torsdag, juni 06, 2024

Blir högen lägre i sommar?

De har ju blivit så många, de där böckerna som kommit hem till mig för att bli lästa. Och så har de ändå inte blivit det utan i stället bara hamnat på en hylla tillsammans med andra som fastnat i samma kö: kön för att bli läst. Men man behöver ju inte ha dem stående i bokhyllan, man kan lägga dem på hög också och vips! har man en att-läsa-hög, med prioriterade hyllvärmare. Mia i bokhörnan undrar nu Har du lagt upp någon TBR-hög inför sommaren? och det är veckans helgfråga.

To Be Read är alltså nyckelfrasen. Tror att i min hög ligger Lea Ypis "Fri" rätt högt, om ett liv som startade i Enver Hoxhas Albanien med Stalin som stor idol. Efter det satsar jag nog på lite annan sort med "De fenomenala fruntimren på Grand Hotel" av Ruth Kvarnström-Jones. Hyllad av många, jag köpte den nyligen när den var "Månadens pocket" på Akademibokhandeln  69 kronor är roligare än 110 kan jag tycka.

"Mest kränkt vinner" av Lars Åberg ska jag också sätta tänderna i. Om dagens Sverige, där kränktheten som bekant breder ut sig. Vet att den är välskriven, för det handlar om en författare som inte bara är klok och kunnig, han kan formulera sig också. Köpte den när han hade boksläpp, ser idel beröm levererat av dem som läst snabbare än jag,

Hamnade i samspråk med en man på mitt närbibliotek som fick mig att ta hem en liten bok av den av mig hittills okände Claes Hyllinger, "Kvällarna på Pärlan", vilken ska ta mig till Göteborg. Har också lånat Ewa Klingbergs ganska nyutkomna "Stenängeln". Hon satsar på en "dödsdoula" som huvudperson, det tyckte jag verkade djärvt så den provar jag sannolikt på.

De där låneböckerna är ju väldigt rimligt att jag läser, eftersom lånen löper ut. Av mina egna hyllvärmare vet man aldrig riktigt vad det kan bli, jag kan sitta där och låta blicken löpa längs ryggraden och så vips! ja men den tar jag! och då kan det bli nästan vad som helst, högt eller lågt, nytt eller gammalt. Somligt har stått där i åratal. Vi får se, helt enkelt. Eller, för att hålla oss till To Be Read-språket: Only Time Can Tell. Förhoppningsvis blir i alla fall högen lite lägre under sommaren.

Den 6 juni är vår nationaldag. Vi firar väl inte så himla energiskt ... men man kan
alltid njuta av blommorna! Nu inser jag till min stora sorg att även vresrosen ska
betraktas som invasiv och därmed bekämpas. Men kära nån, ska stora skönheter
aldrig få leva i fred här hos oss?  Vresrosen kom tydligen hit på 1700-talet, den 
härstammar från Östasien.
Copyright Klimakteriehäxan 

13 kommentarer:

  1. Ditte7:09 em

    Ja, visst finns här också böcker som väntar på att bli lästa och fler tips fick jag av dig. Flera av dem ska jag absolut lägga i högen för läsning. "De fenomenala fruntimren" tyckte jag om. Boken är också ett stycke kvinnohistoria. Kan också rekommendera "Döda kvinnor förlåter inte" av Katarina Wennstam. En deckare men med fokus på kvinnor vid sekelskiftet 18-1900.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wennstam står också här, t v oläst, hon är bra! Har inte läst alla hennes men ett flertal.

      Radera
  2. Ja, jag brukar jag köpa på mig böcker under vintern som jag sedan ställer in i bokhyllan och betar av i solstolen på balkongen under sommaren. Så några dikta hyllvärmare har jag aldrig haft. Lika bra det;-)
    Är såååååå himla trött på alla så kallade invasiva arter. Det är alltid det finaste blommorna som klassas som invasiva. Och det gör mig bara ledsen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ack ja, syrenerna är också i farozonen. Fattar inte varför det blir så här? Så skönt att man kan läsa bok ute även i dag!

      Radera
  3. Hannele8:44 em

    Ypis bok har jag läst, speciell, lärorik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har förstått det, av flera som läst.

      Radera
  4. Hanneles bokparadis8:48 em

    jag har vresros Hansa hybrid i trädgården, doftar gott men sprider sig inte.

    SvaraRadera
  5. Där fick man lite fler boktips.

    SvaraRadera
  6. Mest kränkt vinner vore nog intressant att läsa.

    SvaraRadera
  7. Mest kränkt vinner vill jag läsa. Tyvärr verkar inte biblioteket anskaffa den, synd. Kanske kommer, får hålla tummarna.

    SvaraRadera
  8. Låter väl som en bra plan, Grand Hotel boken vill jag läsa.

    SvaraRadera