under 2017 och är mycket lycklig över det. Dessutom är han en exemplarisk patient, en som troget gör alla rehab-övningar och har härliga vandringar i dramatisk natur som uppsatta mål, klart motiverande.
Men vad jag inte hade en aning om innan jag sett honom på "nya ben" var att ortopederna inte bara sätter dit nya leder, de korrigerar också hjulbenthet ...
Ett noggrant mätande och ett riktigt pillejobb för kirurgerna, berättar en läkare när jag frågar. Det ger resultat! Han som nyss var patient och som aldrig kunnat mota en gris med knäna är bara lite hjulbent i dag! Visst är det fantastiskt?! Och uttrycket "det hänger på en höft" får ny innebörd.
Copyright Klimakteriehäxan
(och har man ont i knäna så hjälper det att springa efter sin bil, när man glömt P-läget; knäet blir som nytt!)
SvaraRadera(tipsar att bläddra bland mina länkar, behöver inte ladda ner någonting....)
SvaraRaderaen guldgruva för svenska klassiker: https://litteraturbanken.se/
SvaraRadera