Just så lyder också veckans kulturfråga från Enligt O, och visst kan man roa sig med att gissa – tror aldrig att jag gissat rätt förr, så chansen till en femetta i dag är förstås än en gång tämligen låg.
Mina gamla favoriter är väl hopplöst ute ur leken ... jag tänker på Joyce Carol Oates och Margaret Atwood. En ny favorit, Chimamanda Ngozi Adichie, är antagligen för ung än så länge. Sak samma med Jennifer Clement. (Jo, jag vet att jag är tjatig!) Men visst är det dags för en kvinna (jo jag vet att könstillhörighet egentligen inte hör hemma i diskussionen men ändå)? Fast det blir förmodligen en manlig författare, en som jag inte läst eller kanske inte ens hört talas om ... (jo jag vet, det behöver naturligtvis inte vara dåligt alls!)
Kastar en snabb blick på några listor över pågående vadslagning och ser till min förtjusning att franska Annie Ernaux ligger högt på flera. Det har hon gjort förr, återstår att se om något händer denna gång. Henne gillar jag, (det syns tydligt här på bloggen) alltsedan jag hittade "Sinnenas tid" (Passion simple) på bokrea för många år sedan och köpte den, mest tack vare omslaget. Gillar ju äpplen ...
Har läst flera av hennes titlar, en till och med på originalspråk men det var för svårt, det gör jag inte igen! Just nu har jag ägnat en timme av mitt liv åt att leta efter mitt ex av "Åren" (Les Années) som jag köpt och som ligger här någonstans, frågan är bara var? Den ska jag läsa oavsett om Ernaux får priset eller ej.
På listorna finns också Karl-Ove Knausgård. Men hallå, det är väl ändå inte tänkbart? Eller??? Salman Rushdie vore däremot ett mycket intressant val.
Copyright Klimakteriehäxan
Ernaux böcker är trevlig läsning, nu är hon 82 år, tyckte mycket om Morgonstjärnan av Karl-Ove Knausgård och hans årstidsböcker är fina.
SvaraRaderaHar läst "Om våren", är kluven. Stundtals väldigt välformulerad men annat störde mig. Har inte känt lust att läsa mer.
Raderajag röstar på Knausgård! och Atwood, Marie N´Diaye glömde jag sånär
SvaraRaderaDet gör alltså inte jag ... men akademien brukar ju aldrig bry sig om vad jag tycker ...
RaderaVisst är det intressant! Och JCO blir dte nog inte. Hon anses nog alltför produktiv. Men jag hoppas. Tycker annars att man brukar leta fram författare som många inte ens hört talas om.
SvaraRaderaMen när Astrid Lindgren aldrig fick priset förlorade jag förtroendet för Akademins val.
Det har varit mycket fram-och-tillbaka-turer. Osäkert om De Aderton återfått sin tyngd internationellt. Jag hade unnat Astrid priset men själv lär hon inte ha brytt sig.
RaderaKul att en av dina gissningar slog in! Jag har inte läst något av henne, men ska naturligtvis göra det. Hennes romaner låter lockande. En del nobelpristagare har jag läst - men flera har jag tappat lusten till efter något kapitel. Jag plågar mig inte till läsning för några principers skull.
SvaraRaderaJättekul att det blev Ernaux! Och så bra att hon inte skriver tegelstenar ...
Radera