söndag, juli 14, 2024

CITAT om fotboll

Det är slut nu, fotbolls-EM. Äntligen, frestas jag lägga till. I brist på annat har jag sett mer fotboll än jag har velat, men det kan bli så  och vi har ju faktiskt bara en tv-apparat. Inser dock att de som valt att följa matcherna i radio förmodligen inte saknat bilderna särskilt mycket, eftersom radions reportrar levererat fantastiska men muntliga bilder på löpande band.

En av mina FB-vänner, tillika författare och poet, Eva Ström, valde radion som sin informationskanal när Europas bästa fotbollsspelare drogs ihop i Tyskland. Hon har med sitt känsliga språköra samlat på sig en lång rad citat plockade ur radions matchreferat, inspirerad till det när hon hörde att "det kom mandelmassa ur Yamals fötter". Det fick henne att börja anteckna! Vid radions mikrofoner oftast duon Christian Olsson och Johan Elmander.

Så här har det låtit, jag använder (del av) Evas FB-inlägg här: 
”Han har såna där vargögon, såna där ljusblå som Peter Forsberg hade”.
”Han med de härligt känsliga fötterna”
”Han har en extratå som han ibland fäller ut”
”Nu är det mer fotbollsadministration”
"Mbappé ser ut som en hungrig leopard som jagar efter en hare”

Man får inte riktigt nog, eller hur ... så här kommer ett gäng till:
”Det vattnas i fotbollsmunnen”
”De här kan stå och passa i fyrahundra år”
”Väldigt mycket rutin i hans 37-åriga kropp”
”Han är lagets modelejon med platåskor och gula kavajer”
”Ungefär som att stå och vänta på bussen i ösregn med skoskav”
”Som en aladåb som flyger för högt”
”Så lyckas de med ett sånt där riktigt skohornsinkast”
”Han med flätorna uppsatta i en fin ananasfrisyr”
”Men det går ju inte, det är som när en göteborgare försöker stoppa regnet”

Så där kan det alltså låta i radio när direktsändande reportrar kör på för fullt. Ingen kan klaga på deras påhittighet eller deras ordglädje! Minns hur man förr i världen stundtals hävdade att det bästa för att avsnjuta ett sportevenemang hemma i soffan var att ta bild från tv:n och ljud från radion. Är det kanske fortfarande ett gångbart alternativ? Roligare än att stå och vänta på bussen i ösregn och med skoskav i alla fall.

Spanien är numera europamästare i fotboll. Om det undgått någon. England kom tvåa. Sverige kvalade inte ens in.

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

  1. Hahaha! Precis så gjorde jag när Lasse Granqvist refererade fotbollsmatcher i radion. Stängde av tv-ljudet. Men nu har han ju sedan många år tillbaka tagit över kommentatorrollen på tv4. Kan ibland störas av hans verbala diarré och hans sätt att tänka/prata i radio, fast det är ju tv. Men tillsammans med Fjällström gjorde han det ändå rätt okej. Men paret slog inte Härenstam och Strömberg.

    Ja, hjärtat blödde såklart ikväll, men hjärnan sa ju högt och tydligt att Spanien inte bara vann finalen rättvist utan att laget var det klart bästa under EM.

    Radiokommentatorerna har jag aldrig lyssnat på, men Anna-Lena (Femfemman) lovprisade Christian Olsson. Johan Elmander - var inte han spelare i Djurgården???? Men jag har ingen radioapparat så jag får nöja mig med dina citat. Och de gillar jag, verkligen:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inser att man kanske skulle ha gett radion en chans ... men vi höll oss till tv:n, med ljud. Så jag tackar helt enkelt Eva Ström för "spaningen".

      Radera
  2. Tack för de roliga kommentarerna, ingen dum idé alls att samla på sådana, det finns ju en uppsjö av både roliga, passande, opassande å rentav dumma citat .....själv har jag på senare år fastnat för "han ligger å fiskar där framme" eller senaste "sittande mittfältare"...undrar hur det ser ut i bild!?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra så länge det blir roligt - mindre bra om tungan halkar, det kan nog också hända ...

      Radera
  3. Jag måste helt klart börja lyssna mer på radio än bara göra det i stugan. För när man får höra sådana grejer kanske man kan stå ut med att England förlorade. HU hu!

    Kramis från Pockethexan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Radio har definitivt sin charm ... inte minst för att man kan göra något annat medan det pågår!

      Radera
  4. Grattis till Spanien! Och visst är det ibland väldigt roligt att lyssna på radion- Dessutom slipper en reklam. Minns i barndomen när Ingemar Johansson boxades mot Floyd Paterson och jag lyssnade på Arne Thorén på radion som refererade. Så bra. Klart minnesvärt. En hel del av det som Hyland och andra också gjort. Men det var då det...
    Kul med de kommentarer du fångat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingos VM-natt glömmer man aldrig. När matchen var klar sa mamma "Nää hör ni, nu sätter jag på kaffe!"

      Radera
  5. det finns många som föredrar referaten i radio. men - vilka roliga citat! bäst: flygande aladåben och ananasfrisyren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Killen med ananasfrisyren var verkligen härlig att titta på!

      Radera
    2. Och med det menar jag att han var nog trots allt bäst i tv!

      Radera