lördag, augusti 03, 2024

Veckans mening – om kränkning

Varje lördag presenterar Skriv-Robert en mening den bok han läser. Jag brukar hänga på. Det ska vara en mening som har fått mig att stanna upp. Kanske är den humoristisk, men den kan lika gärna vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening hämtar jag från inledningen av kritikerhyllade "Mest kränkt vinner" av Lars Åberg, och så här skriver han om begreppet kränkning:

Allt oftare används begreppet som tillhygge i samhällsdebatten, och den förskjutningen från det personliga till det politiska passar utmärkt väl in i den pågående omvandlingen av Sverige, där känslor blir till argument. avstånd växer och centrum försvagas.

Låt mig ändå passa på att sprida lite växtglädje, kränkthet är ju inte nån särskilt kul företeelse  men som det blommar nu, som frukterna mognar, som humlorna surrar är det bara positiva känslor som dyker upp eller hur? Å en sån sommar, njutningarna står i kö!

Blomkruka i vår port. Välkommen hem, säger den ju!
 
Röd solhatt, så praktfull! Passar ju extra bra just idag, eftersom den 3 augusti är hattens dag!

Insekterna gillar verkligen röd solhatt.

Det finns så många plommon att det ser ut som om grenarna ska brytas av frukternas tyngd!
Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

  1. politiker ska diskutera sakfrågor, inte personer

    SvaraRadera
  2. Makron på solhatten med humlan är enastående:-)
    Att känna sig kränkt har inte samma innebörd längre som den hade för många år sedan.
    Idag måste man ofta väga varje ord på guldvåg för att inte såra/kränka personerna. Och det gäller inte bara i politiken...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Misslyckas konsekvent med att använda makro så det är en "vanlig" bildruta som jag beskurit!
      Jo det är lätt att trampa fel.

      Radera
  3. Kränkning innebär att frånta någon eller något dess värde, genom att överträda en etablerad gräns. Handlingen innebär ofta någon form av förnedring, skymf eller förödmjukelse.

    Jag tror att det numera är så vanligt att icke visa respekt eller tänka efter hur mottagaren kommer att reagera, nån kanske tycker att ”tål Du inte skoj” eller tycker att någon är lättkränkt, men faktum är att det är svårt att veta vad som är ironi i skriven text och om någon till exempel kritiserar ens blogginlägg på ett sätt som mottagaren inte är bekväm med så kanske felet inte ligger i ”Du är så lättkränkt och fattar Du inte skoj”‼️ Det handlar om respekt och att behandla varandra på ett okey sätt /åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ironi är en svår gren, den saken är klar.

      Radera
  4. Ja, att man blir kränkt för minsta lilla är ju att använda ordet fel. Att kränka nån är ju inte rätt på något vis, då man verkligen kränker nån vill säga. Sedan har det börjat skämtas mycket kring detta med "jag känner mig kränkt". Men det är svårt att filosofera kring detta också, allt blir lätt fel och någon blir kränkt. Det som Nalta Norrland skriver stämmer rätt långt, om hur ordet kan tolkas.

    Men annars från det ena till det andra, fina bilder av blommor - håller med BP!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ironi är sannerligen en svår bransch. Och ordet "respekt" har tappat sin ursprungliga betydelse.

      Radera
  5. Kränkande behandling kan vara:
    "nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjliganden eller fysiska handlingar som slag, sparkar och knuffar, även utfrysning eller hot"

    SvaraRadera
  6. Era reaktioner på Veckans mening som jag valt visar, tycker jag, att författaren verkligen gör en insats med sin bok.

    SvaraRadera
  7. Ligger tyvärr mycket i den meningen.

    (Du har inte lagt upp länken hos mig den här gången.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va? Var jag inte först av alla???
      Mycket tänkvärd mening ur mycket tänkvärd bok.

      Radera
  8. Att kränka någon är närapå ett modeord, att kränka känns hårt och brutalt. Men för att "bara" vara respektlös så räcker det med att såra och ironisera och det har blivit mer vanligt och ursäktas med "har du ingen humor?" Märker man att man trampat någon på tårna så är det anledning till att be om ursäkt, om nu fallet var att "skoja" men det verkar inte heller som det behövs utan blir beskylld för att vara "så känslig".

    Mycket tänkvärt!

    SvaraRadera
  9. Ja, det är verkligen fantastiskt med alla blommor, humlor och fjärilar nu, okränkt njuter man i fulla drag. :) Boken vill jag läsa, den verkar bra. Fast det verkar vara en sån där bok inte biblioteket anskaffar, synd. Sett en intervju med författaren och det verkar vara en mycket vettig person.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Författaren ÄR en synnerligen vettig person, det kan jag intyga! Tar inte biblan in den om man frågar efter den, det trodde jag? Tror att hans tidigare finns i a f.

      Radera