Klimakteriehäxan – finns hon? Ja! Om du inte redan är en, så blir du sannolikt en, tro mig. Och kanske känner du igen dig i mig, i alla fall lite!? Min blogg är till främst för mig själv och min skriv- och fotoklåda, det är bara att erkänna. Men du är väldigt välkommen hit! Kom, kom igen, kommentera gärna!
tisdag, januari 31, 2023
Beväpnad med en bok
måndag, januari 30, 2023
Rensa bör man annars ...
söndag, januari 29, 2023
Höga ambitioner
Budskapet på bilden nedan har också några år på nacken. Det är en häftig kasse som låter mig skylta med att jag handlat fantastiskt gott bröd hos Steinbrenner & Nyberg i Göteborg, ett bageri med höga ambitioner. "Naturen och livet i världens bästa bröd, solkysst korn och kärlek gräddas på passionens heta glöd." Ja ni hör ju själva, inte bara att det rimmar ... klart att det blir smaskens!
Här lever ambitionen att servera champagne, en flaska för en tusenlapp, till hugade gäster med lite dyrare vanor. Men själva stället är fortfarande stängt för säsongen. |
lördag, januari 28, 2023
Veckans mening – om ålderns klokskap (i en ungdomsdeckare)
Jo jag tänkte på en sak ...
... att många äldre får nog nöja sig med pension i stället för passion. Apropå "Hotell Romantik" i tv och debatten som uppstått.
fredag, januari 27, 2023
Med i "På spåret"
Har du också tänkt att det skulle vara roligt att vara med i "På spåret"? Jag har tänkt det, men också insett att det i så fall borde ha skett för sisådär tjugo år sedan, medan jag fortfarande var tämligen snabbtänkt.
Men nu har jag äntligen varit med. Ett av kvällens resmål var Buenos Aires, och en fråga om staden gällde "De galna mödrarna", en grupp kvinnor under ledning av Hebe Bonafini som protesterade mot att man under militärregimen fört bort deras barn och barnbarn mot okända öden.
Bilderna som togs på Plaza de Mayo framför presidentpalatset Casa Rosada i 80-talets början var tagna av min ständige följeslagare Ettore Botta och i inslaget/frågan kunde man höra min speakertext ... Jag har alltså varit med i "På spåret"! ... fast kanske var jag ensam om att märka det ...
Copyright Klimakteriehäxan
Dags för fruktstund?
- Vad har du just nu för favoritmellis? Frukt, av olika sorter. "Fruktstund" är ett etablerat begrepp!
- Vad gör du för att stänga av, om bara för en stund? Blundar, vänder näsan mot solen (om den lyser alltså, och det gör den faktiskt denna fredag).
- Hur länge kan du fokusera innan du behöver ett brejk? Beror helt och hållet på ämnet. Riktigt länge, om jag är riktigt intresserad.
- Vad behöver du återuppta? Rensandet i garderober och bokhyllor. Så lätt att "glömma".
- Vad behöver du pausa? Inget som jag kommer på direkt, men det finns naturligtvis något. Man borde kanske fråga min familj ...
CITAT om och i motgång
torsdag, januari 26, 2023
Krigsskildring som känns
Imorgon är förintelsens minnesdag. Har du något boktips från 2:a världskriget?
Det finns gott om sådana böcker, mer eller mindre seriösa. Och väldigt många om judarnas hemska situation. Ändå väljer jag inte en sådan, trots att jag läst rätt många.
Den jag i stället direkt kommer att tänka på är skriven av en journalist, Cornelius Ryan, som själv var krigskorrespondent. I "Den längsta dagen" (The Longest Day) handlar det alltså om den dag 1944 när man förbereder landstigningen i Normandie, på Dagen D (den 6 juni).Ryan intervjuade i efterhand rader av personer som var direkt inblandade och det är en stundtals riktigt omskakande läsning. Man inser hur eländigt de hade det i skyttegravarna, att hemlängtan var förtärande stark och rädslan ständigt närvarande.
Här får man en sorts historielektion om livet vid fronten som berör och går på djupet. Det är helt enkelt en krigsskildring som känns. Boken kom 1959. I dagsläget går nog läsarens tankar till Ukraina. Likheterna är förmodligen rätt många.Finns också som hörbok i utmärkt inläsning av Claes Elfsberg.
Copyright Klimakteriehäxan
onsdag, januari 25, 2023
Rosor till Rose
Filmen, som hade premiär i november, var nyss på väg bort från biorepertoaren, men den hänger sig kvar. Tur var det, för det tog mig en evighet att komma iväg och se den trots att jag haft för avsikt att göra det sedan långt före jul. Men nu, äntligen!
En sak är klar: jag blev verkligen inte besviken! Historien är både rörande och berörande, man får skratta ibland och tvingas tänka till: hur hanterar vi människor med psykiska handikapp? Filmen bygger på verklig bakgrund, det är regissören och tillika manusförfattaren Niels Arden Oplev som berättar sin egen systers historia. Länge undrade jag varför den heter "Rose" men det får sin förklaring.
Ni har redan gissat det: jag tycker ni ska se filmen, inte minst för Sofie Gråbøls skull. Hon är strålande i huvudrollen! En rad andra fina skådespelare känner vi också igen från olika danska tv-serier.
"Rose" är värd ett fång rosor, fast det blir av den digitala sorten.
Sofie Gråbøl som Inger. Bild ur filmen. |
Copyright Klimakteriehäxan
Tegelstenar
tisdag, januari 24, 2023
Hopp mellan århundraden
Den utspelar sig under 1600-talet men jag läste den förstås på 1900-talet och jag älskade alla delarna! Låg och tjuvläste långt in på nätterna fast jag skulle upp och till skolan i ottan.
Drömde om den djärve d´Artagnan (som jag uttalade precis som han stavades) och höll stundtals andan under dennes eskapader.
Och naturligtvis – det har ni ju redan räknat ut – fortsatte jag med att plöja igenom Milady-böckerna och "Greven av Monte Cristo" som påstås vara en av världens mest lästa äventyrsromaner.
måndag, januari 23, 2023
Är det vårens första fågel?
söndag, januari 22, 2023
Underjordiska skyltar
Är en t-banevagn en bra plats för meditation? Ja kanske det. Klicka på bilden så blir den större och texten lättare att läsa. |
Och tillbaka på gatuplanet får hunden möjlighet att meditera en stund. |
lördag, januari 21, 2023
Framtidsjobb
Copyright Klimakteriehäxan
fredag, januari 20, 2023
Skrivandets konst
Kunde inte tänka mig en bättre illustration till veckans fredagsfrågor än denna. Bilden "tillhör" Robert som har bloggen Mina skrivna ord. Vet inte var han hittat den, men den är ju helt fantastisk! Klicka in dig och hälsa på vetja, det gör jag ideligen! |
- Vem skrev du senast ett brev till? Varje år skriver jag ett julbrev till dem som förr i världen fick julkort. Berättar lite om vad som hänt i familjen under året som gått. Ett par dagar före jul ska det dimpa ner i deras inkorgar. Några få inte-så-datoriserade får papperskopior med posten.
- När skrev du senast under ett kontrakt? Så länge sedan att jag inte minns det! Och skulle det bli aktuellt igen blir det väl signering med Bank-ID ...
- Har du någonsin skrivit dagbok? Ja, när jag var liten. Har försökt även i vuxen ålder, men kommer av mig tämligen omedelbart. Tror inte jag gör nya försök.
- Har du en läslig handstil? Nej den är effektivt förstörd av alltför snabba anteckningar i pressade lägen. Glömmer aldrig när jag intervjuade en äldre man och febrilt skrev ner hans svar i mitt reportageblock. Han kikade ner i det och utbrast imponerat: Oj, fröken stenograferar! Det gjorde jag förstås inte. Om jag skriver för hand i dag måste jag skriva rent väldigt fort, annars är det inte säkert att ens jag klarar att tyda mina kråkor ...
- Vad brukar du oftast skriva på din inköpslista? Yoghurt, Falu rågrut, bacon, bananer, tomater i olika form och creme fraiche. Blir ofta rätt långa listor!
torsdag, januari 19, 2023
Klassiker som håller
Jo jag tänkte på en sak ...
onsdag, januari 18, 2023
I det lilla formatet
Här är risken väldigt stor att jag upprepar mig, för jag har bestämt för mig att den frågan har förekommit tidigare, fast kanske inte just under den här vinjetten.
Det nya normala i bokbranschen verkar numera vara ett omfång på minst 400 sidor, oftast längre, ibland väldigt mycket längre. Och inte sällan tänker jag att "den här historien hade tjänat på att bli lite nedstruken ..." Nu försöker jag tänka bort gamla favoriter i hanterligt format!
En föredömligt kort bok som jag läst på senare tid är i alla fall "En kvinnas frigörelse" (Combats et métamorphoses d'une femme) av Édouard Louis, en ung fransman som författarmässigt känns besläktad med den senaste Nobel-pristagaren, hans landsmaninna Annie Ernaux (hon skriver inte heller några tegelstenar).
På 112 sidor får man lära känna Louis´ mamma, som efter ett trist liv bytte fot vid 45 års ålder – och lyckades! Rätt upplyftande, faktiskt. Den här lilla boken har nog väldigt många läst redan, kan jag tänka mig. Jag fick köa för den på biblioteket.
Copyright Klimakteriehäxan
CITAT om bokhyllor
"Bokhyllor är som årsringar i gamla ekar, de berättar om tider som har varit och tankar som har försvunnit. /.../ Bokhyllor säger mycket om sina ägare, men nästan mer om sin tid."
-Lotta Olsson skriver krönika på Dagens Nyheters kulturavdelning. Hon rensar i sin mammas efterlämnade bokhylla, och jag känner väldigt väl igen situtionen. Båda blev vi bokslukare främst tack vare våra mödrar.
Lotta Olssons text påminner mig om den skojigaste bokhylla jag sett. Dock en som inte avslöjar något om den som läst böckerna ...
Den här fanns med på Liljevalchs vårsalong 2019. En Billy-hylla från Ikea med 180 böcker, alla med ryggen inåt. Mireia Rocher kom på det och fick garanterat fler än mig att fnissa.
Fast vi blev inte så inspirerade att vi gick hem och vände våra böcker ut-och-in, det gjorde vi nog inte någon av oss!
Copyright Klimakteriehäxan
tisdag, januari 17, 2023
Oss systrar emellan
"Det blåser på månen" (The Wind on the Moon) är en brittisk barnbok som jag fick i present av min älskade sommarkompis Ingela från Stockholm när jag var i 10-årsåldern. Systrarna Dinna och Dorinda är huvudpersoner. Det är två tjejer med "girl power", de vågar saker som andra flickor inte törs, de är en ständig utmaning för sina föräldrar, de äter sig runda som ballonger (vilket jag tyckte var jättekul!) Och ondskan i världen (boken kom strax efter andra världskriget) kan skyllas på – om jag nu minns rätt – att det blåser på månen ... Om det stämmer måste det ha varit både storm och orkan på månen ett bra tag nu. Måtte den bedarra.
Copyright Klimakteriehäxan
måndag, januari 16, 2023
I brit på bokstävr förvndls texten
Ibland töter mn på texter om man ska läsa trots att en massa information saknas. okstäver är borta, skiljetecken finns inte, det borde vara hur lätt om helst att tappa bort sig bland alla felen. Ändå nrukar det visa sig att folk utn problem läer de där texterna.
ka jag tolka detta om å att jag sitter här och korrigerar det jg skiver helt i onödan? Det är nämlien så att mitt tangentbord till laptoppen inte gör om jag vill. omliga boktäver går inte igenom förrän vid fjärde eller rent v sjätte försöket (en gång räknde jg till 16) och då slår jag till knappen så hårt att jag påminn om en kollega gamla Halda, en klassisk skrivmaskin från nno dzuml.
Min städutrutning. |
Inser ni vad detta kan gör med en text? Eempelvis kommer jg på tre välkända boktitlr som förvandls t'mligen radiklt.
"Törre än törst" v Mln Person Giolito.
"Nötormen", en fantstisk och superoriginell rysk romn som jg vnjutit. Skriven av Vldimir orokin.
"Kattkammarön" är en klassiker i barnbokshylln skriven v R L Stevenson.
Mitt eget nmn går inte heller att känn igen: in.
Och någr ndr: "Mätarnas mätare", populärt tv-program med gamla idrottsidoler som t'vlr mot varandra i diverse mer eller mindre konstiga grenar. "tjärnorna på lottet" är en annan tv-succé.
Sedn hr vi ju Katteverket som man understundom måste h kontakt med vre sig mn vill eller inte. Låter en aning gulligre än originlet, eller hur?
Nu hr jag verkligen fått hejd mig själv från att gå tillbak och korrigera lla felen ... jg vkyr ju nämligen korrfel men det påstås lltså gå br ändå, ft jg tycker förstås inte det! Däremot verväger jag starkt att invester i en ny laptop, en som inte kräver dammsugning. Som ju ändå inte hjälper. Men mn sk ta sig till ffären också.
I väntn på det nvände jg inte mindre än fyr top för tt "damma" melln tangentern. Visst ka det väl hjälp? nu k vi e om t livit lite bttre mn det d´tror jg inte tt et hr. UCK.
Copyright Klimakteriehäxan
söndag, januari 15, 2023
Nu skyltar vi igen!
Den märkningen hade jag aldrig sett förrän jag skulle lägga påsen som hade innehållit Barillas tortellini i återvinningen. (Väldigt liten "skylt", medges!) |
Detta tåg trafikerar t-banelinjen nr 13, därom råder inget tvivel. Däremot ska man inte tro för mycket på skylten, om man vill ta sig framåt. |
Det här är en markering (skylt!) för att här tar pulkabacken slut. Kanske läge att byta till vattenskidor. |
Avslutningsvis lite uppåttjack, som bara blir bättre tillsammans med en liten (eller för all del stor) blombukett ... |
Copyright Klimakteriehäxan
Jo jag tänkte på en sak ...
... att man borde sluta gnälla på regnandet och i stället glädjas åt hur bra det måste vara för grundvattennivån.
lördag, januari 14, 2023
Veckans mening – om morgonpigga
Det som inte hunnit göras före klockan elva på förmiddagen är knappt värt att göras.
Copyright Klimakteriehäxan
Dagens ord 128
FATTIGMÅNADSKALENDER
-Det är varuhuskedjan Ö&B som hittat en ny kampanjmodell. Januari brukar förvisso kunna visa upp sviterna av julfirandet i hemmabudgeten. Nu satsar man på adventskalenderns motsvarighet i en nyårsvariant: en extraprisvara per dag, med start på Knut-dagen (igår), då julen ju formellt är slut. Se där: en fattigmanskalender! Vet inte om jag tror på någon pyramidal succé ...
fredag, januari 13, 2023
Tjugofem ord
Ett foto i veckans färg: grått. |
- Med fem ord, hur har din vecka varit? Grå, regnig, tom på händelser.
- Med fem ord, vad gör du imorgon? Spelar pingis med Hammarbys seniorer.
- Med fem ord, vad var roligast i veckan? Jesper Rönndahls tv-ståupp om tatueringar.
- Med fem ord, vad behöver du göra? Snabbt förpassa julen till källaren.
- Med fem ord, vad önskar du just nu? Drygt fyra timmars trygg bilresa.
torsdag, januari 12, 2023
Visst har jag "reprisläst"!
Mia i bokhörnan ställer den andra helgfrågan för året och det handlar just om detta: Läser du om böcker? Ge gärna exempel.
I mitt fall är det alltså så, att jag tänker läsa om böcker långt mycket oftare än jag verkligen gör det, eftersom världen är full av litteratur som man ändå aldrig kommer att hinna konsumera, hur gärna man än vill.
Men några böcker har jag kört i repris, och jag kan tänka mig att göra det igen. "Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult" är Astrid Lindgrens berättelse om föräldrarna och deras kärlekssaga i Småland för ganska länge sedan. Helst ska man lyssna på den, när Astrid läser själv. Så bra!
En annan som är omöjlig att läsa för många gånger är Selma Lagerlöfs "Kejsarn av Portugallien". Också en otroligt gripande kärlekshistoria, men här handlar det om känslorna som uppstår mellan en far och hans dotter, ett barn han inte ens trodde att han ville ha ...
"Glöd" av ungraren Sándor Márai började jag läsa för andra gången i fjol, eftersom jag inte kom ihåg att jag redan hade läst den ... Men jag fortsatte till sista punkt, för storyn var fortfarande bra och jag hade naturligtvis glömt en hel del. Mera kärlek, här i kombination med svartsjuka och såta barndomsvänner som blir rivaler.
Så där ser man, visst har jag "reprisläst"!
Copyright Klimakteriehäxan
onsdag, januari 11, 2023
"Min Barbie och jag"
Barbie har upphöjts till en kulturell företeelse som debatterats intensivt, både häcklats och hyllats. Som kroppsideal var hon långt ifrån idealisk, och dessutom fanns hon inledningsvis bara i ljushyad variant. Men mycket har hänt under åren, och i dag finns hon i olika storlekar, färger och – faktiskt –former.
Om du är en gammal "Barbie-mamma" finns just nu ett kul program på SVT Play, gjort av svenskspråkiga YLE i Finland. Nio kvinnor och en man, alla synnerligen vuxna och med helt olika karriärer långt från dockornas värld, berättar på en halvtimme i "Min Barbie och jag" om sin fascination som fått dem att älska Barbie för evigt. En av dem har minst 400 dockor, många fortfarande kvar i sin originalförpackning, med stort samlarvärde. Men då har hon en till, likadan, uppackad, att byta kläder och frisyr på ...
Klart underhållande tyckte jag som råkade titta härom kvällen, trots att jag inte tillhör de "frälsta"! Men samlare är nästan alltid fascinerande, oavsett vad de samlar på för prylar.
Tio personer som älskar Barbie. Bild från YLE |
Ny favorit?
Jag räknar och finner nio författarnamn som jag inte stiftat bekantskap med tidigare. Då återstår frågan: Är någon av dem en potentiell favorit? Två är döda, där finns inte mycket mer att hämta. En ung japanska tyckte jag bara var tröttsam. Irländsk barndom har jag konsumerat i mängd redan. En Nobel-pristagare (Gurnak) gav inte mersmak. Andra som jag gillar har jag läst förut och återvänt till.
Listan blir snabbt väldigt kort. Den ende som hänger kvar som helt ny och hyfsat lovande i min bokhylla är till sist Daniel Bergman, vars självbiografiska (och berörande) "Hjärtat" jag fann klart läsvärd. Dock inte i första hand för berättelserna om föräldrarna (Käbi Laretei och Ingmar Bergman) och inte heller för författarens egen sjukdomshistoria, men mer för den intressanta inblick jag fick i ambulanspersonalens vardagsliv. Då är frågan: skriver han något mer? Det vet jag inte. Så etiketten "favorit" hänger rätt löst.
Copyright Klimakteriehäxan
tisdag, januari 10, 2023
I min bokkö från ifjol
Oj då! Så långa blogginlägg finns inte! Mitt lager av olästa pappersböcker lyckas växa, trots min föresats att inte köpa, utan låna eller läsa i e-boksformat.
Men jag kan lätt lista tre titlar som står långt fram i kön. "Djävulsgreppet" av Lina Wolff är en sådan. Har höga förväntningar, efter "Köttets tid". Sedan har jag nu bara en av Karin Alfredssons böcker oläst: "Från någon som vill dig illa", så den måste det bli, i vetskap om att det snart kommer en ny. Hon är obegripligt produktiv!
Det är hård konkurrens om bronsplatsen i denna tävling, och som vanligt är det urtrist att komma fyra ... men nu bestämmer jag mig för Alex Schulmans "Malma station"). I min bokkö kör jag på det lättlästa spåret tills vidare (det tror jag i alla fall!) Och hela trion gavs ut under fjolåret.
Copyright Klimakteriehäxan