tisdag, september 25, 2018

Svenska ruskigheter

Deckare bereds särskild plats på (eller är det parallellt med?) bokmässan, i Crimetime Göteborg. Det har fått Johanna i deckarhörnan att tända till lite extra, hon är ju så att säga på sin mammas gata! Därför skriver hon så här när hon efterlyser denna veckas topplistaVad passar då bättre än att lista våra egna favoriter bland årets lästa deckare (hittills)? 

Den uppgiften blir för svår för mig, jag läser helt enkelt inte tillräckligt många krimhistorier, i år har det (hittills) blivit exakt fem när jag kollar. Ändå har jag läst väldigt många ruskiga berättelser genom åren. Så jag tar ett eget beslut och listar i stället fem deckarförfattare jag gillar. Och på Johannas direkta order handlar det om svenskar, utan inbördes rangordning.

Åsa Larsson, som gett Rebecka Martinsson, Norrland, iskyla och snöiga vidder en egen plats i deckarhyllan.

Håkan Nesser är visserligen lite ojämn och skriver alls inte bara krimhistorier, men de gamla böckerna med Van Veeteren i huvudrollen håller än.

Maria Lang har jag fått pånyttfödd respekt för och tänker läsa flera av hennes historier, från 50-talet!

Anders Roslunds namn borgar för bra text oavsett vem han skriver tillsammans med: Börge Hellström (tyvärr avliden) eller Stefan Thunberg. Nu skriver han ensam, det går också jättebra!

Karin Alvtegen författar inte längre på grund av hälsoproblem. Synd, för hennes mordhistorier som ofta utspelades i mitt grannskap på Södermalm i Stockholm var både lättlästa och underhållande.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

  1. Jag tycker också om Åsa Larssons och Maria Langs deckare!

    SvaraRadera
  2. Åsa Larsson och Lang är bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mats Ahlstedt skriver om mord på Hisingen ❤️

      Radera
    2. Ann Rosman om mord runt Marstrand med verklig ofta historisk bakrund,

      Radera
    3. Vi är också överens! Har Rosman på hyllan, oläst.

      Radera
  3. Åsa Larsson har jag läst och något av Nesser och Lang också. men på det hela taget blir det inte många deckare lästa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Deckare läste jag oftare förr.

      Radera
  4. Ja, jag kan hålla med om alla fem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är överens! Så himla trevligt!

      Radera
  5. Maria Lang skulle jag vilja testa att läsa något av

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det. Förvånansvärt välskrivet.

      Radera
  6. Jättetråkigt och hemskt att drabbas så hårt som Karin Alvtegen. Jag har inte läst hennes vuxenromaner, bara en av de barn- och ungdomsböcker hon skrivit tillsammans med sin son; Nyckeln till Hinsides. Andra delen i serien är nominerad till Årets barndeckare på Crimetime i helgen. Jag har visserligen en annan favorit, men jag håller ändå en tumme för mor och son Alvtegen. Jag har inte heller varit någon deckarläsare tidigare, det kom med recensionsexemplaren, men jag har läst Roslund/Thunbergs bok om rånarligan som agerade i verkligheten och bland annat rånade banken i vårt lilla samhälle Rimbo. Boken heter En bror att dö för och är faktiskt otroligt bra. Maria Lang har jag fått upp ögonen för den senaste tiden, tillsammans med andra från samma tid, som Rönblom. Älskar av någon anledning det elanta, gammaldags språket och pusseldeckargenren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "En bror att dö för! är en kanonbok, ändå har jag inte läst uppföljaren! Alvtegen skriver eller skrev jättebra, hon har ju att brås på bevars (Astrid Lindgrens systerdotter). Verkligen hemskt att hon inte orkar skriva romaner mer.

      Radera
  7. Inte läst något av de två sistnämnda författarna, där kanske man då har missat något... men det går ju att ta igen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland önskar jag att det inte funnes så många böcker att "ta igen" - men det gör det ...

      Radera