Min känsla är att förlagen sällan lägger ner särskilt stor möda på en boks inlaga. Man väljer typsnitt, storleksgrad på bokstäverna och inte mycket mer. Kanske sker de där valen helt rutinmässigt rent av, utan minsta anpassning till genre och stil. I bästa fall blir det lättläst och det kan förstås vara lockande i sig.
Fast när det kommer till omslaget, då blir layout och generellt uttryck viktigt, tillsammans med baksidestexten. Jag har definitivt köpt helt okända böcker på grund av omslaget, sak samma om man lyckats skriva en riktigt kittlande säljtext på baksidan! Samtidigt vill jag vädra en irritation: bokomslag liknar varandra i alldeles för stor utsträckning i dag.
Möjligen ska man här peta in en reservation: när det handlar om s k coffeetablebooks, stora praktvolymer med mängder med bilder, kan nog insidornas utformning locka till köp, mer bläddring och, i bästa fall, läsning. Även om jag får för mig att de flesta bara ligger på det där bordet ...
Copyright Klimakteriehäxan
Om vi pratar "coffee table books" köper jag gärna böcker efter "utseende", bildkvalitén och layout. Men inte "vanliga" böcker, även om ett snyggt omslag förhöjer "köpnöjet";-)
SvaraRaderaNär man säger "sidorna" tänker jag ju på inlagan i första hand ...
Raderaoch layoutaren har stor makt, även val av bilder på stora kaffebordsböcker.
SvaraRaderaInga böcker med fula omslag kommer över min tröskel, inte ens låneböcker
Har layoutat rätt många tidningssidor i mina dagar, visst är det ett kul jobb och man har absolut "makt" över materialet.
RaderaVilken tur att du inte ska ha franska böcker, deras omslag var åtminstone förr urtrista.
kan inte ett ord franska, de franska böckerna är kanske lite trista, men absolut inte fula
RaderaBildgooglade lite nu, de har definitivt blivit piggare.
Raderavar i Frankrike i höstas, besökte bokaffärer, mycket av de enkla omslagen kvar, skulle platsa i min bokhylla
RaderaDet vore kul med fina insidor med.
SvaraRadera