Vi ser bilderna från Afghanistan i varje nyhetssändning, i varje dagstidning, överallt. Efter tjugo år av internationellt experimenterande för att – som det hetat – skapa en demokrati har talibanerna återerövrat landet. Kaos råder, folk försöker fly, kvinnor gråter över den frihet de haft men nu är övertygade om att de kommer att förlora igen. Kabul är nedlusat av vapen i händerna på skäggiga män, medan världen tittar på med förundran: Var det verkligen så här det skulle bli?
För egen del vet jag väldigt lite om det där bergiga landet, sargat av fattigdom och strider och rivalitet mellan olika befolkningsgrupper. Men jag har ju så att säga varit där – med hjälp av böcker som nu står i min bokhylla.
"Bokhandlaren i Kabul" av Åsne Seierstad var nog den första. Den kom 2002, sedan Seierstad tillbringat en tid i afghanernas huvudstad efter att talibanregimen fallit. Det är en dokumentärroman, och de verkliga huvudpersonerna gillade inte det deras norska gäst valde att berätta om deras liv och vardag. Författaren fick betala skadestånd till bokhandlaramiljen efter rättegång i Oslo. Hon hade kränkt privatlivets helgd. Men en stor läsarframgång blev det. Jag var en av dem som verkligen tyckte det var en bra bok, med inblickar i en värld väldigt långt från min egen.
"Flyga drake" (The Kite Runner) som Khaled Hosseini gjorde debut och internationell braksuccé med kom 2003. Drakflygning är en klassisk lek för afghanska barn som bokens Amir och Hassan, en lek som huvudpersonen minns när han efter en dramatisk flykt och många år i exil i USA återvänder. Det här är en verklig bladvändare, och det blev också en bra långfilm.
Hassar-pojken Amir spelades av Ahmad Khan Mahmoodzada. Barnskådespelarnas säkerhet var hotad sedan filmen haft premiär. Några sexscener kunde inte tolereras av religiösa makthavare. Barnen evakuerades till Förenade Arabemiraten men kunde aldrig återvända hem. Fem år efter filmens premiär kom Ahmad Khan som flykting till Borlänge, och han bor nu, tio år senare, kvar i Sverige.
"Tusen strålande solar" (A Thousand Splendid Suns) utspelar sig också i Kabul men med fokus på kvinnornas situation, helt utan rättigheter. Så omskakande, så ruggigt, så sorgligt! I "Och bergen svarade" (And the Mountains Echoed) berättas en gripande släkthistoria. Läsaren tas med till en fattig familj på den afghanska landsbygden, så fattig att ett barn säljs och tappar kontakten med sina syskon.
Kanske är det mesta annorlunda nu, vad vet jag. Knappast något lär ha blivit särskilt mycket bättre. Fast en sak vet vi alla: det är lättare att förstå något om nutiden om man vet lite om det som varit. Då kan böckerna komma till pass. Medan Afghanistan av allt att döma är på väg att bli knarkets, våldets och de religiösa fanatikernas paradis. Och männens, förstås.
dessa finns i min bokhylla, några olästa.
SvaraRaderaDå har du något att se fram emot.
RaderaÅh, tack för tips! Har ju hört talas om dessa böcker, förutom "En del av mitt hjärta lämnar jag kvar", vilken spännande läsning!
SvaraRaderaTack för tipset än en gång!
Man möter definitivt en värld där man inte känner igen särskilt mycket ... vi är lyckligt lottade som inte fötts i Kabul!
RaderaJag har bara läst de två böcker som en tidigare kollega skrev om sitt liv i Afghanistan och sin flykt därifrån, iförd bhurka och en släktings smycken. Han är späd till växten, så det gick. Han jobbade inom polisen mot narkotika, och när han upptäckte att presidentens bror var inblandad, låg han illa till.
SvaraRaderaSen har jag läst och hört vad mina elever berättat om hur de hade det innan de kom tull Sverige. Ingen avundsvärd tillvaro
Nej, att ha fötts i Afghanistan leder inte till ett liv på nån räkmacka direkt.När man ser bilderna på alla desperata människor blir man ju gråtfärdig.
RaderaHar de flesta av böckerna som du har med här och har läst de du har med. Gripande skildringar.
SvaraRaderaJag lyssnade nu på presskonferensen med Ann Linde och det känns knepigt att de lokalanställda på ambassaden lämnades i sticket. Hoppas nu de kan komma ut- Sverige var långsamma här.
Håller med - de lokalanställda sitter förmodligen i en rejäl knipa.
RaderaBokhandlaren i Kabul har jag läst och den boken är nog Åsne Seierstads i särklass bästa.
SvaraRaderaHörde några reportage på BBC idag, och där var experterna försiktigt positiva vad gäller kvinnornas liv framöver. Hoppas de får rätt...
Nä, inte är den hennes bästa, men första - och väldigt bra. Men både "Två systrar" och "En av oss" är nog ännu bättre, fast inte lika lättlästa. Har läst alla hennes utom Groznyj-boken. Afghanistans kvinnor har sannolikt stor anledning att vara rädda. Törs inte tro att talibanerna ändrat sig - sharialag är inga dagisregler direkt!
Radera