Denna vecka hittar jag Veckans mening (som Skriv-Robert inlett jakten på) i en lång men jättebra text skriven av DN:s korrespondent i Ryssland Anna-Lena Laurén. Hon har fått pris som Årets stilist, och att hon brinner för skrivande är helt klart. Att skriva hänger intimt ihop med att läsa, det vet vi ju alla. Och Laurén argumenterar mycket bra för att man ska ge barnen saker att läsa, även om det är böcker de inte direkt kan ta in. Men "att läsa böcker man inte förstår är det viktigaste en människa kan göra". I DN är texten låst och kan alltså bara läsas av prenumeranter. Finska Hufvudstadsbladet har publicerat samma krönika och där var den inledningsvis öppen men inte nu längre, tyvärr!
Tanken att våra barn ska gå igenom livet utan att någonsin läsa något annat än böcker som har direkta beröringspunkter med deras egna intressen, som de genast begriper och som inte utmanar dem gör mig förtvivlad.
Nix, på den finska, där kom jag inte in heller. Men det är klart man ska ha utmaningar, vad vore livet annars?
SvaraRaderaNähä, ser att HBL också låst texten nu. Synd.
RaderaRedigerar om och lägger in länk till DN, det är väl större chans att mina bloggbesökare kan läsa där än i den finska tidningen...
RaderaDN är också låst.
RaderaFin bild, kan inte läsa Hufvudstadsbladet, bara Göteborgs-Posten... undrar vilken ålder som menas? Följer sjuåringen som kämpar med sina första böcker, hittar själv på biblioteket böcker som intresserar, 1-åringer sitter lyckligt i knäet och kan tycka att BilTemas katalog är rolig. De äldre har lyssnat på böcker några år
SvaraRaderaMina barn - kan de vara 3 och 5 kanske?
RaderaTror alla ungar kan bli bokläsare men knepen att fånga in dem kan nog variera, liksom den ålder då det "biter".
Vuxna väljer ju gärna böcker som har direkta beröringspunkter med deras egna intressen.
RaderaJo visst är det väl så.
RaderaDär har ju skolan en viktig roll då de har att man ska läsa den och den boken. Det är ju ofta böcker man själv inte skulle ha valt men som man ändå tragglar sig igenom.
SvaraRaderaMen det är även en balansgång för böckerna måste ju även fånga ens intresse på ett eller annat sätt. Om man inte kan ta till sig en bok på något sätt så anser jag att det nog är bortkastad tid. Även om man inte håller med om det som skrivs så har man ändå kommit fram till det. Men om man inte förstår eller inte greppar innehållet känns det lite värdelöst.
Jg har också varit med om att traggla, med behållning! Första boken jag läste på engelska var "Guns of Navarone" och trots att det drällde av ord jag inte kunde forsade jag fram genom boken eftersom det var så himla spänande ... Som vuxen MÅSTE man välja bort text som inte fångar en. När jag var tonåring läste jag ut allt, oavsett vad jag tyckte om det.
RaderaMed tanke på hur det är ställd med läsvanor bland ungdomar nuförtiden skulle jag som förälder vara glad och tacksam om mina barn åtminstone läste böcker som berörde deras egna intressen.
SvaraRaderaJag menar även som vuxen läser man väl inte böcker vars ämne man inte är intresserad av eller...
Jag har varit ute i skolor ibland och pratat och då brukar jaag ha som huvudtes att man har aldrig läst en bok i onödan, bra eller dålig, oavsett ämne. Tror på det.
RaderaLäste krönikan i Huvudstabladet. Mycket tänkvärd och absolut läsvärd. Idag är det ibland så illa ställt med även ungdomars läsning att de inte kan läsa en dagstidning, än mindre en artikel och skriva en resumé. De förstår ju inte vad det står.
SvaraRaderaDenna utveckling har gått tyvärr gått snabbt utför. Visst kan alla bli bokläsare men det krävs en del av föräldrar. Idag känns det inte som om så många föräldrar är villiga att satsa på att få läsande barn. Tyvärr. TRor skolan ofta kämpar på men för de som har det knepigt krävs ju minst även en kvart om dagen hemma och det från det barnen är små. Och kanske mer för att skapa ett intresse.Mycket finns att göra.
Absolut vilar ett stort ansvar på föräldrarna! Inte minst genom att föregå med gott exempel. Tror inte världen blir bättre med färre bokläsaare ...
RaderaMycket klokt!
SvaraRaderaTror jag också!
RaderaÄnnu mer förtvivlande om de inte läser öht. ;) Barn- och ungdomsboken är ju tydligen på nedgång.
SvaraRaderaJa, de som inte läser missar mycket.
Raderaförfattaren Andreas Palmaer: ”På författarbesök i skolor har jag sett gråtfärdiga barn få självkänslan nedslipad till ingenting när de desperat tragglar sig igenom tjocka böcker som dumpats i deras knän av välmenande vuxna.”
SvaraRadera