Ett antal bokbloggare publicerar regelbundet, på söndagar, smakbitar ur böcker de gillar. Jag har inte gjort det förut och kommer kanske inte att göra det igen, men med anledning av kockstjärnan Anthony Bourdains död i veckan bläddrar jag på nytt i hans "Kitchen Confidential" och tycker att om det någon gång är befogat att bjuda på en smakbit ur en bok så måste det vara när boken handlar om mat, kockar och krogliv. Inte sant?
Så var så god och smaka! Det här är en bit ur förordet till boken, fast förordet heter här aptitretare. Förstås.
"Jag vill att läsarna ska få en glimt av den sanna glädjen i att laga verkligt god mat på proffsnivå. Jag vill att de ska förstå hur det känns att uppnå barnets dröm om att basa över sin egen piratbesättning – hur det känns, ser ut och luktar i slamret och fräsandet i köket till en storstadsrestaurang. Och jag vill efter bästa förmåga förmedla de märkliga fröjderna i språket, jargongen och den dödskallemärkta humorn man hittar vid fronten. Jag vill att civila som läser det här ska få åtminstone en aning om att det här livet, trots allt, kan vara roligt."
Bokens kompletta titel är denna: "Kitchen Confidential – en kocks bekännelser" eller på originalspråket "Kitchen Confidential – Adventures in the Culinary Underbelly".
Copyright Klimakteriehäxan - och Anthony Bourdain, naturligtvis.
proffsnivå... dottern är nog nära; hon kan logistiken, planera, inköpen... jag ställer mig aldrig i köket när gästerna har anlänt, har något som puttar på - finns inget tråkigare än vänts när värdparet står i köket.
SvaraRaderaTyp jul måste jag skriva en liten lapp, en jul glömde jag skinkan i kylskåpet!! Ingen klagade... bland veganer och vegetarianer och krav-folket
(och jag avskyr att laga mat tillsammans; hjälper inte värdinnan att skala potatis eller skära grönsaker... vårat kök har krympt; maken och jag får inte plats samtidigt - och jag skulle aldrig koppa på idén att ta bort en vägg!
RaderaInte proffsnivå hos oss
Huvudsaken är att man blir mätt, glad och nöjd!
RaderaKokböcker är kul, men jag har helt slutat köpa dem. Alla recept jag kan tänkas vilja ha finns på nätet :)
SvaraRaderaDetta är absolut ingen kokbok. Inte ett recept. Men läsvärt.
RaderaOj jag vet inte ens vem det är.😳
SvaraRaderaVärlden är full av böcker och författare man inte har en aning om!
RaderaTack för smakbiten! Den kockstjärnan hade jag inte tidigare siktat. Men finns ju så många såna stjärnor...
SvaraRaderaSå är det, absolut. Men inte så många har väl skrivit riktigt bra böcker?
RaderaTack för smakbiten. Kände inte alls till den innan.
SvaraRaderaHärligt med nya bekanta, inte sant?!
RaderaSå hyggelig at du ville være med og dele en smakebit! Boken din høres interessant ut. Mannen min er kokk og jeg tror han ville hatt stor glede av den :-)
SvaraRaderaHa en riktig fin søndag!
Om din man är kock kanske han redan känner till Bourdain. Om inte - läs boken, den är bra!
RaderaJag blev väldigt illa berörd av att läsa om hans bortgång, än värre när det visade sig att han avslutat sig liv själv. Nu är det några år sedan jag såg hans mat- och resprogram på teve, men jag gillade honom skarpt. Han var sig själv i alla lägen, både proffsig kaxig och ödmjuk i en härlig mix. Tack för smakbiten
SvaraRaderaJa han tog tydligen sitt liv. Sorgligt.
Raderajag kände till den här boken, men jag tror att jag ska läsa den nu också.sorgligt om han valde självmord. tack för smakebiten!
SvaraRaderaLäs den!
RaderaTack för smakbiten. Jag förundrats över att medan många kvinnor lagar vardagsmaten så är det många av proffskockarna som är män.
SvaraRaderaJa så är det väl. Fast unga män verkar laga mer mat hemma - min pappa gjorde det exvis aldrig.
RaderaMat och matställe hör ju ihop :) En fortsatt trevlig söndag nu :)
SvaraRaderaLäste om författaren imorse, har inte läst något tidigare men smakbiten gör mig lite nyfiken.
SvaraRadera