måndag, juli 29, 2024

Tack ska du ha, Edna!

Fjorton böcker med hennes namn på ryggen finns i min hylla. Från debuten "The Country Girls" (Två flickor på Irland) och framåt. Nu har Edna O´Brien dött, vid 93 års ålder, efter en tids sjukdom. 

Hennes allra sista bok var ett mästarprov i sig.  "Flicka" (Girl) kom ut 2020, och det var hårresande läsning. 85 år gammal reste Edna O´Brien nämligen till Nigeria för att göra research. Hon hade fångats av nyhetsrapporteringen om hur nästan trehundra unga flickor 2014 kidnappades av terrorgruppen Boko Haram, ville veta mer! En sån kvinna!!!

Hennes memoarer "Country Girl" kom ut för drygt tio år sedan, känner att jag verkligen vill läsa den också. Det finns förstås minst tjugo titlar till jag inte har läst ... "Ingen skriver bättre på engelska än Edna O´Brien" har Philip Roth sagt, och han kan ha rätt. 

Jag är glad att jag upptäckte henne, för väldigt länge sedan nu. Och egentligen tänker jag att jag borde börja om, läsa alltihop en gång till. Har nog inte fler titlar av någon annan författare, död eller levande. Tack ska du ha, Edna!

En mycket utförlig runa om författarinnan och hennes verk kan du läsa här, på brittiska The Guardian.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. Edna O'Brien är (historisk presens) verkligen bra.
    Hon var alltid på kvinnornas sida, både på Irland med kontroversiella Down by the River om abortfrågan, boken var länge förbjuden på Irland. Och Flicka om bortrövade flickor i Nigeria.

    Hon fick ett långt aktivt liv, skrev i många genrer, noveller, dramatik, poesi. Jag har hennes Virginia om Virginia Woolf, som satts upp på teatrar världen över. Det finns mycket att upptäcka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är trogna medlemmar i fanklubben både du och jag.

      Radera
  2. Jag vill också läsa mer av henne! Visste inte att hon hade gjort så noggrann research inför Flicka. Den läste jag med stor behållning. Annars har jag endast läst en bok tidigare, Mina minnens hus och det var 1980, fyrtio år emellan! Så det lär finnas många böcker att välja bland. En riktig stålkvinna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hennes liv var dramatiskt, en period var hon i onåd hemma i Irland bl a p g a abortdebatten. Väldigt läsvärd hur som helst.

      Radera