fredag, oktober 04, 2024

Det här är ju halva nöjet!

Mer än hälften är kvar ...
"Hälften vunnet" är rubriken Elisa Matilda satt på denna fredags fem fredagsfrågor. Ja, hennes frågor har nästan blivit halva nöjet med att vakna en fredag eller hur? Tycker hennes påhittighet är beundransvärd! Därmed hoppas jag att hennes glas aldrig är halvtomt utan alltid halvfullt, det är absolut det trevligaste för oss alla eller hur?

  1. Vilken bok ligger halvt utläst? Åsne Seierstads "Afghanerna". Intressant och bra, men nu har jag problem med läsron igen.
  2. Vad har du endast gjort halvdant i veckan? Försökt rensa bland gamla lakan och lämna till återvinning. Har för många, några är slitna men fortfarande fina och sköna ...
  3. Tar du den stora eller lilla halvan när du delat något ätligt med någon? Ta först du, säger jag. Och tänker på Karlsson på taket, som alltid tog den största biten och när Lillebror ifrågasatte det kontrade med att fråga vilken bit han skulle ha tagit om han valt först. Nu fick Lillebror ju den mindre biten som han ändå hade tänkt ta! Genialt resonemang signerat Astrid Lindgren. 
  4. Vad är du halvfärdig med? Att ta reda på fina äpplen jag fått, detta fantastiska äppelår. Om jag ser längre tillbaka finns det en rad UFO:s (UnFinished Objects) i handarbetssvängen.
  5. Om du kunde spara hälften av din inkomst, vad skulle du göra med pengarna? Kanske låta dem växa till en bra nödreserv. Och så småningom köpa en resa, en lite lyxig en.
Det är ju Kanelbullens dag i dag. Läste i morgontidningen att man testat tio olika bullar från tio olika bagerier i Stockholm. Priset på bakverken fick mig att häpna: en bulle för 46 kronor? (Den billigaste i testet kostade 37.)  Nä men hallå! Jag köpte våra på Ica Klingan i Grums. Man fick fem för 30 kronor. Väldigt nybakade och JÄTTEGODA!
Copyright Klimakteriehäxan

torsdag, oktober 03, 2024

Att vara Pippi

Vilken bokkaraktär skulle du vilja vara för en dag, och varför? Det är Mia i bokhörnan som undrar, i ännu en Helgfråga. Jag vet svaret direkt! 

Mitt val faller på en idol som jag tillsammans med mängder av barn över hela världen älskar: Pippi Långstrump. Hon kan rida, klättra i träd, fånga bovar, baka, säga sanningar, åka skridskor (om än på skurborstar), vara både snäll och rolig. Och hon är stark, jättestark, inte att förglömma, på ett sätt som ingen PT kan leverera.

Dessutom är hon vänfast och till och med rik, och hon har sin egen klädstil oavsett vad andra tycker om den. Dock är det inte helt säkert att jag skulle vilja ha en egen Herr Nilsson, men honom kan man kanske lämna in på Skansen för en dag?

Copyright Klimakteriehäxan

CITAT – om elefanter och politiker

De hjälper varandra och ger toppjobb med höga löner till sina kompisar. Framför allt tror de att lagar och regler inte gäller dem. /.../ Elefantkyrkogårdens försvarare hävdar att ingen skulle våga söka jobb där man kan bli petad av politiska skäl, om de inte hade något slags garantier. Hur tror de att resten av befolkningen lever egentligen? Blir toppchefer av med jobbet får de väl göra som alla andra och leva på a-kassa medan de letar efter något nytt. I den riktiga världen kan man bli arbetslös för att man har tagit en ask med gem från kontoret. Men den som är tillräckligt framgångsrik politiker kan göra precis vad den vill utan konsekvenser. Till och med bryta mot grundlagen.

-Så har det hänt igen. En synnerligen välavlönad person på ett viktigt jobb har gjort bort sig och förlorar därmed sitt arbete. Anna Kinberg Batra, nyss landshövding i Stockholm, måste flytta. Men ingen behöver tycka synd om henne  tvärtom. För de regler som gäller den här politiska personalkategorin gäller inte i allmänhet. Och, för tydlighets skull, detta system fungerar (och utnyttjas) oavsett vilken "färg" regeringen har. Citatet ovan är hämtat ur en ledare av Susanna Kierkegaard i Aftonbladet i dag. Hörde jag någon som tillsammans med mig suckade och åtminstone tänkte på ordet "politikerförakt"?

onsdag, oktober 02, 2024

Om man finge önska sig en bok ...

På onsdagar bruka den dyka upp, Veckans kulturfråga från Enligt O. I dag lyder den så här: Vilka författare önskar du ger ut en ny bok? 

Har redan kikat på Enligt O:s egen önskelista och instämmer direkt med två av henne nämnda författare: Chimamanda Ngozie Adichie och Gillian Flynn.

Sedan undrar jag om inte Björn Larsson har något nytt att komma med? Den som skrivit den mästerliga "Drömmar vid havet" borde skriva igen, hans senaste kom för sex år sedan (den har jag iofs inte läst).

Barbro Lindgren har skrivit mest för barn men också en del för vuxna. Nu har det gått fem år sedan senaste boken kom. Törs man hoppas på fler? Om man som jag haft största möjliga nöje av "Loranga, Masarin och Dartanjang" och dessutom trivts jättebra ihop med "Rosa, prinsessa av Fäholmarna" är det lätt att önska sig mer. Rosa finns inte längre, det vet jag, men ändå?

Copyright Klimakteriehäxan

tisdag, oktober 01, 2024

Patnatale

Tisdagstrion har fått ny "värd" och ordningsman i Skriv-Robert som har bloggen Mina skrivna ord. Han förser oss också med en sprillans ny logga! Och första trion i hans regi ska vara böcker utgivna på 1800-talet. Eller "patnatale" som vissa språkliga skämtare brukar säga. 

Lustigt nog skulle jag kunna klara mig med en enda författare och hans tre första verk, alla publicerade under 1800-talets sista årtionde. Det handlar om Gustaf Fröding, vars poesi ligger mig varmt om hjärtat. År 1891 debuterade han som poet med "Guitarr och dragharmonika" och den blev en framgång. Sedan kom 1894 "Nya dikter" och 1896 "Stänk och flikar". Och Fröding håller än! 

Gustaf Fröding 1896.
En stilig ung man.

Ännu en värmländsk stjärna debuterade precis i slutet av århundradet. Det var Selma Lagerlöf som gav ut "Gösta Berlings saga" 1891. "Äntligen stod prästen i predikstolen" ni vet ... Om livet kring kavaljererna och majorskan på Ekeby där prästen (Gösta Berling) var flitig gäst. Någon renlevnadsman var han inte, sin prästtitel till trots.

"De tre musketörerna" (Les trois Mousqetaires) kom ut 1844. En fantastisk äventyrshistoria skriven av Alexandre Dumas d ä. Läste böckerna, nej jag sög dem snarare i mig! när jag gick i skolan, förlorade många timmars sömn för d'Artagnans skull (hans namn var dock i princip omöjligt att uttala ...). Han var fjärde hjulet under vagnen tillsammans med Athos, Porthos och Aramis. Handlingen utspelar sig på 1600-talet i Paris där den modiga kvartetten försvarar allt som är ädelt och rätt. Historien har filmatiserats ett antal gånger, blivit musikal och publicerats i modern översättning. Ett måste för den som gillar historiska romaner!

PS Hängde ni med på rubriken PATNATALE? Eller vill ni ha en förklaring? OK. Säg "På 1800-talet" men gör det snabbt och inte så himla välartikulerat. Tänk gammal stockholmare, ungefär!

Copyright Klimakteriehäxan