söndag, juni 22, 2008

Midsommaren och maten

Midsommarfirandet måste anses vara över för den här gången, i princip i alla fall.
Vad är slutomdömet?
Låt mig gissa: ganska regnigt. Med lite solglimtar. Rätt så OK.
Och så är vi mätta, väldigt mätta, allihop.

Att jul och påsk är stora mathelger, det är på något vis så självklart. Mitt i vintern faller det sig naturligt att tillbringa en massa tid i köket, tidiga våren funkar det likadant.
Men när sommaren är som finast borde vi väl ha annat att tänka på, skogspromenader, bad, fiske, bär- och blomplockning, trädgårdsarbete, båtnavigering?

Nej, åtminstone inte om man ska döma av min tur till Ica dagen före midsommarafton. Jag norpade åt mig den näst sista kundvagnen – det brukar finnas mängder. Nummerlappen i charken visade att jag hade mer än trettio personer före mig innan jag skulle få min varmrökta lax, dagen till ära honungsmarinerad. Sill fanns till extrapris, gräddfil i stora helgförpackningar. Färskpotatisen var av spelkulestorlek och skorvig, de svenska jordgubbarna kostade FYRTIOFEM kronor litern. Inga hinder, folk lastade av allt.

En optimist la en flaska solkräm ovanpå baguetterna, en mer pragmatisk människa plockade åt sig två reaböcker och en jättepåse chips. En redan väldigt rund människa valde mellan havrebollar och dammsugare, det slutade med att hon tog en förpackjning av vardera.
Ja, ska man svälta någon gång, så inte ska det vara till midsommar!

Framför kassorna, alla bemannade, ringlade kön utan slut. Streckkoderna flimrade, vågarna pep, kassalådorna gnisslade diskret, växelmynten skramlade, papperskassar sprack, blomkrukor föll i golvet, plastkassar prasslade i dubbla lager.

Sedan var det bara att lyfta över allt i bilen och puttra hem, hem till köket, jobba med kokgrytor och stekkärl, uppläggningsfat och salladsskålar.
För att så småningom slå sig ner och ägna sig åt det som verkar vara den gemensamma nämnaren: att äta.

Nog var det betydligt hälsosammare förr, när vi faktiskt dansade kring stången och sedan tvingades ut på en nattlig promenad för att samla ihop de där drömblommorna att ha under kudden.
Men mätt, det är jag.
Fast det finns rester så det räcker till lunch.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. Ha, du har precis fångat hur det var i affären! Det är inte konstigt att den 6 juni inte blir så stort när alla laddar inför midsommar...
    För jordgubbarna betalade jag 50 kr. Det blev bara en liter i år. Men goda var de :)

    SvaraRadera
  2. Som gammalt affärsbiträde så kan jag intyga att dagen före midsommaraftonen är den absolut i särklass värsta dagen, på hela året, att jobba i matbutik. Inte värsta för att alla är otrevliga för det är de oftast inte. Utan värsta för att man knappt hinner få en endaste liten matrast själv. Själva handlade vi i onsdags på Coop med scanner och hade inte en människa före oss i kön och allt packat och klart redan från början. Varsin jordgubbe skördade vi alldeles gratis på lotten. Idag ska vi nog kunna skörda lite fler om inte mördarsniglarna hunnit före.

    SvaraRadera
  3. En burk sill och ett potatiskok för två personer är alldeles lagom aktivitet på midsommarafton. Runda av med ett glas vin och en promenad i kvällningen och midsommar kan summeras som Perfekt!

    SvaraRadera
  4. Anonym2:39 em

    Chark? Det finns inte många kvar...
    Självscanning som gäller, inget köande.
    Knytkalas, ingen behöver jobba ihjäl ;)

    Så vi hann även med skogspromenad, bad, blomplockning och lite trädgårdsarbete.

    SvaraRadera
  5. Anonym10:01 em

    Varför krångla till det? Matjesill, nypotatis, gräddfil, gräslök, (ev. hackat ägg och en skiva kavring) med en god Ålborg är godare än gott! Därefter jordbubbar naturell tills solen går ner. :)

    SvaraRadera
  6. Eller sà àker man till ett underbart alpland, slipper matstressen OCH regnet...

    SvaraRadera