När nöden är som störst hemma hos oss vad beträffar matidéer brukar jag inte så sällan ställa en enkel fråga:
Är det möjligen någon som är quichenödig?
Och tänk, att det är det nästan alltid.
Med quiche förhåller det sig dessutom så lyckligt att den går i stor utsträckning att göra enligt den av mig så hyllade Cajsa Warg-principen ”man tager vad man haver”.
Visst, en ÄKTA quiche är en fransk ost- och skinkpaj.
Men en FALSK quiche av min modell kan innehålla en hel del annat också, fast det är klart: ost hör till. Ostrester funkar bra – kanter på väg att torka bort, brie som legat lite för länge, och så väldigt gärna lite cheddar. Kombineras med en och annan grönsak, kassler eller köttfärs eller rökt lax eller – ja, hugg till med något!
Dessutom kan man göra en hel del med pajdegen. Den blir magrare med kesella och bordsmargarin, grahamsmjöl i stället för en del av vetemjölet fungerar lika bra och gör skalet aningen nyttigare.
Bästa pajdegsreceptet har i alla fall Anna Bergenström levererat, i boken ”Kärlek, oliver och timjan”. Hennes deg blir otroligt enkel att kavla ut tunt.
Och har ni inte den boken hemma – det är en himla vacker och trevlig bok om mat – så är receptet så här:
4 dl vetemjöl
75 g kallt smör i kuber
100 g kesella
1 ägg
Ägget har man i sist, när de andra ingredienserna blandats.
Märkvärdigt nog är det där ett recept jag brukar följa. Kan det till och med utantill vid det här laget.
Någon som är quichenödig?
Bara att sätta ugnen på 200 grader och dra igång.
Copyright Klimakteriehäxan
Knådar du ihop det för hand? Jag brukar knöka ner allt i matberedaren (årsmodell -74)...
SvaraRaderaNä matberedaren får det bli. Då går det hur fort som helst! och så en stunds "vila" i kylen!
SvaraRaderaSkitbra ord, "quiche-nödig"!! :D
SvaraRaderaOjoj... Word verification "nkukdd"... *gapskratt*
Ja visst är det ett bra ord? Ber om ursäkt för min word v. :-))
SvaraRadera