onsdag, juni 12, 2024

En ska jag lyssna på!

I går var det dags för Sveriges största pseudohändelse i mediavärlden: man presenterade dem som ska vara sommarpratare i radio 2024. Jag har kollat namnlistan, den innehåller alla sorters kändisar och några personer jag aldrig hört talas om, men det är väl rätt tänkt, får man anta. Eller?

Mitt problem med denna omåttligt folkkära programtradition är att jag har tröttnat, för länge sedan. Det är åratal sedan jag aktivt letade efter på-knappen till P1 efter sommarlunchen. Ändå har jag naturligtvis lyssnat emellanåt, framför allt om jag suttit i bilen när sändningen pågått. Ibland, men alltför sällan, har jag blivit fångad.

Majgull Axelsson Foto Sveriges Radio
I den aktuella årgången ser jag ett namn vars program jag absolut ska höra, eftersom jag är övertygad om att det kommer att bli intressant: Majgull Axelsson, författare. Så i mina planer för denna sommar ingår det nu radiolyssning den 10 augusti.  

Blir det några fler så beror det på tillfälligheter. Sommar ska det förhoppningsvis bli ändå. Men nog kan jag minnas Torsten Ehrenmark och sakna både hans röst, hans språk, hans humor och hans historier.

UPPDATERING: Ser till min milda förtjusning att jag inte är ensam om att vara skeptisk till urvalet av sommarpratare. Sandra Stiskalo skriver i en krönika i Dagens Nyheter: "En annan trend som verkar hålla i sig år efter år på Sommarredaktionen är att bereda plats åt personer som det gångna året intervjuats, omskrivits och publicerat sig i snart sagt alla rikstäckande medier, inte minst i denna tidning. Här kan nämnas författargullgossen Andrev Walden, akademi- och ekonomigullgossen Lars Strannegård och försvarsgullgossen Joakim Paasikivi. Det är på många sätt rimligt. Att dessa tre mediegunstlingar förvaltat sina respektive talanger med precision, bidragit till brännande offentliga samtal och arbetat osedvanligt hårt kan ingen förneka. Frågan är bara om de hunnit samla på sig nya berättelser och kunskaper att bjuda radiolyssnarna på eller om de kommer att nyttja Sommarvärdskapet som en återvinningscentral eller en arena för ett ärevarv. Risken finns."

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Instämmer helt, möjligen missar vi något bland de okända, men det går ju att rätta till när man hört reaktioner.

    SvaraRadera
  2. Anonym12:48 em

    Åh ja, Thorsten är saknad! ❤️ Men jag tror att hans program finns att lyssna på via SRs öppna arkiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risken är väl att de känns väldigt gamla - men jag läste om en av hans kåserisamlingar för inte så länge sen, den höll i alla fall!

      Radera
  3. Bästa makan brukar längta till å även lyssna på i stort sett alla, själv har jag ganska svårt, inte minst för att jag är visuellt lagd, läser å ser hellre än att lyssna. Sen kan jag hålla med i det som krönikören skriver plus att man ibland väljer människor/personer som inte har mycket att komma med....fast det gäller å andra sidan hela mediasamhället...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får väl sätta dig att läsa i en bekväm stol där radion inte hörs. Eller så lyssnar hustrun i lurar, så blir det inget problem alls!
      Visst kan det stundtals kännas som om vi har alldeles för få "kändisar" i Sverige, alltså folk som har något att komma med - förutom att vara kända s a s.

      Radera
    2. radio...?? den som lyssnar kan väl ha airpods till sin mobil, funkar fint även i spårvagn... på stranden

      Radera
    3. Jag ids inte skilja på poddar, radio, play - alla funkar som radio i mina öron, oavsett vilken teknik jag väljer för att lyssna. Lurar är bra. Även om man kallar dem för airpods :-D !

      Radera
  4. jag hittade inte så många jag kände igen! Vill lyssna till Petra Malm vars bok jag läst och hon är en kvinnlig förebild för mig,. I örvrigt tror jag att man ska lyssna på många som man inte alls känner till, det är mer intressant än att rota efter gamla bekanta. Jag ska kombinera lyssnandet med att måla, för att bara sitta still och lyssna har jag inte ro till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det blir så att om någon kommenterar ett program i efterhand som omistligt, då kan jag plocka upp det på play. Men i grunden har jag alltså tröttnat.

      Radera
  5. Sveerker6:46 fm

    Jag skall inte heller missa Majgull A. Hennes Sommar tror jag mycket på. Du skall få ett tips till. Lyssna på Arne Müller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det vet jag ju inte alls vem det är - ska kolla! Har också förstått att den 31 juli kan bli mycket hörvärt, med unge Omar som kom som flykting från Syrien för nio år sedan och nu verkar ha gjort precis allt rätt - kan vara skönt med en framgångshistoria, mot ruskig bakgrund. Han är inte ens 30.

      Radera
  6. Förr var "Sommar" lättsamt och roligt, lite kåserande snack. Idag ska sommarpratarna avhandla sitt livs sorger och katastrofer. Var tog humorn vägen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den försvann .... och ersattes av sånt som en svår barndom, drogberoende, alla sorts offer-varianter ... och så en dos av att "jag är ändå rätt bra faktiskt" ...

      Radera