söndag, augusti 11, 2024

Bra skylt med fel budskap

Foto: Dottern
De är markerade med en stiliserad rullstol, p-platserna där bara den som har särskilt tillstånd får ställa sin bil. Den som är rörelsehindrad måste ha läkarintyg som visar att behovet är konkret. Sedan ansöker man om tillstånd hos lokal myndighet och när det konstateras att sökanden har ett varaktigt funktionshinder kommer det inplastade beviset i ett brev på posten. Väldigt bra hjälp för den som inte kan promenera ens korta sträckor!

Men de där p-rutorna kan stundtals snos av bilförare som inte har något tillståndskort att lägga upp på instrumentbrädan. Kommer en kontrollant och upptäcker "stölden" är bötesbeloppet 1300 kronor (i Stockholm, det varierar i landet).

Ett ställe där det nästan alltid finns rutor för handikappade är entreerna till Systembolagets butiker. Utanför den i värmländska Årjäng står skylten på bilden. Bra budskap, det måste jag hålla med om. Men helt korrekt är det väl ändå inte? För visst är väl lathet (eller lättja som jag hellre vill säga) ett funktionshinder som slår till urskillningslöst?

Lättja kan ju drabba vem som helst, när som helst och förbli en livslång åkomma ... Därmed inte sagt att jag tycker att man ska kunna få använda handikapparkering med det som motiv, även om det kan kännas lockande när alla andra rutor är upptagna.

Skyltsöndag är det hur som helst. Kolla in andra tämligen trogna  skyltbloggare: Angelgirl, AnkiByblixtraCarita ChristianKajsaLisa LillaSyster, Paula, PettasSusjosStefan,Tony, Åke. Plus BP förstås som ständigt håller ett vakande öga över "verksamheten".

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

  1. Jag tycker skylten var jättebra och hoppas att den åtminstone gör att "dom lata" (som oftast visar sig vara friska män i 30-40-års åldern) tänker till lite!
    Rolle som är enormt vinglig (neuropati) och går med käpp så han inte ska ramla omkull har parkeringstillstånd - och jag skulle naturligtvis också få ett om jag började köra igen.
    Och det är hemskt irriterande när man kommer fram till p-platsen och ser en helt frisk ung man parkera framför nosen på en...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min man har också handikapp-parkering, som tur är. Visst blir man lack när rutorna är upptagna av bilförare som inte har nåt tillstånd synligt i framrutan!

      Radera
  2. skylten syftar på ungdomar som ofta (?) parkerar på handikappsparkeringsplatser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen inte bara ungdomar som snor platserna.

      Radera
  3. LillaSyster3:11 em

    Tycker att tilläggsskylten gör sig alldeles utmärkt där, vi som är ordentliga av oss drar på smilbanden åt skylten
    - medans den som parkerar där utan tillstånd ff inte fattar att den gör fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man skulle ju vilja tro att den som parkerar där utan tillstånd borde tänka ett varv till ...

      Radera
  4. Du har nog en liten poäng där...lathet är nog ett rejält handikapp som drabbar fler å fler! Heder till dem som konstruerat skylten! Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte utan att jag kan få en släng av den sjukan även jag emellanåt ... :-D

      Radera
  5. Det kan nog vara frestande att parkera på HK-plats om övriga platser är upptagna men skylten var rolig. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog kan jag förstå frestelsen ... men uj så skämmigt att stå där och bli påkommen!

      Radera
  6. Hahaha! Den "tilläggsskylten" är verkligen rolig. Gissar att den till och med bidrar till "önskad effekt", alltså att man inte parkerar där för att man är lat.

    Har sagt många gånger: visst har jag fått parkeringsböter för felparkeringar, men jag har aldrig parkerat på en p-plats för rörelsehindrade. Lika lite som jag överträtt hastighetsbestämmelser (30 km) vid skolor och äldreboende. Nej, jag är inte präktig, tvärtom;-) Men vissa principer har jag;-)
    Tusen tack för skylten, din förklarande text och alla länkar förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rent generellt tycker jag att p-böter är ett otroligt dåligt sätt att använda sina pengar - så jag brukar också försöka hålla mig inom lagens ramar!

      Radera
  7. Ja, lat, lättjefull vill man ju inte bli kallad och absolut inte för att man tar en plats som är till för handikappade. Man ska i mån av möjlighet hålla sig till lagens ramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi som kan gå men ändå tar bilen får vackert finna oss i att leta upp en ledig, vanlig, p-plats!

      Radera
  8. Bra budskap i den skylten. Jag tror också att många inte ska ha körkort, för de kan tydligen inte läsa och se att det är en parkering för vissa bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag brukar hävda att man kanske borde införa mobilkörkort också, för såna som inte fattar att vi andra inte vill lyssna till deras samtal ...exvis ...

      Radera
  9. Mycket bra budskap.. Detta med Lathet händer alltför ofta tyvärr.. åtminstone här i Sundsvall/Timrå!

    Sedan att det är en ganska omständig procedur att få till ett parkeringstillstånd beror just på denna lathet som många nyttjar i tid o otid, allt ljugande om att de har handikapp mm mm.. Det blir allt hårdare att få ett sådant tillstånd - Dessutom dessa bevis i rutan MÅSTE innehålla en bild på personen som fått detta utskrivet - Lika som ett körkort! =)

    Ha en fin vecka! =)

    SvaraRadera
  10. Med tanke på ordkunskapen nutidens människor besitter skulle nog ordet lättja inte vara helt lättolkat för många! Fast, å andra sidan, de flesta felparkerare är ju ändå analfabeter..

    SvaraRadera