"Amerikansk jord" (American Dirt) av Jeanine Cummins gör stundtals ont att läsa, huvudsakligen därför att man vet att även om man läser fiktion så ligger historien otroligt nära verkligheten. Om människor i nöd som flyr från Centralamerika med hopp om ett nytt och bättre liv i USA. En otroligt tung och farofylld "resa". men också om kärlek och stark vänskap.
"Samtycket" (Le consentement) av Vanessa Springora blev en sensation när den kom ut i Frankrike. Här handlar det inte om fiktion utan i stället blir en uppburen fransk "kulturman" avslöjad som pedofil och sexmissbrukare. Författarinnan är 14 år när han, en 50-åring, lyckas få henne på kroken – med mammans godkännande! Boken ledde till att mannen petades ner från den kulturella piedestal där han suttit i åratal. Upprörande och fascinerande. Och tack och lov att flickan kom ut ur detta till synes (relativt) oskadd!
Min tredje bok är av helt annat slag: den är kul! Erlend Loe är förmodligen Norges roligaste författare, helt oförutsägbar ända sedan debuten med "Naiv. Super". Nu har jag läst "Fvonk" och det hoppas jag att fler gör! Den konstiga titeln är ett egennamn och på märkliga vägar får Fvonk en inneboende som heter Jens. Det visar sig vara ingen mindre än herr Stoltenberg ... som trots att han är statsminister (när boken utspelar sig, f n Natos generalsekreterare) och har mycket makt är allt annat än lycklig. Men Fvonk och han finner varandra och blandar blod!
Copyright Klimakteriehäxan
Jag tyckte Samtycket var en bra bok. Dina andra två verkar läsvärda, Fnonk hade jag aldrig hört talas om tidigare / Maria Bokologen
SvaraRaderaJag gillar verkligen min trio!
RaderaAmerikansk jord äger jag och tänker läsa. Samtycket har jag läst. Loe är rolig
SvaraRaderaÖverens - igen!
RaderaSamtycket läste jag förra året.
SvaraRaderaMan förstår att det blev en del ståhej i Frankrike efteråt ... vilken snuskhummer den mannen var/är!
Raderakänner till, läst någon (jag har länk till alla böcker jag valt, skriver inte av allt flera gånger)
SvaraRaderaFörstår vad du menar. Men jag klickar sällan vidare på den sortens länkar. Ibland går de till förlagens reklamtexter, det avskyr jag. Vill hellre veta vad läsaren tyckt.
RaderaInte några författare som jag träffat på.
SvaraRaderaMen då har du några nya bekantskaper att göra!
RaderaSamtycket tyckte jag också var bra. Hårresande hur människor i kultureliten tyckte att det var ok att 14-åriga flickor och pojkar i Thailand blev utnyttjade. Amerikansk jord har jag i läslistan. Bra att du påminner om Erlend Loe som jag aldrig har läst.
SvaraRaderaJag brukar påpeka att det är snudd på en samhällelig plikt att läsa "Rosario är död" av Majgull Axelsson. Apropå utnyttjande av barn i sexsammanhang.
RaderaAmerikansk jord har jag funderat på. När tid ges kanske.
SvaraRaderaDen är riktigt bra!
RaderaAmerikansk jord ligger oläst här hemma
SvaraRaderaDen blev länge liggande hos mig också, tyckte den var i tjockaste laget. Men den är värd varje sida!!!
RaderaHär står jag igen som ett levande frågetecken. Så jag nämner bara sådär helt apropå att EM:s mest underhållande match har spelats idag mellan Rumänien och Nederländerna;-)
SvaraRaderaKan du inte ge "Amerikansk jord" en chans??? Ruskig krimhistoria mot verklig bakgrund. Mycket mycket bra.
RaderaAmerikansk jord är så otroligt bra.
SvaraRaderaJa den är ju det! Hade den stående på kö jättelänge!!! Men den var värd att vänta på.
RaderaÅh, Amerikansk jord har jag läst! En väldigt bra bok, den läste vi i vår bokcirkel, annars vet jag inte om jag hade läst den! Är så glad att jag gjort det!
SvaraRaderaDen boken ger inblick i en värld väldigt långt från vår - och ändå inte! Jättebra är den!
RaderaErlend Loe har jag läst, men bara de om Doppler. Tyckte inte om Doppler 😞
SvaraRaderaDär ser man, Doppler är inte jag bekant med!
RaderaProvade läsa Doppler av Erlend Loe, men det gick inte alls, var jättekonstig... enligt mig alltså.
SvaraRaderaJo men visst är han lite konstig - jag har inte bekantat mig med Doppler dock. Har hittills gillat Loe och fnissat en hel del!
Radera