En tvättäkta värmländsk klengås - mums! |
Klengås, nävgröt eller kolbulle?
Se där tre läckerheter som varje år går att få en enda
vecka: under Gammelvâla i Brunskog, i västra Värmland. Årets upplaga var den femtionde. Den tog nyss slut, jag
var där allra sista dagen.
Det handlar om mat med historia, varken mer eller mindre,
och det KAN vara svårt att lansera menyn till sushiälskare och dem som älskar
meze eller thaimat.
Jag vet, för jag åt själv aldrig nävgröt förrän alldeles
härom året. Tyckte bara det såg mastigt och kladdigt ut. Klengås, däremot, har
jag älskat sedan barnsben. Men om sanningen ska fram har jag faktiskt ännu inte
testat kolbulle. Dock har man försäkrat mig att det är väldigt likt
fläskpannkaka, och det vet jag ju hur det smakar.
Namnet kan man ju undra lite över – den som äter mycket
klengås blir sannolikt allt annat än klen vad beträffar kroppsstorleken, det är
jag ganska övertygad om. Men naturligtvis finns förklaringen. Man klenade, det
vill säga bredde, smöret på kakan med tummen, och med samma högst naturliga
redskap klämdes sandosten ner i smöret. Klenat och klart! Sedan var det bara
att ta en slurk kaffe och njuta.
Förr i världen åts gröten med händerna, därav namnet. Man tog en näve,
snodde runt i flottet i pannan där fläsket stekts. Sylt var det knappast tal om.
I dag krävs bestick, rikligt med hårt stekt fläsk och ganska
mycket lingonsylt till gröten, som serveras med en extra slev smält matfett. Rätten
gör en verkligen jättemätt, få orkar äta upp sin portion. Och till detta dricker man med fördel Gammelvâlas egen
enbärsdricka.
När det kommer till kolbullen måste jag försöka satsa på det
nästa år. Fast det betyder ju att jag blir tvungen att avstå nävgröten …
Klengås kan man alltid köpa med sig hem och njuta av när nävgröten sjunkit undan.
Raska damer i en lång rad serverar nävgröt med fläsk och lingon till hungriga besökare på Gammelvâla. |
Copyright Klimakteriehäxan
Jag fick ta på mig glasögonen innan jag var säker på att det inte var du själv (andra damen från vänster) som stog och serverade :o)
SvaraRaderaJag hade gärna varit med på den kulinariska upplevelsen du berättar så intressant om och hade förmodligen varit nyfiken nog att prova alla rätterna.
Låter spännande och gott.
Och det trots att jag älskar sushi.
Kulsprutan
Kul, nävgröt tror jag känner till... finskt.
SvaraRaderaskrädmjöl är mjöl på rostad havre och nävgröt är på rostade ärtor... Gott på fil. Talkkunajauhoa.
SvaraRaderaJag har bara ätit sushi tre gånger, och den godaste var hos Kulsprutan!!!
SvaraRaderaNävgröt, klengås och kolbulle har jag inte alls ätit. Vi har inte så spännande mat här i Östergötland, men jag bara ääääälskar vår egen nationalrätt: Raggmunk! Denna kärlek har jag överfört till både barn och barnbarn.
Kulsprutan - hm hm ... det är i a f inte jag ...
SvaraRaderaHannele - skrädmjöl på havre, precis som jag skrev, men den nävgröt som serveras i Brunskog har definitivt aldrig varit i närheten av en ärta!
Bloggblad - har du nu vågat sushi kan du säkert ge dig i kast med klengås också!
Även jag har gästat Gammelvala ett par gånger. Klengås var en stående smörgåsvariant i min barndom. Den Värmländska varianten av nävgröt är nog definitivt skrädmjölsbaserat. Jag måste hitta skrädmjöl och variera min morgongröt med denna utsökta läckerhet. Rårörda lingon gifter sig förnämligt med havremjöl.
SvaraRaderaBosse - jag har en påse skrädmjöl, det verkar aldrig bli använt ...
SvaraRaderadet finns en annan - talkkuna - som görs på röstade ärter, nävgröt som görs i Värmland.
SvaraRaderaDå är det talkkuna du är ute efter - och jag talar om motti! Alles klar, som tysken säger! Båda kan antagligen inmundigas utan bestick om så skulle vara.
SvaraRaderaDet står på min påse Skrädmjöl i skafferiet, tillverkningsämnen:
SvaraRaderahavre, korn, ärt
Den har innehållit rostade ärter så länge jag levt...
P.S.
skrädmjöl är väldigt gott att strö på filen, med rårörda lingon.
Skrädmjöl heter Talkkuna på finska
SvaraRaderaMotti eller Nävgröt, samma sak, olika dialekt.
SvaraRadera