tisdag, augusti 13, 2024

När Sommar får mig att frysa ...

Någon förståsigpåare har sagt att vi inte klarar av att bry oss om flera krig samtidigt. Det blir övermäktigt med alla döda, alla vidrigheter, total brist på empati som vi får ideliga bevis på, både via sociala medier och traditionella nyhetsförmedlare.

Kriget i Syrien har därmed hamnat i bakvattnet. Vi har fullt upp med Ukraina, tillsammans med några avstickare till andra hörn i världen där ondskan tillåts regera. Men för folk i Syrien är tandläkarskräck en allmänt förekommande och synnerligen allvarlig känsla  diktatorn, Bashar al-Assad, var en gång just tandläkare ... innan han blev despot med folkmord som "hobby".

Foto Sveriges Radio
I ett av årets Sommar-program i radions P1 tas lyssnarna med till verkligheten så som den tett sig för alldeles för många människor. Omar Alshogre, som med knapp nöd undgick döden i syriskt fängelse, har en historia som är så hemsk, grym och sorglig att jag fryser när jag lyssnar under min promenad med 24 grader i luften och strålande sol.

Trots sina vidriga upplevelser klarar Omar att vända blad och börja ett nytt liv när han lyckats fly och kommit till Sverige 2015. Han talar i dag utmärkt svenska, har gått på Georgetown University i Washington DC, är en eftersökt föredragshållare. Han jobbar för SETF (Syrian Emergency Task Force) som arbetar för att fångar i Syrien, oskyldiga, aldrig prövade i rättegång, ska friges. SR har gett honom titeln "människorättsaktivist".

När man ser bilderna som SR erbjuder på sina sommarpratare ser man en snygg 29-årig man med ett vackert leende. Som nyss utkommen ur fångenskapen vägde han 34 kilo, hade fått tuberkulos och var full av sår och skador efter tre åt med tortyr och svält.

Med det bagage han fått med sig från sitt fädernesland skulle han kunna vara en bitter människa men här finns massor med livsglädje, hopp om kärlek, och inte minst tacksamhet mot den svenska familj som  lite av en slump  kom att ta hand om honom och hans lillebror.

Därmed har vi kommit fram till det tämligen oväntade: att jag dels lyssnat på ett Sommar-program, dels tycker att du också ska göra det. Du hittar det här. Vi borde inte tillåta oss att glömma Syrien!

Faktum är att jag lyssnat på en annan Sommarpratare också, den enda jag hade planerat att höra, och det kan jag också rekommendera: Majgull Axelssons program är mycket hörvärt. Finns här.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du lyssnar blir det bra använd tid!

      Radera
  2. Vilken fantastisk kille! Hur kan man komma ur en sådan "situation" utan mental (och fysisk) skada. Oerhört starkt av killen.
    Med tanke på hur snabbt han lärt sig fyra språk och att han blev antagen till Georgetown University bevisar att världen ligger för hans fötter. Hoppas innerligt att det förflutna inte hinner ikapp honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så imponerande är han! Visst hoppas man att resten av hans liv blir underbart.

      Radera
  3. Inspirerar till fullo att lyssna till dessa båda! Ibland behövs en påskjuts.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kommer att bli berörd, lovar.

      Radera
  4. Bästa makan är ju hängiven lyssnare å var djupt berörd, inte minst för att han kanske inte får stanna i landet (skamligt!) så hon har också rekommenderat att lyssna på honom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle han bli utslängd är det en praktskandal. Det kan väl ändå inte ske!!!!!?

      Radera
  5. Hannele6:04 em

    lyssnade på honom i morgonnyheterna

    SvaraRadera
  6. Hannele6:12 em

    i nyheterna berättade om en kvinna från Uruguay som ska utvisas dit, de dödar homosexuella. Myndigheterna är osäkra om hennes sexuella läggning, fast hon är gift med en svensk kvinna.

    SvaraRadera