lördag, juli 20, 2024

Veckans mening – om att vara författarbarn

Johanna Ekström skulle just fylla 52 när hon dog 2022. Hon var författare, skrev både poesi och romaner, och äldsta barnet till paret som länge var den "finaste" duon kultur-Sverige kunde visa upp: Margareta Ekström och Per Wästberg. Tio år före Johannas bortgång kom boken "Om man håller sig i solen" och i den får man veta hur det var att växa upp i ett tjusigt hem på Kungliga Djurgården i Stockholm, i en familj som verkligen höll på etiketten och visste hur man skulle föra sig i de fina salongerna, samtidigt som båda föräldrarna var framgångsrika författare. Hela familjen hade ordet i sin makt! (Fadern, Per Wästberg, nu 90 år, sitter fortfarande i Svenska Akademien). Boken blev mycket omtalad när den gavs ut, jag råkade bara hitta den på en loppis härom veckan och slog till. Den uppväxt vi får läsa om äger rum har fokus på yta och mycket mindre utrymme för känslor. Men förmågan att uttrycka sig var alltid viktigast, språket gick först, allt gick att skriva om. Här har ni Veckans mening, på Skriv-Roberts initiativ:

Om du är olycklig, var då så verbal att olyckan blir en god historia.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. känner till Margareta Ekströms översättningar, pappan finns i bokhyllan. Kanske kan man lyfta sig själv genom att läsa om andras elände och olycka...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har aldrig varit särskilt förtjust i Per Wästberg. Blir inte mer förtjust av att läsa den här boken. Minns inte om jag läst Margareta E:s egna böcker, men säkert någon översättning.

      Radera
  2. En miljö där jag inte hade trivts tror jag. Citatet däremot skulle jag kanske kunna skriva under på;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt speciellt, rätt konstigt om du frågar mig. Trivsamt? Knappast. Ändå kan jag se att meningen jag valde kan funka ... men den är rätt cynisk.

      Radera
  3. Det känns som att den meningen inrymmer en del bitterhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör hela boken. Ingen uppväxt att avundas.

      Radera
  4. Jag tror nog att det över huvud taget är så att du måste ha förmågan att uttrycka dig verbalt väl om du vill få medhåll oavsett vad det gäller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ord och språk är viktigt, det står utom allt tvivel. Men det kan förstås hanteras lite olika.

      Radera
  5. Att göra något olyckligt till en god historia låter lite konstigt... även om pratmakaren är verbal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det sker ju. Inte så sällan. Tänk alla ruskiga barndomsskildringar som blir "stor" litteratur!

      Radera