Tio ord ska man veta betydelsen av. Man får tre svarsalternativ att välja mellan, och de "frödingska" orden är i tur och ordning lore, vankelmod, ofog, konterfej, skarva, smärt, glam, nardus, fatabur och mo. Det låter inte som speciellt värmländska uttryck i mina öron, men kanske är de det?
Enligt tidningens nätupplaga har drygt 6000 personer svarat på quizet, och 499 av dem har haft alla rätt. Med en lättnadens suck kan jag nu meddela att de rättsvarande är 500, eftersom jag (tack och lov) kunde dem alla ... Vilken tur, då vågar jag påstå att jag förstår min favoritpoet! Fast om jag inte klarat provet hade jag väl aldrig skrivit de här raderna, förstås ... Men låt mig medge att jag tvekade om "lore".
Copyright Klimakteriehäxan
Man kan aldrig få för mycket Fröding.
SvaraRaderaTyvärr kan jag inte göra testet, för artikeln är låst. Lore och mo vill jag nog se i ett sammanhang för att kunna förstå.
Helt rätt: det blir aldrig för mycket ...
Radera1800-tal och delvis dialekt, inte helt självklart, dessutom ändrar orden betydelse, mest verb som ändrar betydelse, några gånger under livstid
SvaraRaderaJo ord lever inte hur länge som helst, det måste man inse!
RaderaDu som är född i Värmland bör ju kunna orden, och det gjorde du ju. Du är ju ett "språkgeni", så det förvånar mig inte ett dugg att du klarade testet. Tyvärr funkade inte länken för icke prenumeranter av SvD. Synd.
SvaraRaderaMen hälften av orden tror jag inte används längre, annat än undantagsvis!
RaderaFröding är jag ju också förtjust i. En favorit. Bra jobbat här med "quizzet". Orden hade jag också koll på men fick tänka lite på ett par. Och värmlänning är jag inte. Men jag har läst min Fröding.(Är "väschöte")
SvaraRaderaVäschötar och värmlänningar låter stundtals ganska likA!
Radera