torsdag, juli 18, 2024

En deckardrottnings liv

Alla läser vi väl en deckare emellanåt. Eller en polisroman, som nutida krimförfattare gärna vill kalla sina verk. För väldigt många av oss började det tidigt, redan på 50-talet läste i alla fall min mamma gärna om mordgåtor som fick sin lösning tack vare en smart person som tänkte bättre än andra. Och om bokens originalspråk var svenska hette den klartänkte ofta Christer Wijk och författaren var då en kvinna med stor haka, jätteglasögon och (för tiden) tjusiga kläder. "Kung Liljekonvalje av dungen" hette en jag läste, jag var bara barnet ...

Imponerande 42 stycken pusseldeckare skrev hon, förutom memoarer (1985) och flera ungdomsromaner. Dagmar Lange, kvinnan som under pseudonymen Maria Lang just ägnats en timslång dokumentär på SVT: "Maria Lang: Sveriges första deckardrottning". Det visar sig också att man nu kan konstatera att hon var först med ett och annat, som att låta kärlek och sexliv finnas med bredvid mordgåtorna och redan i sin debut 1949 "Mördaren ljuger inte ensam" fanns ett lesbiskt inslag, helt unikt för tiden. Hennes sista bok kom 1990.

Foto SVT
Varje sommar bodde hon i den lilla staden Nora, varje sommarnatt jobbade hon när andra sov, varje sommar blev det en bok. Det var inte bara det uppochnervända dygnet som var speciellt för kvinnan som i "det civila" var svensklärare och studierektor. Hon var hård som lärare, hade kelgrisar bland eleverna, hon hade otroliga kräftskivor när alla skulle sjunga nubbevisor och ingen fick gå hem förrän klockan fem. Hon älskade whisky och hallonbåtar, levde aldrig med någon partner, gjorde slut på sina pengar så att hon vid sin död hade stora skulder i stället för tillgångar.

Allt detta och mycket mer får man veta om den här kvinnan som länge var en av Sveriges mest välkända personer och som det stundtals stormade kring. Exempelvis lämnade hon i vredesmod Svenska deckarakademin när en bok hon ogillade fick priset som "Årets deckare". Nu har många år gått och samma akademi håller möte i Nora, till Maria Langs ära.

Sommarversionen av helgfrågan, med sina rötter hos Mia i bokhörnan, är en uppmaning: Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj. Vilket betyder att jag tipsar om den här dokumentären, som jag tyckte var jättekul att se, och då hänger ju 42 boktitlar med på köpet, memoarerna "Vem är du? Dagmar Lange eller Maria Lang" oräknade. Dessutom finns två relativt nya böcker skrivna inte av, men om henne.

UPPDATERING: Kollade just kvällens tv-tablå och vad ser jag? Jo att dokumentären om Maria Lang sänds kl 18 ikväll i SVT2! (Jag såg den på SVT PLay och länken i texten ovan tar dig dit).

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

  1. såg dokumentären om Dagmar Lange för några månader sedan i svt, en intressant kvinna, har några olästa i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj fick du inbjudan till nån tidig förhandsvisning??? Lyxigt! Men då var det nog inte slutversionen du såg. Har viss insyn i dokumentärproduktionen på SVT, de är i princip aldrig klara månader innan det är dags för sändning. (Filmen publicerades på SVT Play 7 juli, alltså för tio dagar sen)

      Radera
    2. Svensk dokumentärfilm från 2023

      Radera
    3. Du har förstås helt rätt: den sändes i december, kl 20 i tvåan kort före jul! Konstigt att den inte kommit ut på Play innan!

      Radera
  2. Den kvinnan var helt klart före sin tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det tror jag definititivt! Men många av dagens "deckardrottningar" hyllar henne också.

      Radera
  3. de där dokumentärerna är ofta väldigt intressanta. har läst några av Maria Langs böcker men långt ifrån alla. hon var verkligen produktiv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att läsa över 40 böcker av samma författare - det kommer jag aldrig att göra, oavsett vem skribenten är!!!

      Radera
    2. läst närmare 40 av Enid Blyton senaste decennium

      Radera
  4. Lustigt det där att Deckarakademin vill sola sig i Maria Langs glans trots att hon hade lämnat den i vredesmod. Som med Sunne som gärna stoltserar med Selma Lagerlöf. Men hon bodde inte i Sunne utan i Östra Ämtervik (som numera ingår i Sunne kommun). Hon tyckte sunneborna var högfärdiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja lite lustigt är det. Men jag tänker att akademin inte vill "ogilla" en av sina grundare även om åsikterna gick isär. Hon var trots allt en förgrundsfigur.
      När det gäller Selma så älskar jag historien om insamlingen till nån födelsedag. När listan för bidrag kom till västra ämtervik ville inte så många skriva på för att "ho ä ittnô så känd på denne sia sjön".

      Radera
  5. 42 stycken alltså, så pass, där ser man. Läst förr och läst någon enstaka igen senare. SVT tittar jag inte längre på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns mängder med lysande dokumentärer på SVT Play, dramaserier också. Du missar inte bara denna!!! Jag har nog läst max fem Maria Lang skulle jag tro.

      Radera