fredag, augusti 16, 2024

Lagligt och olagligt

Är jag en notorisk lagbrytare eller en ordentlig svensk som gör som det står på skylten? Tja, det är väl både si och så med den saken, det inser jag när jag tar mig an Elisa Matildas fem fredagsfrågor den här gången.

  1. Om du kunde ändra en lag, vilken skulle det vara och hur? Den idiotiska lag som säger att cyklister får cykla i båda riktningar där det är enkelriktad trafik för bilar. Livsfarligt för cyklisterna, jätteläskigt för den som sitter bakom ratten! 
  2. Har du någon gång brutit mot lagen? Jo då. Har absolut kört för fort, parkerat fel och gått mot rött (det gör jag medvetet, till skillnad frän det andra). Har aldrig snattat, är ju uppväxt i en butik, det förpliktigar faktiskt ...
  3. När såg du senast något olagligt? Bil framförd i alldeles för hög fart på E 18.
  4. Vilken lag skulle du införa om du kunde? Att barn som, oavsett av vem och var de fötts, vuxit upp här och blivit "svenska" inte plötsligt ska kunna utvisas till ett land där de helt saknar rötter. Går det att fixa till en "empati-lag"?
  5. Vilket lag hejar du på? Svenska landslaget, oavsett idrott. På en lägre nivå: Färjestad i ishockey och Hammarby i fotboll. Men utan att vara jätteengagerad.
Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

  1. kvinnor och barn, de svaga, behöver mer skydd

    SvaraRadera
  2. En empatilag tycker jag låter jättebra. Skydda barnen är viktigt!
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen kan väl undgå att uppröras när 8-åringar ska skickas till Afghanistan - där de inte känner någon, inte kan språket ... och där speciellt flickors framtid är uslast i världen f n.

      Radera
  3. Ja dessa cyklister :-) Tragiskt att ryckas upp på det sättet. Blir aldrig bra. Asylprocessen måste gå mycket fortare för det ska bli humant

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det verkar vara en evighet innan vi kan komma ens i närheten av en snabbare och bättre asylprocess, med efterföljande integration.

      Radera
  4. absurt! varför kan inte sunt förnuft få råda i dessa solklara fall? här skulle en stackars flicka som just skulle ta studentexamen utvisas och skiljas från sin övriga familj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä ibland är lagens bokstav helt obegriplig för oss vanliga människor. Upprörd blir man men det hjälper sällan.

      Radera
  5. Cyklister (och dom som far omkring på brädor av olika slag) är livsfarliga. Men det är väl jag i bilen som blir dömd om det händer en olycka! Empatilag låter bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det väl bilförarna som får skulden när nåt händer, det är mitt intryck också. Har som tur är aldrig krockat med nån cyklist men det har varit nära - och då har det varit en svartklädd människa på mörk cykel utan ljus och reflexer ...

      Radera
  6. Det finns många idiotiska lagar å du har hittat en av dem....trafikbrott plågas jag av så fort jag är ute å går, cykla eller kör bil. Hammarby fotboll har en fantastisk supporterkultur, alltid kul att se, det andra laget du nämner låter jag gå obemärkt förbi.....
    Ha en skön fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har Bajen entusiastiska fans men ibland går de över gränsen tycker jag, med smällare och rökbomber och annan skit som inte hör hemma bland åskådare på läktarna.
      Heja Färjestad!

      Radera
    2. Besynnerligt att de kan få in smällare å dylikt......HEJA ÖREBRO!

      Radera
    3. Ja det tycker jag också. Handväskor får man ju inte ha längre ... får de plats i kalsongerna???

      Radera
  7. Vilka bra svar jag håller med dig. Jag har inte läst dina svar innan jag skrev mina även om man kunde tro det. :-) Vi tänkte på samma sak idag. Trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men det är väl kul att vi är fler i samma "klubb"! Trevlig helg till dig också!

      Radera
  8. Ettan hade jag ingen aning om. Tack för upplysningen! Lika korkat är ju att vi har högertrafik i Sverige, men när det gäller vägar där cyklar och fotgängare delar på vägbanan råder det helt plötsligt vänstertrafik...
    Inser att jag borde ha kikat in hos dig för inspiration idag. Jag kom inte på nåt vettigt.
    Jag har heller aldrig snattat och självklart hejar jag på Hammarby:-) Har inget ishockeylag som favo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har fått hjärtat i halsgropen mer än en gång när en cyklist kommit trampande mot mig, där jag trodde inget möte skulle vara möjligt. Och cyklisterna drar sig som bekant inte för att ta plats (själv har jag ju slutat cykla i stan, det har blivit för trångt och för farligt tycker jag).

      Radera
  9. Se där, du och BP hejar på Hammarby!
    Empatilag låter väldigt bra!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är betalande medlem i Bajen .... spelar ju pingis i deras seniorgrupp ... och Maken och Sonen är fans.

      Radera