onsdag, juli 31, 2024

Besviken på en idol

Aldrig trodde jag att det skulle hända. Att jag skulle bli besviken på Jennifer Clement. I min värld en klar kandidat till Nobel-priset i litteratur, bara hon skriver ytterligare några böcker. Har höjt hennes romaner till skyarna, och det kan jag fortfarande stå för. (Har dock inte alls gett mig in på hennes poesi, och det kommer jag heller inte att göra.)

När jag så upptäckte att hon kommit ut med en självbiografi slog jag till och beställde den, tvärt emot hur jag normalt agerar: brukar lugnt vänta på pocketupplagan ... Men inte denna gång! Kastade mig över den på raken. "The Promised Party: Kahlo, Basquiat and Me" (Löftet om en fest) skulle bli en läsfest. Trodde jag.

Inledningsvis gillade jag de korta styckena, lite som bloggposter. Men undan för undan blev jag alltmer tveksam. Alla dessa namn (kända för många, ganska få kända för mig)! Alla dessa upprepningar! Alla dessa fyllor! Alla vilda nätter både med och utan narkotika! Alla dessa anekdoter som liknade varandra! Fast jag tänkte verkligen inte ge upp.

En kul detalj fastnade jag för under läsningen: "Widow Basquiat – A Love Story" (som handlar om den döde men enormt hyllade graffitikonstnären Jean-Michel Basquiat och hans flickvän) kom ut för 24 år sedan och har blivit en internationell storsuccé. Men först efter att elva förlag tackat nej till att publicera manuset ...

Nu har jag läst klart. Och omdömet kvarstår: jag är besviken. Gruvligt besviken. Men det måste väl komma nån mer roman? Så att ordningen återställs och Jennifer Clement får klättra upp på min piedestal igen.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. inte läst författaren än, har hon skrivit något om krig kan hon bli aktuell till Nobelpris

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget krigsrelaterat - om du inte räknar knarkkriget i Mexiko-

      Radera
  2. En författare vars verk gått mig helt förbi. Men nu måste man ju läsa nåt innan det blir nåt Noblpris...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta "En bön för de stulna" först! (Priset lär nog låta vänta på sig)

      Radera
  3. Vad trist att boken inte motsvarade dina förväntningar. Förstår du blev besviken. Hoppas att hon kommer ut med en bra roman som återställer omdömet om henne. Men kommer det inte alltid vara lite stukat i kanten efter den där boken?

    PS: Hoppade på med fler nej den här veckan men la till några grejer som jag säger ja till. DS:

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, den blev stukad, min beundran. Tyvärr.
      Tycker du tänker rätt som plockar in lite glada JA och väger upp NEJen med!

      Radera
  4. Tycker det är alltid så synd när man har stora förväntningar på en bok och så blir man besviken. Nu känner jag varken författaren eller boken, men det gäller ju rent allmänt.
    Du såg väl att du har fått ett Nej-sägare till - Christian. Sedan var det Susjos och Hanna som blev delvis ja-sägare också:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det händer ju emellanåt, och oftast släpper jag då boken men den här ville jag verkligen ha läst.
      Jo då, Prof Deutsch och Hanna och Susjos - jag har noterat dem!

      Radera
  5. Jag måste erkänna att författarnamnet inte var mig bekant, men ack vad jag bedrog mig. Jag har visst läst henne, Prayers for the stolen läste jag för bara ett par år sedan och gav den toppbetyg! Tittade nu på biblanlistan och där finns endast tre titlar att välja på. Och nej, jag ska inte läsa hennes biografi! Tack för tips

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs i a f "Gun Love" också. Mycket bra den också!

      Radera