söndag, juli 14, 2024

Min egen skylt

De har synts till ganska länge nu, de "skojiga" broderierna, en sorts "gerillahandarbeten". Ofta köper man en korsstygnstavla second hand – de brukar kosta näst till ingenting – och sedan förser man den med ny text, en som är tänkt att få folk att fnissa eller åtminstone dra lite på smilbandet. Onödigt ofta blir det s k runda ord eller svärord, vilket jag personligen inte tycker är särskilt kul, inte vill jag skylta med dem på mina väggar heller.

Däremot kan jag tycka att det ligger en viss charm i att med nål och tråd forma andra budskap. Mitt första verk i genren har jag visat här, en present till en väninna, med ett i mitt tycke synnerligen härligt positivt levnadsråd. Och nu är det dags för nästa, som jag sytt till mig själv. Själva broderandet avslutade jag för länge sen men nu har äntligen en ram kommit till också!

Känner mig ganska nöjd med resultatet, faktiskt. Den broderade texten är helt med sanningen överensstämmande: Tålamod är inte min bästa gren (så därför är sista bokstaven inte färdigsydd ...) och kommer heller aldrig att bli det.

Den här sortens handarbete passar oss lite latare jättebra: man behöver nämligen inte fästa trådarna på baksidan, eftersom ingen någonsin ska se den! "Riktiga" brodöser sätter annars en ära i att deras avigsida ska vara nästan lika fin som framsidan på handarbetet ...

Baksidan! (jag klippte ändå bort lite sedan)
Söndag betyder ännu en skyltsöndag, en bloggstafett där riktigt många hänger på, under BP:s överinseende. Här fler skyltare: Angelgirl, AnkiByblixtraCarita ChristianKajsaLisa LillaSyster, Paula, PettasSusjosStefan,Tony, Åke. Och vill du se mer gerillabroderi kan du testa den här Facebook-sajten (som har 13 0000 med nål och tråd försedda medlemmar!). 

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

  1. Hahaha...underbart inlägg.....jag älskar självdistans å att kunna skratta åt sig själv, sen måste jag ju erkänna att vi äro väldigt lika vad gäller tålamodets svåra konst! Tittade även på den andra du lagt ut tidigare, det är ju härligt med sådana visdomar....å ja, helt klart, runda ord å annat passar inte lika bra .... alls!
    Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för stöttande synpunkter i frågan ... de som broderar k-k bland korsstygnsrosor tycker naturligtvis att jag är både pryd och gammalmodig. Men det tycker förstås inte jag att jag är ...

      Radera
  2. jag har tålamod men man får välja sina strider

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är sant. Alla krig är inte värda att utkämpas.

      Radera
  3. LillaSyster12:50 em

    Den där baksidan ....nej, den hade inte blivit godkänd i syslöjden. Tålamodet beror helt på vad det gäller- men för det mesta har jag gott om det. Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen textillärare i hela världen skulle godkänna den!!!! Och annat jag broderat ser verkligen inte ut så här. Men det har alltid varit tråkigt att fästa trådar, inte bara på sånt man sytt utan också på stickat och virkat.

      Radera
  4. Hahaha! Du är härlig! Älskar baksidan. Helt bortsett från att jag aldrig broderat något över huvud taget så är jag helt säker på att baksidan på mitt broderi hade sett likadan ut som din;-)
    Sedan har jag aldrig sett broderiramar heller ,varken på loppis, second hand eller syaffär. Så tack även för den infon:-)
    Då tålamod inte är min bästa gren heller så uppskattar jag texten extra mycket. Å du - tack för att du länkar till alla:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr tror jag inte tålamodet ökar i takt med åldern ... har i a f inte märkt det ...

      Radera
  5. Jag blir ju sugen på att brodera igen när jag ser ditt broderi. :-) Visst kan man göra något kul med dem numera och mina baksidor är inte heller snygga. :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var otroligt många år sedan jag broderade senast. Tror inte mina ögon klarar riktigt små stygn längre, men det här var ju lite grövre artilleri ... Mina baksidor som man kan se är snygga!!!! men denna kommer ju ingen att se igen, inte ens jag själv!

      Radera
    2. byblixtra4:29 em

      Jag tänkte mera på "hur man blivit lärd hur en broderisida ska se ut" men sen kan man ju tycka att ens egna kreativa baksidor är snygga. :-)

      Radera
    3. Jo slöjdfröken tillät minsann inget slarv, inga hängande trådar ... men har man gått över till gerillabroderi är det ju fritt fram eller hur?!

      Radera
  6. Ja, nu blev jag också sugen på att pröva mitt tålamod...härlig skyltning, bra budskap!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tar inte så lång tid om man satsar på några få ord i budskapet man vill föra fram!

      Radera
  7. Hade varit himla käckt om du broderat en precis likadan och ramat in dem bägge, tillsammans. Det bristande tålamodet hade blivit tydligt, men alla trådarna... :-D Fast har man dåligt tålamod vill man nog inte göra samma sak två gånger...

    Den här broderade jag tidigare i år: http://smilebloggar.blogspot.com/2024/03/broderat.html och gav en kollega som slutade. Jag b broderade faktiskt två likadana, fast den jag gjorde till mig själv fick en annan färg.

    Nu samlar jag kraft att göra att göra en ny. Fast jag har så många andra sommarprojekt i gång att jag vet inte hur jag ska hinna...

    http://smilebloggar.blogspot.com/2024/05/projekt-for-en-regnig-dag.html

    http://smilebloggar.blogspot.com/2024/07/pysselsugen.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din broderade tavla krävde mycker mer jobb, fin blev den! Jag har också garner och tyger som skulle kunna räcka till många fina saker - men det händer liksom inte ... Hoppas i a f du får användning för linnedukarna, fantastiskt material och är de gamla är de mjuktvättade dessutom!

      Radera
  8. Just den texten på broderiet villhöver jag i mitt hem. Jag fick ingen påse tålamod vid födseln och ingen har lyckats ge mig någon senare heller. Därav har jag aldrig i mitt liv lyckats slutföra ett enda handarbetsprojekt, vilket ledde till det fina vitsordet - streck, på betyget...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då kanske du ska slå till och kopiera mitt lilla mästerverk???? Jag kan maila ett exakt mönster ifall du inte kan ta det direkt från mitt foto.

      Radera