Man behöver verkligen inte vara fotbollsfreak för att höja på ögonbrynen när nyheten kommer att Diego Maradona är död. Fast har man som jag tillbringat lite tid med argentinska fans kommer reaktionen alldeles naturligt. Det handlar om en av nationens verkligt stora hjältar.
Diego Maradona blev bara 60 år, men han har sedan länge sin plats i idrottshistorien. Han var Stjärnan som alla avgudade, den som trots sin ringa kroppslängd (165 cm) klarade av betydligt större och förmodligen starkare motståndare. Han vande sig vid att höra dånet från läktarna där man skanderade hans namn: Dieego! Dieego! Dieego!
Ett av de mest oförglömliga ögonblicken i hans karriär – det finns en hel del – är förstås det mål han gjorde 1986 med hjälp av ingen mindre än Gud själv. Jo, han sa så, El Diego: det var "la mano de Dios", Guds hand, som såg till att bollen gick in i nätet i kvartsfinal mot England i VM. Argentina tog guldet den gången, mycket tack vare Maradona.
När tiden som spelare var över blev livet ganska besvärligt för den nyss så store Hjälten. Krångel i äktenskapet med ungdomskärleken Claudia, skilsmässa, flera damer, alkohol, droger. Han reste till Kuba för att få hjälp med sitt missbruk och påstod att det fungerade. Minst tre barn alstrade han i alla fall där, två döttrar hade han redan i Buenos Aires. Enligt argentinsk press kan fler arvingar nu väntas dyka upp.
Så småningom startade Diego på en ny bana, denna gång som fotbollstränare. På vägen har han också hunnit med att vara programledare i tv, hans liv har blivit långfilm och i tidningen Clarín har den underbara seriefiguren Clemente löpande kommenterat Diegos liv och leverne. Och naturligtvis har en rad böcker getts ut med Maradona som författare, även om knappast någon tror att han skrivit dem.
Meningarna om Maradona utanför fotbollsplanen har varit många. Inte sällan har han kallats både korkad och elak. Men hans klassresa var ändå imponerande. Den startade i Buenos Aires slum, tog vägen via landslaget i fotboll (som är en nationell angelägenhet av högsta grad), förde honom till Spanien och Italien och stora pengar, innan han sen vände hem igen. Då hade han också kallats "världens genom tiderna bästa fotbollsspelare". Möjligen får han behålla den titeln.
Nu blir det tre sorgedagar i Argentina för att hedra Maradona, det har landets president beslutat. Ingen lär protestera. I samband med 60-årsdagen i oktober intervjuades han, för sista gången skulle det visa sig, och försäkrade då att han var glad och nöjd med sitt liv, att han fått ut mer än han någonsin hade kunnat drömma om.
-Fotbollen har gett mig allt, ibland har jag undrat om jag skulle få behålla folkets kärlek, trots att jag varit borta så mycket, men det tycker jag att jag har fått, sa han till Claríns reporter. Han passade även på att uttrycka sin oro över den pågående pandemin, som också drabbat hans släkt.
Ett hjärtstopp satte punkt för Diego Armando Maradonas dramatiska liv, efter åtskilliga turer in och ut på sjukhus. Sällan passar väl orden "Vila i frid" bättre för en nyss avliden person vars hjältegloria hamnat lite på sned i livets stormar.
Copyright Klimakteriehäxan
Maradona var en gudabenådad fotbollsspelare även utan Gud hand. De sa på BBC nyss att FIFA inte kunde bestämma sig om det var Pelé eller Maradona som skulle väljas till bästa fotbollsspelare tiden 1900-2000. Så man gav helt enkelt priset till båda.
SvaraRaderaDiego har haft ett brokigt liv efter karriären, ja, under den också. Han fastnade ju i ett dopningstest redan under VM 1994.
Men ingen kan ta ifrån honom att han var en fantastisk fotbollsspelare.
Precis så.
RaderaDet är lustigt det här. Idag kan jag inget alls om fotboll, mer än jag vet att Ronaldo och Zlatan finns. Men på 80-talet kände jag väl till Maradona och Pelé.
SvaraRaderaYngsta dotterns hund heter ju Diego också, han är bra på fotboll och har hämtat sig efter sin lätta stroke. Om än lite åldrig.
Intressen kommer och går ... du känner uppenbarligen till de bästa!
RaderaJa, en fantstsik fotbollspelare var Maradona på den tid det begav sig. Men sen kom livet emellan. Vi var i Buenos Aires i februari 2019 och där blev det ett besök.
SvaraRaderai stadsdelen La Boca. Och där såg vi bilder av Maradona lite varstans. Där fanns han kvar som fotbollsikon. Fint att ha sett det.Och en minnesvärd fotbollsspelare.
La Boca är häftigt, men ack så länge sen jag var där ... Maradonas öde är helt fascinerande: född i slummen, slutar på lit de parade i Casa Rosada, landssorg, Napoli döper om sin fotbollsarena efter honom ... det kommer mera, med all säkerhet!
Radera