onsdag, augusti 14, 2024

Sommarens höjdare

Jag vägrar anse att sommaren är slut, men visst, jag fattar att det är på väg att bli en annan årstid. Enligt O är tillbaka i jobbet efter semestern i alla fall, och hon kommer igen med Veckans kulturfråga. Den andas höst, men vi bortser från det tycker jag! Frågan lyder: Vilken bok var din bästa sommarläsning? Och eftersom vi alla vet hur svårt det är att peka på bara EN favorit tycker hon att man får nämna fler. Så då gör jag det.

Låt mig börja med en bok som är så ny att vi bara är få som haft en chans att läsa den redan: "Dubbelliv" av Annika Berg-Frykholm, journalist i Uppsala med ett långt skrivarliv bakom sig (och rätt mycket kvar också, det är jag säker på!) Annika har drabbats av en sjukdom du med största sannolikhet aldrig hört talas om: HAE, Hereditärt Angioödem, och det har påverkat hela hennes liv och gör så än.

Sjukdomen yttrar sig
genom att kroppsdelar sväller upp, ibland blixtsnabbt, förvrider patientens utseende, kan bli direkt livshotande om svullnaden sätter sig i halsen med risk för kvävning. Plågsamt både fysiskt och psykiskt, stort socialt hinder: ingen ska se mig så här! 
Annika har kämpat för sin hälsa sedan första anfallet i tonåren. Då visste ingen vad som var fel. När hon till sist fick sin diagnos var hon den andra HAE-drabbade i Sverige! Idag är de cirka 250. 

Men hon berättar också om sitt "vanliga" liv, om att finna kärleken, om vänskap, om att fastna i vårdbyråkratin, om att bli mamma och om sitt intresse för konst, som är en viktig del i vardagen. Det är välskrivet, det är intressant, det är bitvis mycket gripande. Rekommenderas!

Vill peka på två titlar till: Anders Roslunds och Börge Hellströms "Två soldater" som jag tidigare bloggat om här.

Dessutom en bok av Olle Lönnaeus: "En enda sanning", ett kriminaldrama i ett vintrigt Österlen. Känns märkvärdigt aktuell trots att den är "gammal", kom ut för tio år sedan. Om en muslimsk ung kvinna som är polis i Sverige och ska hjälpa till att lösa mordet på en udda konstnär. Läsvärt!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. låter intressant, och tungt

    SvaraRadera
  2. Olle Lönnaeus bok skulle vara intressant att läsa.

    SvaraRadera
  3. Sommaren är långt ifrån slut enligt mig. Jag menar upp till 25 grader dagtid och mellan 15-17 grader nattetid - det är sommar för mig.
    Annika Berg-Frykholms bok är alldeles för "tung" för mig. En hemsk sjukdom som man inte önskar ens värsta fiende. Och du har rätt, jag hade aldrig hört talas om den sjukdomen.
    Två soldater har jag läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annikas bok innehåller mycket livsglädje också! Och du borde verkligen ge Lönnaeus en chans!

      Radera
  4. Ditte7:39 em

    Tack för tios! Har inte läst någon av dessa böcker. Men de finns nu antecknade. Bästa bok för min del? Knepigt. Men "Kärlekens bakgata" av Anna Laestadius gillade jag. Likaså "Sista morgonen" av Lena Lindehag. Likaså "Vargen" av Katarina Wennstam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wennstam brukar jag gilla, men har inte läst den eller dina andra två heller. Än.

      Radera
  5. Nej, det är INTE höst ännu, men snart hösttermin! Tack för dina lästips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast just i dag är världen lite grå och inte riktigt badvänlig ... men det är smällar man får ta!

      Radera
  6. det är ju det jag sagt sedan länge: Lönnaeus är jättebra! Dubbelliv finns tyvärr inte på mina bibliotek, men jag lämnar ett inköpsförslag. verkar vara en bok att använda i utbildningen? hade aldrig hört talas om HAE

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Dubbelliv" är sprillans ny. Kommer att finnas på nätbokhandlarna bl a. Kan beställas nu såg jag.
      Jag har ännu inte läst sonen Lönneaus, som du också gillar. Men det ska bli av.

      Radera