lördag, juni 18, 2005

Sol och ljus - och ljud!

Äntligen!
Äntligen en ledig dag när vädret är sommar. Sol, lagom fläktande vind, varmt, härligt.
Ut på stadens gräsmatta, för dagen oklippt och därför full av vitklöver och en och annan humla.
Packningen är snabbt klar: solkräm, brassestol, handduk, vattenflaska, bok, solglasögon.
Men ligger jag och läser får jag ont i nacken rätt snart. Och om jag sitter och läser hamnar ju ansiktet i skugga.

Alltså fattas en sak i packningen som varje soldyrkande sommarsvensk borde ha: en hörbok med uppspelningsmaskin. Inget går faktiskt upp mot att lyssna på en bra röst som läser för en.
Jovisst är kassett- och cd-upplagorna av böcker dyra att köpa – men de är gratis på biblioteket.
Och det är en annan upplevelse man får, en upplevelse som inte alls ska vara reserverad för folk med synproblem eller lässvårigheter.

Jag har rader med favoriter: ”Harens år” av Arto Paasilinna, läst av Tomas Laustiola så att det i mina öron låter helt rätt, samma sak gäller ”Den ljuva giftkokerskan”. Jolos ”De tre från Haparanda” är som bra teater. Håkan Nesser läser själv och tillför en dimension till sina texter – ”Piccadilly Circus ligger inte i Kumla” eller ”Fallet G”, till exempel. Krister Henriksson har läst in klassiker som Albert Camus ”Främlingen”, olidligt dramatiskt trots att Krister H säger ”handla om” när han menar ”handlade om”, ett oskick som retar mitt öra. Monica Zetterlunds ”Hågkomster ur ett dåligt minne” hade behövt en liten regissör men det är bra ändå, hennes leende hörs. Via Marit Paulsens ”Natten är min egen” tror jag mig ha lärt hur man förlöser en tacka. Nyss trollbands jag av Björn Larssons ”Drömmar vid havet”, ett fenomenalt romanbygge. Man kan hålla på så här, utgivningen ökar i omfattning och nu kommer inte sällan hörboksversionen samtidigt som förstaupplagan.
Men redan i klassikerhyllan finns så många godbitar att man kan klara sig länge. Somliga är stämplade som ”barn och ungdom” men låt inte det lura dig! Helge Skoog tar ”Ture Sventon” till nya höjder. Allan Edwalls version av ”Nalle Puh” håller för alla mellan 4 och 100 år, tiddelipom. Och när Toivo Pawlo tolkar ”Loranga, Masarin och Dartanjang” av Barbro Lindgren blir varje lyssnare glad.
Sedan finns boken som varje svensk borde höra minst en gång under sin livstid, obligatoriskt och utan undantag: ”Samuel August i Sevedstorp och Hanna i Hult”. Astrid Lindgren läser själv historien om sina föräldrar och deras kärlek i Småland kring skiftet från 1800-tal till 1900-tal. Det är varmt, det är stort, det är oförglömligt.
Det är sådant som ytterligare kan förgylla en riktigt ljus och solig sommardag.
Lite mera ljud, tack!

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig helt och fullt, alla människor borde upptäcka det underbar i ljudböcker. Själv äger jag ett oräkneligt antal. Perfekta inte bara på stranden, utan även på gymet, på väg till och från jobbet, när man ska åka och handla, när man ligger i badet, eller städar. Ja, de funkar när och vart som helst.

    SvaraRadera