Dahlia och bollkrysantemum har utsetts till augustis månadsblomma i år. Inte något särskilt överraskande val, fast det är inte mitt utan Blomsterfrämjandets.
Men visst, färgglada dahlior pryder verkligen sensommarrabatten, och en snällare och tåligare växt än krysantemum i dess olika former är det svårt att hitta.
Krukväxter är ett riktigt stort intresse här i landet – ett som jag delar, förmodligen har det gått i arv...
Visste ni att de flesta svenska hem har åtminstone tjugo krukor med växter i, och att väldigt många faktiskt har ett fyrtiotal? Ett hem utan blommor känns fel.
Jag tillhör definitivt den grupp som har många plantor, en salig blandning av sådant jag hoppas ska blomma om men aldrig gör det – och så gamla trotjänare som bara växer och blommar även om jag glömmer bort att ta hand om dem ibland.
Varför har vi så gärna blommor hemma?
Svaren är många.
Krukväxter är faktiskt en sorts sällskap – och det är ingen myt att de trivs bättre om man pratar med dem, för i vår utandningsluft finns saker som växterna vill åt.
Krukväxter är i bästa fall också en fröjd för ögat med bladverk och blommor. Genom dem kan man se ett naturligt förlopp som kanske manar till eftertanke, från den första spirande pyttelilla knoppen till den nervissnade blomman som rent av luktar lite unket.
Ganska många bladväxter är dessutom nyttiga att ha som sambos. De fungerar som naturliga luftrenare. Experterna rekommenderar till exempel ampelliljor, ormbunkar och murgröna, som med sin blotta närvaro ökar luftfuktigheten i bostaden och minskar halterna av mindre människovänliga ämnen som finns i luften.
Extra bra är det att omge sig med växter i sovrummet.
På jobbet bör vi också ha blommor i närheten, gärna på skrivbordet. Vi arbetar bättre i växters sällskap, hetsar mindre, blir lite snällare. Norska forskare anser sig ha kunnat konstatera att krukväxter ger människan högre smärttröskel och minskar besvär med huvudvärk, vissa hudproblem och koncentrationssvårigheter.
För patienter på sjukhus råder inte sällan numera blomförbud på avdelningarna, men gröna växter brukar kunna få finnas åtminstone ibland. Och vi blir fortare friska av kontakt med blommor och grönt. Att ha en trädkrona utanför fönstret är rena medicinen. Man behöver bara dra sig till minnes något ruggigt turisthotell i Bayswater i London där endast en soptunna anas genom den skitiga glasrutan… och så kontrasten när man vaknar i ett rum där naturen genast är närvarande, i sol eller regn eller vad det nu kan vara för väderläge. Klart man mår bättre i det senare!
Själv pysslar jag gärna med mitt krukbruk, både på balkongen och på fönsterbrädorna. Men umgänget med olika växter får vitt skiftande resultat.
Två sorter verkar jag ha bäst hand med: Sankt Paulia (även kallad Afrikas viol) och olika orkidéer.
Hortensia tar jag däremot död på blixtsnabbt, medan Kalanchoe (går under olika namn: höstglöd, vårglöd, hösteld, våreld, julglöd beroende på när den säljs) är fantastiskt tålig. Goda vänner far till sommarstugan och tar med sig sin mångåriga hibiscus, år efter år. Om jag köper en sådan ser det efter några dagar ut som om en marodör varit framme och nupit av alla knoppar. Bladen på mina cyklamen gulnar ofelbart. Men en Benjaminfikus har jag som växt från några decimeters höjd tills den nu når taket och måste klippas av.
Just nu har jag en namnlös växt ur vars knallrosa blomställning små klarblåa blommor sprätter fram och får spiran att starkt påminna om en skär Musse Pigg med blåa öron, eller en liten flicka med glada pippi-tofsar i håret.
I en balkongkruka står tre begonior som i januari avlöste julstjärnorna i köksfönstret. Begoniorna har blommat oavbrutet sedan dess!
Man får nog helt enkelt experimentera och sedan hålla sig till de sorter som trivs bäst på de fönsterplatser man kan erbjuda.
Och nog är det lustfyllt när det än en gång är dags att konstatera att en krukväxt man vattnat och vårdat producerar nya knoppar.
Jag kan för ögonblicket skryta med att inte mindre än fyra orkidéer har knoppar medan tre stycken bär ”hemgjorda” blommor och två håller på att bilda nya bladrosetter på gamla blomstänglar – jag ser på med förundran och förtjusning!
Mera krukbruk!
Copyright Klimakteriehäxan
Tidigare bloggpost om mitt krukbruk finner du här.
PS Det finns förstås rader av expertböcker att konsultera i ämnet. Nya för i år är bl a Clas Bergvalls ”Liv, lust och mening – om krukväxters kulturella betydelse” och ”Krukboken” av Christel Kvant.
SVERIGES MEST SÅLDA KRUKVÄXTER
90 procent av alla kvinnor och 75 procent av alla män köper blommor minst en gång varje halvår, och i genomsnitt handlar vi för 750 kronor om året. Det här är vad vi köper när det inte handlar om snittblommor:
1. Kalanchoe
2. Begonia
3. Pelargon
4. Krysantemum
5. Fredskalla
6. Lyckliga Lotta
7. Cyklamen
8. Brudorkidé
9. Murgröna
10. Azalea
Källa: Blomsterfrämjandet
.
Här har jag just räknat till 15 krukväxter men jag har ju å andra sidan säkert 50 chiliplantor som just nu står ute....
SvaraRaderaFrän växt den där rosa med blått
Och jag som inte har en enda krukväxt. Nu blir jag sugen på att skaffa ett par eller tre.
SvaraRaderaJa men gör det Matilda, du kommer inte att ångra dig!
SvaraRaderaDen rosa och blå är en riktig glädsespridare, Christina - skulle vara kul att veta vad den heter!
I always emailed this webpage post page to all my contacts, since if like to read it next
SvaraRaderamy links will too.
Also visit my website home cellulite treatment