onsdag, mars 15, 2023

Att lyssna är också att läsa

En kulturfråga dyker upp varje onsdag, från Enligt O. Denna gång denna: Vad är din relation till ljudböcker? Vilka ljudboksfavoriter har du?

Min relation till ljudböcker är den bästa tänkbara, och jag kan bara önska dem lycka till som inte ännu upptäckt det här sättet att läsa. Det är nämligen ingen ersättning för att läsa pappersböcker, inte alls, men det är ett utmärkt komplement!  

Jag lyssnar när jag går på promenad eller sitter i en solstol (det händer förstås alltför sällan) och längre bilresor blir kortare med en ljudbok. Inläsarens röst är superviktig, ibland råkar man ut för någon som inte verkar ha sin hjärna påkopplad alls medan inspelningen pågår  då får man ge upp, helt enkelt. Och leta upp ett tryckt exemplar.

En bra uppläsare måste ha kollat uttal på "konstiga" namn, exempelvis. Måste förstå vikten av en paus. Måste ha vett att testa vilket ord i en mening som verkligen ska betonas. Märkligt nog är det långt ifrån alltid som författare som läser sin egen text behärskar de här grundläggande faktorerna, jag ska av snällhet inte nämna någon särskild ...

Ska jag lyfta fram någon som aldrig gjort mig besviken blir det Torgny Lindgren. Ingen överträffar hans västerbottniska språk som rymmer så mycket humor och klokskap. Samma sak med Astrid Lindgren. Jag fick en gång tillfälle att fråga om hur hon såg på olika tolkningar av sina böcker. Hon plirade vänligt på sitt typiska sätt och sa: Tja jag tycker nog att jag läser rätt bra själv! 

Helt klart är att många författare väldigt gärna vill läsa in sina egna texter. Råkar känna till en som dock fick nobben av sitt förlag, trots goda försäljningssiffror: hen gjorde en provinspelning. Den blev inte godkänd. Anledning: hen hade en mage som kurrade, högt och oavbrutet ... Annars menar jag att "korrekturlyssning" slarvas det ofta med, hos både stora och små producenter.

Höjer gärna en stor varningsflagg för "kända skådespelare" som för rejäl betalning harvar igenom vilken text som helst, utan minsta eftertanke. Även här har jag gott om exempel, men det tjänar knappast någonting till att peka ut någon. Rolf Lassgård brukar jag dock gilla, liksom Cecilia Nilsson.

Vill gärna tipsa om två ljudböcker som fått mig att glömma tid och rum: Staffan Göthes inläsning av Björn Larssons fenomenala roman "Drömmar vid havet" och dessutom Jennifer Clements "En bön för de stulna" (A Prayer for the Stolen) med Hanna Schmitz.

Närmast i min hylla med väntande ljudböcker (jag köper dem second hand och lägger på lager) står "Lady Chatterleys älskare" av D. H. Lawrence, inläst av Sven Wollter. Det ska bli spännande, har inte läst den förut.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. Älskar också ljudböcker! Tack för tipset om Drömmar vid havet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Björn Larsson är läst av alldeles för få svenskar. Mycket mera känd i Frankrike!

      Radera
    2. Spännande tips! Blev sugen på att läsa/lyssna.

      Radera
  2. väldans många tips, loppis är toppen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Röda korsets Kupan-butik är mitt bästa fyndställe för cd-böcker.

      Radera
    2. köpte Potter-filmer för 10 kr/styck

      Radera
  3. För mig är det bara ljudböcker som gäller och det på grund av min dåliga syn.
    Just nu pausar jag med det och hänger på någon podd istället.
    Tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Poddvärlden har uppenbarligen mycket att erbjuda, men jag har liksom inte riktigt hittat dit!

      Radera
  4. Jag har alltid en ljusbok på g och en fysisk bok. Men viktigt med en ljudbok uppläsaren. Astrid LIndgren är ju suverän när hon läser. Vad gäller Sven Wolter, Rolf Lassgård är jag förtjust i både. Gilla också Stefan Sauk, Jonas Malmsjö, Marie Richardsson , Anna Maria Käll och fler därtill.
    Tack för tipset om Drömmar vi havet, en bok jag ska ta mig an.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns absolut bra inläsare, men alla passar inte för allt, den saken är klar. Om du inte läst Clements bok tycker jag absolut att du ska ta dig an den också, papper eller ljud! Så bra!

      Radera
  5. Som du vet håller jag mig än så länge till pappersböcker. Gissar att jag kommer hålla med dig om att ljudböcker kompletterar läsandet, men kan aldrig ersätta den "äkta varan".

    PS. Korrekturläsare har ju försvunnit för många år sedan, vilket märks. Korrekturlyssnare har nog aldrig funnits eller... DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlagen hävdar att man korrekturlyssnar. Jag hävdar att det inte händer - åtminstone inte särskilt framgångsrikt.
      Nån gång borde du testa en ljudbok. Luta dig bakåt i balkongstolen och blunda ...!

      Radera