tisdag, juli 23, 2024

Golvad av en omläsning

"Två soldater" kom ut 2012, jag läste den när den var färsk. Nu lyssnar jag på samma text, skriven av duon Anders Roslund och Börge Hellström. Och visst minns jag att jag då, för tolv år sedan, tyckte att den var bra, spännande, sorglig och otäck. Men nu är jag GOLVAD! 

Anders Roslund och Börge Hellström. (Hellström avled 2017)
Möjligen tänkte jag vid första läsningen att historien var, med författarens rätt, lite tillspetsad, hade fått lite "extra allt" av ruskiga detaljer, av gängkriminalitetens tankevärld. I fiktiva Råby regerar tonårskillarna som sätter barn som ännu inte fyllt 15 på blodiga uppdrag  de är ju ändå inte straffmyndiga så de kommer lindrigt undan även om de grips ...

Det är hot till höger och vänster, misshandel hör till, absolut lydnad ett krav för att få tillhöra "rätt" krets. Flickorna kallas "hora" medan grabbarna är "bror" och hälsas med ord som "kärlek" och "respekt", ord som helt förlorat sin betydelse och sin valör. Skrämda mammor törs bara se på, papporna är väldigt frånvarande. 

Att smuggla in narkotika på ett fängelse är utvecklat till en konst. Att bygga en bomb likaså. Att riktigt små pojkar drömmer om att bli kriminella är utom alla tvivel. Att öppna en låst bil går på sekunder, den moderna tekniken till trots. Skyddsvästar och vapen går lätt att få tag i, grabbarna flinar åt poliserna   "grisarna"   när de undgår gripandet än en gång. Författarna vet också i detalj hur man "bygger" sin egen tatueringsapparat!

Scen efter scen utspelas inför mina öron (bra inläsning av rutinerade skådisen Peter Andersson) och jag ryser, ja stundtals gör det nästan ont, eftersom vi i dag lever med en gängkriminalitet som ingen verkar veta hur man kan rå på. Varför tog ingen Roslund/Hellström på allvar? De hade gjort all research, visste ju redan så otroligt mycket om den gatans verklighet som sedan växt och blivit ett av våra svåraste samhällsproblem!

I dag känns "Två soldater" mycket mer som ett reportage än fiktion (det är förstås en blandning)! Det tog tre år att färdigställa boken, har Anders Roslund berättat.

Andra har skrivit om våra ungdomsproblem. Lars Åberg visade Malmös sårbarhet i "Framtidsstaden: om Sverige imorgon blir som Malmö idag ..." och "Landet där vad som helst kan hända". De kom ut 2017 och 2018. Diamant Salihu fick pris för "Tills alla dör" 2021 och har följt upp den med "När ingen lyssnar" 2023.

Bristande integration är nyckelordet, men var är lösningarna? Läste inte landets jurister och makthavare böcker 2012? I en recension av boken, i Expressen, stod det att den var spännande men att problemen som skildrades inte existerade: "Den gör människor räddare än de behöver vara". En hög polischef kommenterade "Två soldater" och sa att "Sverige inte var redo för den sortens historier". 

Vi borde ha varit redo allihop. Vi borde ha lyssnat på Roslund/Hellström. Vi borde ha blivit rädda direkt. Det hade kunnat göra skillnad, tolv år är en lång tid. Många barn har rekryterats till de kriminella gängen under de åren.

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

  1. räcker med Göteborgs-Posten och svt som gör bra reportage

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur kan det "räcka"? Vi står ju som helt lamslagna inför de kriminella gängen! Det blir hela tiden bara värre!

      Radera
    2. polisen i Göteborg har ganska god koll på gängmedlemmar, de har kartlagt dem många år. Olika stadsdelar har gjort mycket åtgärder för att aktivera ungdomar, så inte unga rekryteras. Många problemområden har blivit mycket bättre.
      Detta rapporters nästan dagligen.

      Radera
    3. Så bra att du är nöjd. Det är inte jag. Tycker att varje "skjutning" gör ont även om inget händer i min absoluta närhet.

      Radera
    4. inte riktigt det jag skrev - sa att jag inte behöver läsa en bok, följer detta dagligen i media

      Radera
    5. Du har inte läst "Två soldater" alltså?

      Radera
  2. Den boken har jag faktiskt läst, men inte när den kom ut. Tror det var 2018, och då hade gängkriminaliteten ju "vuxit till sig" och värre blev det ju, tyvärr. Senast för några dagar sedan i Södertälje.
    Det jag tycker är hemskast är att barn blir inblandade och får pengar alternativt stulna märkesplagg som betalning
    Om jag ska vara ärlig så tycker jag att den svenska polisen daltar alldeles för mycket med gängen/gängledarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker polisen är för dålig på att få tag i de där ledarna som ställer till med så otroligt mycket elände. Nåt daltande vet jag inte om jag sett????

      Radera
    2. en ledare åkte fast i Turkiet, släpptes av polisen... och Turkiet lämnar inte ut kriminella till Sverige

      Radera
  3. Jag har inte läst just denna boken, men många liknande. Gick just in och kollade recensioner och det märkliga var att antingen fick boken en stjärna av fem eller så ingen alls, eller så full pott fem poäng.
    Jag engagerar mig mycket i hur barn har det och har fått uppleva i verkligheten nu och tyvärr, så motarbetar sociala myndigheter just barnets bästa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker faktiskt inte att jag känner till många liknande böcker. Den här är enormt detaljrik och inträngande, avslöjar mycket om hur gängen funkar. Mycket välskriven dessutom. Läs den!

      Radera