tisdag, juli 02, 2024

Årets hittills bästa läsning

Bästa läsningen under första halvåret 2024, vilka tre boktitlar förtjänar det omdömet? Det är som vanligt Ugglan som ställer frågan som ska leda till en tisdagstrio. Jag anstränger mig för ett rättvist val, och här har ni resultatet:

"Amerikansk jord" (American Dirt) av Jeanine Cummins gör stundtals ont att läsa, huvudsakligen därför att man vet att även om man läser fiktion så ligger historien otroligt nära verkligheten. Om människor i nöd som flyr från Centralamerika med hopp om ett nytt och bättre liv i USA. En otroligt tung och farofylld "resa". men också om kärlek och stark vänskap.

"Samtycket" (Le consentement) av Vanessa Springora blev en sensation när den kom ut i Frankrike. Här handlar det inte om fiktion utan i stället blir en uppburen fransk "kulturman" avslöjad som pedofil och sexmissbrukare. Författarinnan är 14 år när han, en 50-åring, lyckas få henne på kroken  med  mammans godkännande! Boken ledde till att mannen petades ner från den kulturella piedestal där han suttit i åratal. Upprörande och fascinerande. Och tack och lov att flickan kom ut ur detta till synes (relativt) oskadd!

Min tredje bok är av helt annat slag: den är kul! Erlend Loe är förmodligen Norges roligaste författare, helt oförutsägbar ända sedan debuten med "Naiv. Super". Nu har jag läst "Fvonk" och det hoppas jag att fler gör! Den konstiga titeln är ett egennamn och på märkliga vägar får Fvonk en inneboende som heter Jens. Det visar sig vara ingen mindre än herr Stoltenberg ... som trots att han är statsminister (när boken utspelar sig, f n Natos generalsekreterare) och har mycket makt är allt annat än lycklig. Men Fvonk och han finner varandra och blandar blod!

Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

  1. Anonym11:03 fm

    Jag tyckte Samtycket var en bra bok. Dina andra två verkar läsvärda, Fnonk hade jag aldrig hört talas om tidigare / Maria Bokologen

    SvaraRadera
  2. Amerikansk jord äger jag och tänker läsa. Samtycket har jag läst. Loe är rolig

    SvaraRadera
  3. Samtycket läste jag förra året.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man förstår att det blev en del ståhej i Frankrike efteråt ... vilken snuskhummer den mannen var/är!

      Radera
  4. känner till, läst någon (jag har länk till alla böcker jag valt, skriver inte av allt flera gånger)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår vad du menar. Men jag klickar sällan vidare på den sortens länkar. Ibland går de till förlagens reklamtexter, det avskyr jag. Vill hellre veta vad läsaren tyckt.

      Radera
  5. Inte några författare som jag träffat på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då har du några nya bekantskaper att göra!

      Radera
  6. Samtycket tyckte jag också var bra. Hårresande hur människor i kultureliten tyckte att det var ok att 14-åriga flickor och pojkar i Thailand blev utnyttjade. Amerikansk jord har jag i läslistan. Bra att du påminner om Erlend Loe som jag aldrig har läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar påpeka att det är snudd på en samhällelig plikt att läsa "Rosario är död" av Majgull Axelsson. Apropå utnyttjande av barn i sexsammanhang.

      Radera
  7. FrökenChristina6:54 em

    Amerikansk jord har jag funderat på. När tid ges kanske.

    SvaraRadera
  8. Amerikansk jord ligger oläst här hemma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blev länge liggande hos mig också, tyckte den var i tjockaste laget. Men den är värd varje sida!!!

      Radera
  9. Här står jag igen som ett levande frågetecken. Så jag nämner bara sådär helt apropå att EM:s mest underhållande match har spelats idag mellan Rumänien och Nederländerna;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan du inte ge "Amerikansk jord" en chans??? Ruskig krimhistoria mot verklig bakgrund. Mycket mycket bra.

      Radera
  10. Amerikansk jord är så otroligt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den är ju det! Hade den stående på kö jättelänge!!! Men den var värd att vänta på.

      Radera
  11. Åh, Amerikansk jord har jag läst! En väldigt bra bok, den läste vi i vår bokcirkel, annars vet jag inte om jag hade läst den! Är så glad att jag gjort det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den boken ger inblick i en värld väldigt långt från vår - och ändå inte! Jättebra är den!

      Radera
  12. Erlend Loe har jag läst, men bara de om Doppler. Tyckte inte om Doppler 😞

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man, Doppler är inte jag bekant med!

      Radera