onsdag, maj 15, 2024

När värmen slår till

Sommarvärme råder. Vi (i alla fall de flesta av oss tror jag) njuter. Och vädret har inspirerat Enligt O till Veckans kulturfrågaVilka kulturella verk skildrar värme och hetta riktigt bra?

Kommer direkt att tänka på hur Vilhelm Moberg låter Robert och Arvid ge sig ut på vandring i öknen, en vandring som tar kål på Arvid och, i musikalversionen, får Robert att brista ut i "Guldet blev till sand", efter fruktansvärd törst och hägringar mellan sanddynerna. Jag menar alltså den oförglömliga Utvandrar-serien, med "uppföljaren" i den av Björn Ulvaeus och Benny Andersson skapade "Kristina från Duvemåla".

"Hetta" (The Dry) av Jane Harper ligger nära till hands också, men då har vi bytt kontinent och befinner oss i Australien. Spännande story i hemskt klimat!

En helt annan sorts hetta uppstår i "Fever", en riktigt stor hit med Peggy Lee på sena 60-talet. Sen dess har det gjorts ett antal covers, bland annat av Madonna: "You give me fever / When you kiss me, fever when you hold me tight / Fever! In the mornin', a-fever all through the night".

"Tulpanfeber" (Tulip Fever) är en historisk roman av Deborah Moggach och den utspelar sig i Holland på 1630-talet, då tulpanlökar var hårdvaluta som man kunde investera i  och bli rik på, säkrare än på andra sorters affärer. Boken har blivit film också, med svenska stjärnan Alicia Wikander i huvudrollen. Själv kan jag få en släng av en annan sorts tulpanfeber så här års ... se bilden nedan ...

Om man tar sig runt i Stockholm så här års kan man glädjas åt otroligt många härliga tulpanplanteringar. I åratal har jag njutit av vad jag har kallat "tulpanfloden" som rinner utmed Ringvägen på Södermalm. Nu glesnar den lite från år till år och liknar bitvis mera en rännil, men njutbar är åsynen av dessa härliga lökväxter ändå. Vi kan kalla det tulpanfeber!
Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. Mycket hetta i litteraturen, kom på Wilhelm Mobergs vandring med Robert och Arvid som går vilse i öknen när de letar efter guld i Nybyggarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaaaa kära Hannele... jag trodde att jag just tog upp det som mitt första exempel??????????? du läste nåt annat?

      Radera
  2. kommer inte ihåg Moberg - exemplet. har inte läst Hetta, men jag minns Fever (kan sjunga vissa delar för den som inte hinner undan) och har läst Tulpanfeber. jag tillbringar så mycken tid ute som möjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig är Arvids död en av de där händelserna i Moberg-serien som verkligen sitter kvar.
      Visst ska vi vistas ute bland tulpanerna nu, de tar ju slut snart!

      Radera
  3. Gissa om jag njuter, och det gör du nog också. Det är jag säker på. Och det ska fortsätta så här i minst en vecka till. Jag bara tackar och bugar:-)
    Konstigt nog så har jag också tulpaner med i mitt inlägg idag. Minns förresten tulpanutsmyckningen på Vanadisrondellen. Vet inte om den finns kvar, men den var mäktig:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns faktiskt jättemycket tulpaner runt om i staden just nu, jag är så tacksam!!! Borde ta en extra sväng till Lindhagensgatan, där brukar vara superfint i lite blekare färgtoner ... Visst njuter jag!

      Radera