tisdag, maj 22, 2018

Mors dag i bokhyllan

På söndag är det Mors dag, så därför tänkte jag att veckans topplista skulle inspireras av den högtidsdagen. Min lista handlar om böcker jag tycker passar som presenttips till alla mammor där ute, men det går också bra att göra en listor om mammor i litteraturen om man känner för det.
Så skriver Johanna i deckarhörnan i dag, denna tisdag i maj som strax går över i helsommarmånaden juni. Jag försöker som vanligt lyda! Men satsar på böcker om mammor. Och som vanligt är böckerna inte rangordnade sinsemellan.

"Vilken hand vill du ha?" av danska Vita Andersen gör visserligen stundtals riktigt ont att läsa, men det är en skildring av en kvinna som har en dotter och om deras väldigt besvärliga relation. Sympatierna hamnar åtminstone först helt på barnets sida, men det blir också klart att det där med att ta på sig mammarollen, det är inte alldeles enkelt alla gånger.

"Mamma bit för bit" skrev Cecilia Hagen när hon fått sitt första barn. Jag läste den när jag fått min förstfödde, och jag hade hjärtligt roligt. Författaren satte fingret på många punkter där igenkänningen var hög.

Utvandrarserien av Vilhelm Moberg har en mamma i fokus: Kristina, flickan från Duvemåla som hamnar i Amerika och oavbrutet får kämpa för sina barns väl. Måste-läsning! 

"Till styvmoderns lov" (Elogio de la madrastra) av den peruanske Nobel-pristagaren Mario Vargas Llosa är en liten tunn bok, full av erotik och liderlighet. Den unge pojken, nästan man, blir förälskad i sin pappas unga fru. Underhållande och, kanske, lite överraskande!

"Ellen" handlar om Christina Kellbergs svärmor som blir dement och går in i skuggorna, utan att längre hitta hem från sina promenader. Ömsint och samtidigt konkret om hur åldrandet kan drabba.

Och eftersom Johanna själv, värdinna för detta bloggevent, efterlyser presenttips kan jag inte så här på sluttampen, på bonusplats och med mindre bokstäver, låta bli att citera den recensent som om min bok "Klimakteriehäxan" skrev att den är "en bra present till kvinnor med humor". Ett omdöme jag gläds åt än i dag! Och faktum är att den handlar ganska mycket om mammarollen.

Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

  1. Andersens bok är drabbande, och Kristina är väl en slags för evigt supermamma och fru.

    SvaraRadera
  2. Ellen är den enda jag läst och den var riktigt bra!

    SvaraRadera
  3. Mario Vargas Llosa har jag ju "träffat" i Göteborg och fått en annan bok signerat, kanske ska jag låna denna på biblioteket, bra tips.

    SvaraRadera
  4. Andersens bok har jag läst, en stark upplevelse. Kristina från Duvemåla, javisst! Tack för de övriga intressanta tipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är rätt gott om mammor i litteraturen!

      Radera
  5. Vita Andersen minns jag. vart tog hon vägen?
    Utvandrarserien har jag klart läst. har för mig att jag inte var så förtjust i Vargas Llosa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. MVL skriver väldigt olika böcker. Ibland stort allvar, ibland mycket humor.

      Radera
  6. Utvandrarseriens Kristina förstås - den tänkte jag inte på :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kommer inte ihåg allt alltid!

      Radera
  7. Har inte läst någon på din lista! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du nåt att se fram emot!

      Radera
  8. Nej där har jag inte läst någon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att gratulera, du har det kvar!

      Radera
  9. Anonym7:48 em

    Cecilia Hagen igen, jag måste verkligen läsa något av henne, hon är ju alltid så underfundigt roligt och skarp! Utvandrarserien är fantastisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är det skönt med nåt åt kåserihållet eller hur?!

      Radera
  10. Äntligen en mamma-bok som jag har läst :) Utvandrarna är bra.

    SvaraRadera
  11. Utvandrarserien är bara så bra.

    SvaraRadera
  12. Utvandrarserien är fantastisk. Håller på med omläsning av serien och är just nu på Nybyggarna. Tack för övriga tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Upprepar mig en gång till: Väldigt bra.

      Radera