måndag, augusti 19, 2024

I stället för en hund

I dag har Alex Schulman i en krönika i Dagens Nyheter berättat om ett personligt trauma som jag tror att många föräldrar känner igen sig i. Hans döttrar önskade sig nämligen, intensivt och innerligt, en hund. Vilket deras mor och far inte var roade av. I stället fick barnen var sin hamster.

Blev flickorna glada? Nej, de blev besvikna. Grymt besvikna. Visst, hamstrar har mjuk päls och är fyrbenta, men de flesta egenskaper som gör att vi kallar hunden "människans bästa vän", de har ingen hamster begåvats med. Familjen Schulmans hamstrar blev oälskade.

Våra barn ville också
ha husdjur. Men inte heller deras föräldrar ville ta risken, vi var väl för bekväma och tyckte att det skulle bli många problem med en pälskling i familjen, en som förvisso kräver en hel del, samtidigt som de förstås har mycket att ge också. 

Ungarna åtog sig dock, i brist på egna djur, glatt uppgiften att sköta om en sköldpadda vars matte skulle resa bort på sommaren. Sune (ja sköldpaddan hette det) var till hjälp: han luktade inte gott, var omöjlig att gulla med och helt ointresserad av att ställa upp som sällskapsdjur. Mattes återkomst blev efterlängtad. Våra barns djurönskan stillad, åtminstone för ett tag.

En hund hade definitivt varit annorlunda. Helt ointresserad var jag inte, men heller inte entusiastisk. Dock kom jag hem med "husdjur" en dag. Dottern kan fortfarande berätta det, med fasa och lite "dumma-mamma-ilska" i botten. Jag hade nämligen hittat nån sorts små frön som, om de lades i vatten, blev jättesmå djur som simmade runt. De krävde ingenting! 

Snacka om att önska sig en hund och att sedan bli besviken. Kanske borde vi ha adopterat en gatuhund, tagit hand om någon som lämnats. Men inget av våra barn har skaffat vare sig hund eller katt i dag, trots att de båda är vuxna och kan bestämma själva ... å andra sidan kommer våra barnbarn aldrig att drabbas av "fiskfrön" heller! Undrar om Alex Schulman och hans fru kommer att falla till föga?

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. Hahaha! Alltså jag är ju uppväxt med två sköldpaddor. Jag ville aldrig ha en hund. Min mamma ville ha en fågel - en kanariefågel som pep hela dagarna. Mina två sköldpaddor luktade INTE. De var keliga och villa bli kliat under "hakan". De åt allt från sallad till sockerkaka och jordgubbsglass.
    Fiskfrön låter betydligt värre - hahaha:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig förr hört talas om keliga sköldpaddor, fantastiskt! Skulle jag gärna träffa! De kan ju bli jättegamla men du har dem väl inte kvar?

      Radera
  2. Inga djur i mitt barndomshem, men, min dotter kom släpande på än det ena än det andra, vita dansmöss som bet sig igenom kartongen, föll till föga och köpte en kanin, det var ett lyckokast, de var oskiljaktiga och kaninen sprang okopplad ute på gräsmattan och följde dotterns varje steg.Djur berikar men kräver också vuxnas omvårdnad...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också upplevt hur mysigt det kan vara att ha ett djur nära, så det betvivlar jag inte ett endaste ögonblick. Men möss? Nej tack. Kanin? Ja varför inte? Fast man måste ju vilja ta hand om dem. Tänker på alla sorgliga sommarkatter som lämnas vind för våg när hösten kommer, det är ju hemskt.

      Radera