torsdag, augusti 15, 2024

Gör en insats!

Vi har kommit till sista veckan för Helgfrågans sommarversion, den som enligt påbud från Mia i bokhörnan ska gå ut på ett tips om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj.

Då bestämmer jag mig för att vara dagsaktuell. I dag är nämligen den officiella dagen för årets surströmmingspremiär. Och mitt tips är hur enkelt och lättbegripligt som helst: strunta i surströmmingen, gör en insats, ät kräftor! Entydiga rapporter visar att det är ont om strömming i vårt hav, och är det ont om strömming blir det också ont om torsk och flera andra djurarter. Utfiskningen av strömming är ett (av flera, förvisso) allvarligt hot mot vår miljö!

Nu råkar det vara så att jag älskar strömming, men stekt, med potatismos och (på senare är tillkommen) lingonsylt. Men om ni som älskar Röda Ulven och de andra burkarna avstår lovar jag att ta det lugnt med strömmingsflundrorna på lunchrestaurang också. Så blir det kanske bättre sen!

Ett perfekt alternativ till surströmming är förstås kräftor. De kräver inte alls nubbe, vad än rospiggar som Albert Engström hävdat, de kräver bara lite rostat bröd, lite öl eller vin och voilà! så gott! Och perfekt att äta i helgen, när man har tid att sitta och pilla lite extra vid middagsbordet.

Vi fick slåss om den sista, lite liten var den ... men god!
Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. man dricker mjölk till surströmming, och mandelpotatis och tunnbröd till, deltagit i tre surströmmingsfester med norrlänningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst! Men mjölk till kräftor? Nej. Vatten går bra förstås.

      Radera
  2. Tur jag inte äter strömming. Minns att min mamma gjorde en jättegod inlagd strömming när jag var barn men nu lockar det inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å inlagd - har inte ätit på jättelänge. Så gott ...

      Radera
  3. Anonym10:37 fm

    har fiskat kräftor en gång, i Nässjö, de ska vara minst 10 cm, annars utrotar man dem om de inte hinner föröka sig 🦞

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det gäller att ha tumstocken med sig har jag förstått (har aldrig fiskat kräftor själv)!

      Radera
  4. orolig att ni åt så små kräftor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de kunde ha varit större. Men tror nog att även de minsta klarat storlekskravet. Vi har fått dem av kräftfiskaren själv! (Fatet är stort!)

      Radera
  5. Hatar surströmming och är inte jätteförtjust i kräftor heller, tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det finns ju mycket annat gott att njuta av! Surströmming har jag nog bara ätit en enda gång, det blir inga fler. Kräftor däremot: ja tack!

      Radera
  6. Den här rospiggen hävdar bestämt att det aldrig krävs alkoholhaltigt, inte ens till kräftor. Men nu gjorde du mig sugen på strömming, så tråkigt att det är så som det är med strömmingen, finns så mycket gott att göra. Minns även hur man ryckte strömming som barn och fick fullt med glittrande fiskar på krokarna... det var då det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker som du: kräftor är gott hur som helst. Visst är det sorgligt med strömmingen!

      Radera