fredag, september 20, 2024

1 - 2 - 3 - 4 - 5

Idag kunde man vakna till en vacker sensommarfredag när himlen verkar helt molnfri. Tillkommit till  morgonrutinen på fredagar har också fem frågor från Elisa Matilda, i dag en liten matematisk övning av enklare slag ...  

  1. Vilka fem saker har du gjort i veckan? Badat, läst, flugit, träffat Stephen Fry (once-in-a-lifetime) och druckit öl (det gör jag nästan bara på semester).
  2. Vilka fyra saker har du sagt i veckan? Eucharisto, Kalimera, Kalispera och Kalinichta. Och därmed har jag redovisat den större delen av mitt grekiska ordförråd.
  3. Vilka tre saker kommer du göra i helgen? Äta skaldjur, städa, promenera om vädret tillåter.
  4. Vilka två saker tar du med till nästa vecka? Ska fira en väninnas födelsedag och delta i en släktings begravning.
  5. Vad är en sak du gör idag? Lämnar gamla glasögon till optiker för återvinning. Ni vet väl att man kan det? Glas och bågar används i fattiga länder. Att det pusslet kan gå ihop är svårt att fatta, men det gör tydligen det.
Önskar er alla en trevlig helg. Kanske fortsätter sommaren ett tag till? Men tyvärr tror jag att sista doppet i svenskt vatten är avklarat för i år. Får nöja mig med minnet av många simturer tidigare, plus dopp i hav och pool i Parga. Där det alltså blev öl till lunch, med bra utsikt.

En Mythos till den grekiska salladen passar bra!
Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. Alltså...öl endast på semestern?! Där har jag som tyskfödd en helt annan uppfattning.....imponerande dock att du lärt dig lite grekiska!
    Det där med glasögonen hade jag glömt, får ta tag i det. Lycka till med dina två "högtider", var å en kräver ju sitt....
    Ha en fin fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja jag tar gärna en alkoholfri öl till maten emellanåt, men försöker hålla mig till vatten till vardags ... färre kalorier du vet!
      Mina grekiska kunskaper tar mig verkligen inte långt. Men "var så god" kan jag också! (parakalo)
      Önskar även dig en bra fredag, kanske med ett glas öl????

      Radera
  2. Skaldjur är gott :) . Perfekt för helgen! Blev sugen själv.

    Gällande körkort är det förnyat, tog det 2007 men detta blir mitt tredje körkort sedan dess 😅.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha det blev ett lite extra grattis där ...! Men bättre för ofta än för sällan va? :-D

      Radera
  3. Anonym1:13 em

    mera behövs inte när man träffat Stephen Fry, jag har lyssnat lyssnat på Josefin Holmström som har doktorerat i engelsk litteratur

    SvaraRadera
    Svar
    1. och åkt tåg från Skåne och färja till Hönö

      Radera
  4. Jag är verkligen imponerad av dina kunskaper i grekiska, Nu har jag i och för sig aldrig varit i Grekland, men kalimera var det enda jag kände igen.
    Ha en fin helg! /Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja de där språkkunskaperna behöver du inte bli imponerad av, då ska det väl ändå till lite mer? Men det är i a f trevligt att kunna säga "gomorron" på landets språk.

      Radera
  5. min grekiska överensstämmer helt med din. jag dricker endast öl vid jul och påsk för då vill jag ha en snaps också. det där med glasögonen visste jag inte. jag har massor av mer eller mindre stolliga glasögon. jag hade några bågar som jag älskade och ville behålla dem och bara byta själva glasen. men då blev det väldigt besvärligt, nästan omöjligt. och väldigt dyrt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snapsen skippar jag rakt av!
      Bl a Synsam tar emot gamla glasögon, det är ju en välgärning om de kan komma till nytta för någon som inte har råd att skaffa egna.
      Förr i världen kunde man ju få nytt glas i gamla bågar, nu tror jag det är vädligt ovanligt och, som du påpekar, dyrt.

      Radera
  6. Nu har jag googlat det grekiska hälsningsfraserna som är rätt långa och lätt att blanda ihop tycker jag. Då är det betydligt enklare med spanska ¡Hola;-) som funkar alla tider på dygnet - tror jag;-)
    Mötet med Stephen Fry är verkligen ett minne för livet. Är så glad för din del att du tog chansen. Hoppas att du även tackade maken som upptäckte din idol:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spanskan har jag ju inga problem med, men visst kan man ofta köra med "hola" - fast det är lite artigare med "buenos dias" ...faktum är att språket varit en anledning till att vi rest exvis till Kanarieöarna, för då får jag lite språkmotion. Det får jag alltså inte i Grekland!
      Jo Fry-mötet blev en fin krydda!

      Radera