lördag, juni 22, 2024

Buskis av bästa sort

"Buskis" är ett begrepp som nästan uteslutande uttalas i en nedlåtande ton. Men just nu omges jag av buskis av allra bästa sort! Som de blommar, buskarna! Doftar gör de också, till både människornas och insekternas förtjusning. 

Buskis av den andra, traditionella sorten, har också sina fina företrädare. Tänker på den fantastiska och mycket somriga långfilmen "Pensionat Paradiset" från 1937, den tål att ses om! Vilket jag gjort, mer än en gång. Våldsamt gammaldags, visst, men jag fnissar lika glatt nu som förr. Upptäckte förresten att Evert Taube skrivit delar av filmens musik!

"Pensionat Paradiset" har ofta kallats för pilsnerfilm, men som jag minns det dricks det snaps också. Vilket många ju gör även till midsommarmaten. Och det ger mig anledning att återge ett litet buskis-frö som dök upp i det allmänna flödet på mina sociala medier. Nämligen denna midsommarhälsning: "Årets midsommarsnaps heter 'Vasa 1628' och inspirationen kommer från skeppet. Först blir man kanon, sen däckad och till slut helt sänkt. Dagen efter känner man sig som ett vrak." Tur att man inte gillar snaps.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Komedi är ju inte alltid en färskvara, en del håller ju än idag även om det gått mååånga år, dagens sanning.
  Får sluta dricka snaps tror jag. ;)

  Ha nu en fin dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Somliga skämt faller stendöda till marken, även om de kläcktes i går ... det handlar förstås väldigt mycket om publiken, vad den gillar, hur den ser ut. Huvudsaken är väl att man skrattar med dem i pilsnerfilmen, inte elakt åt dem!

   Radera
 2. hittade över 7 olika blommande doftande rosor på vårt berg. Paradisbusken har blommat fint också.
  Dessa is-substantiv; godis, kändis... buskis känns lite 1930-tal... vet inte om tolvåringen använder det

  jag kollade bland kommentarer och har godkänt ditt 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. -is som buskis i Pensionat Paradiset är ju just det - 30tal!!!! Sen får väl 12-åringarna köra sitt eget race, det har ju gått 70 år!

   Radera
 3. LillaSyster12:57 em

  Förstår att det doftar sommar även hos dig - Schersminen blommar och doften är ljuvlig!
  Ha en fortsatt bra helg =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Midsommardagen bjuder dock på regn. Men med tanke på gårdagen: inget att muttra om!

   Radera
 4. å, kolkwitzia amabilis hade vi i barndomshemmet. doftschersmin har jag faktiskt i min trädgård som annars mest innehåller rosor. gillar snaps. Pensionat Paradiset passar säkert som regnvädersfilm. gårdagen var jättefin, men idag regnar det. har suttit vid den öppna altandörren och läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paradisbusken, som du så imponerande känner under dess latinska namn, är en ganska ny bekant för mig. Men ljuvlig! Vi tog en anna tv-regnväders-underhållning, ser den gamla serien "Tre kärlekar" (som jag aldrig sett tidigare)

   Radera
 5. Dina buskisar är en fröjd för ögat. Undrar om du vet vad de är för "raser";-)
  Har aldrig tänkt på att buskis har en negativ klang. Den enda Buskis jag känner är en före detta arbetskamrat som spelade rullstolsrugby i Paralympics i Seoul 1988.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Buskar uppifrån och ner; jasmin, praktbetonika (osäker), rosenhallon (osäker), paradisbuske och klätterhortensia. Jasminen doftar ljuvligt, de andra är mer diskreta (läs: jag har för dålig näsa för att riktigt uttala mig om dem).

   Radera