torsdag, augusti 22, 2024

Trump – en second hand-vara?

Nu har Helgfrågan från Mia i bokhörnan återuppstått efter sommaruppehållet. Först ut är en fråga som kanske inte riktigt kan kallas för överraskande men ändå: Vad är det bästa du läst i sommar?

Egentligen hoppas jag att sommaren väljer att pågå ett tag till, vilket ger mig chansen att läsa någon eller rent av några fler böcker. Återstår att se hur det blir med den saken. 

Nu riktar jag blicken mot USA. "Amerikansk jord" (American Dirt) av Jeanine Cummins läste jag visserligen redan i maj, men visst hade sommaren kommit igång då! En väldigt stark roman med tydlig research både kring knarkmaffian i Mexiko och strömmen av illegala flyktingar som beger sig från fattigdom i Centralamerika till drömmarnas land. 

Sedan väljer jag, efter
viss tvekan, Mary L.Trumps biografi om sin farbror Donald, nyss president i USA och hotfullt nära att bli det igen. Bokens långa titel lyder "
Too Much and Never Enough (How my family created the world´s most dangerous man)". Här får man följa en stormrik familjs märkliga turer, både privata och ekonomiska, och Mary skräder inte orden. Hon påpekar också att hon är den enda i hela släkten som törs säga som det är: Donald Trump är djupt okunnig, helt omöjlig att samarbeta med, ständigt ljugande och med ett ego i storlek XXL osv osv osv.

Författaren är inte bara familjemedlem, hon är också psykolog och det märks i texten. Sedan är det här förstås också en sorts partsinlaga, Mary och hennes bror Fritz är barn till Donalds äldre bror Fred som dog bara 42 år gammal. Hans öde beseglades, menar dottern, av att familjen struntade i honom och hans problem och satsade på den yngre Donald i stället. Efter Freds död behandlades dennes familj ytterst styvmoderligt.

Ändå blev de varje år bjudna på julmiddag med klappar. Donalds fru gav en jul en svindyr designerhandväska till Marys mamma. Kul? Jo för all del. Men i den låg en begagnad Kleenex ... dumt att kasta ut fräscha dollar när man kan köra second hand ... eller hur? Man kunde alltså snåla i vissa fall, men kassaflödet till Donald verkade obegränsat. Och hur sedan de enorma pengamängder som Trumps hanterade hamnade i olika fickor är ytterligare ett bevis för hur ljusskyggt och lagvidrigt man agerat.

När jag stängde boken tänkte jag att det vore ju önskvärt om folk som tänker rösta på republikanerna i det kommande valet läste den först. Men det kommer förstås inte att hända. De har redan haft chansen, den publicerades 2020. En uppföljare finns också, "Reckoning", och i den fortsätter Donalds brorsdotter granskningen av Trump och hans presidentskap. Den har jag inte läst. Men jag kan inte låta bli att följa presidentvalskampanjen. Vinnaren kommer att påverka oss också. 

Copyright Klimakteriehäxan 

12 kommentarer:

  1. Trump känns som en person som man antingen älskar eller hatar. Beskrivningen av honom i den där boken förstärker inte direkt bilden av en "hyvens man".

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Hyvens" och Donald T kan inte förekomma i samma mening, knappt ens i samma bok. Han är en buffel, rasist, sexmissbrukare, notorisk lögnare, ekonomisk brottsling och idiot - men skicklig på att domptera folk och slå blå dunster i ögonen på dem. Det var ju faktiskt Hitler också. Och visst, det fanns de som "älskade" även honom ...

      Radera
  2. Mary verkar ha samma åsikt om Donald som du och jag och förhoppningsvis många amerikaner i det kommande valet.
    Hörde en grannes kommentar häromdagen. H*n tyckte att det vore perfekt med Donald tillbaka som president. Han tillsammans med hans ryska motsvarighet skulle lösa både konflikten i Ukraina och Mellanöstern på fem röda...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är bara väldigt rädd att inte tillräckligt många amerikaner ska ta sitt förnuft till fånga. Hoppas du protesterade när grannen kläckte ur sig såna gruva idiotier! Men det är klart, det beror väl på vilken sorts "lösning" man vill ha ...

      Radera
  3. Även om jag tycker att Donald T är rent förfärlig är det som du säger nog en partsinlaga, för jag har för mig att det förekom någon infekterad juridisk strid mellan dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skriver hon också om. Partsinlaga, visst, men det dräller av fakta ... och man får viss insyn i ett märkligt privatliv ... när "sommarstugan" har ca130 rum ... Boken går inte alls in på Trumps hantering av kvinnor, mer än att hans byte av fruar noteras i mkt korta ordalag. Den påminner också om att far & son Trump dömdes för att de inte tillät svarta hyresgäster i sina fastigheter.

      Radera
  4. läst en märklig bok om/av mannen:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/05/trump-som-poet.html

    SvaraRadera
  5. Jag önskar sommaren ska pågå hela hösten, men det är väl inte troligt. American Dirt har jag i bokhyllan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en riktigt bra bok som väntar m a o. Och än är inte sommaren slut!

      Radera
  6. Trump twittrar att han har en "FANTASTISK" bok som kommer ut nästa vecka, "Save America" är titeln, med hans egenhändigt utvalda foton från tiden i Vita huset fram till den här tredje presidentkampanjen. Det du! :D
    Tror för övrigt att vi får en väldigt ensidig bild av läget i USA. Läs gärna Malin Ekmans bok "Skymning i Amerika". Är av åsikten att Kamela Harris vore katastrof som president, däremot hoppas jag på en framträdande roll för Robert F. Kennedy Jr, om nu Trump vinner. Förutom Kennedy känns det lite som ett val mellan pest och kolera... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kamala Harris ska det ju vara, inte Kamela...

      Radera