"En helt annan historia" av Håkan Nesser kan ju få vara med, den lyssnade jag nyligen på, i författarens egen inläsning. Han läser jättebra och är skicklig i att bygga upp sina intriger. Och att ämnet här är historia är ju tämligen solklart, fast detta är en spänningsroman som inte har något med historien att göra!
"Samhällets olycksbarn" (Les Miserables), en riktigt gammal klassiker av Victor Hugo, kan den kanske få stå för samhällskunskap? Ger onekligen en inblick hur livet kunde te sig, både för fattiga och de bättre bemedlade. Dock ska jag erkänna att jag inte läst den, men sett den både som musikal och som tv-serie.
Sedan blev det svårt. Fastnar till slut för "The Man" av Irving Wallace. En historia som, när den kom ut, framstod som rent utopisk: det var 60-tal och USA hade fått sin förste svarte president. Jag var helt fascinerad när jag läste den. Hur det gick för presidenten? Jo, han hamnade i riksrätt. Men vägen dit var spännande, jag avslöjar inte utgången ... Tänker att det skulle kunna vara intressant att läsa om nu, med Barack Obama i bakhuvudet. Skolämnet då? Ja, under vilket schemaetikett hamnar kunskap om omvärldens historia? Bestämmer mig denna gång för engelska, eftersom mitt ex är på originalspråket.
Copyright Klimakteriehäxan
Jag gillar det mesta av Håkan Nesser, men jag tycker de fristående är mer intressanta än Barbarottiserien. Kul att höra att han är en bra inläsare också!
SvaraRaderaHan är en riktigt bra inläsare! Men så kan han ju historierna också.
RaderaSamhällets olycksbarn var ett bra val! :)
SvaraRaderaBra i dramatiserad form, själva boken har jg alltså inte läst. Än.
RaderaEn helt annan historia är den enda jag har läst i din trio och den är med hos mig också 🙂
SvaraRaderaInte Nessers bästa, men väldigt ok eller hur?
RaderaTack för tips. Har ännu inte läst "The man" men finns nu på listan- "Les Miserables" har jag både läst, sett som musical i London och som teater. Har mycket av det mesta.
SvaraRaderaFör mig hamnar även Fogelströms böcker om Stockholm här inom ämnet historia och samhällskunskap.
Även "Onkel Toms stuga" kom upp hos mig.
Tanken på en icke-vit president var verkligen djärv när boken kom ut. Stad-serien passar absolut.
RaderaRolig blandning. Och jag behövde verkligen påminnas om Samhällets olycksbarn.
SvaraRaderaFast helst vill man kanske glömma dem ... vilket elände de hade!
RaderaSamhällets olycksbarn av Victor Hugo är fantastisk, men knappast godkänd som lärobok i samhällskunskap av Emmanuel Macron... jag har läst och den ungerska vaktmästaren på jobbet sa att den bästa boken! Musikalen såg jag i London.
SvaraRaderaMen vem vet vad Mme Macron tycker? Det är ju ändå hon som är familjens lärare!
RaderaNesser har jag faktiskt inte läst om jag ska vara ärlig,
SvaraRaderaHan är så otroligt produktiv att det finns mycket att välja på. Du hinner nog.
RaderaJag tyckte inte det var lätt jag heller.
SvaraRaderaMen utmaningar är ju till för att tacklas eller hur? :-D
RaderaKlurigt tema och det löste du ju bra. Jag missade helt det där med 'historia', som ju faktiskt finns i en del titlar. Och Germinal som samhällskunskap (och för all del historia också) var ju lysande tänkt. Jag fastnade i fack-träsket - om än åt det populära hållet.
SvaraRaderaJag läser väldigt lite fackböcker, så jag hade inte mycket att välja på där.
RaderaEn helt annan historia har jag oläst i hyllan. Tack för tips om de andra. Men Samhällets olycksbarn är väl hur lång som helst?
SvaraRaderaJa Victor Hugo var nog inte nån kortfattad farbror ...
RaderaHugo skulle ju kunna stå för franska också. har inte lät Nessers bok heller
SvaraRaderaAbsolut. Fast jag skulle inte klara Les M. på franska. Har haft fullt sjå med Annie Ernaux och hon skriver tunna böcker!
RaderaJag gillar också Nessers egna inläsningar! Hör numera alltid hans röst i mitt huvud även när jag själv läser hans böcker :-)
SvaraRadera