onsdag, juni 19, 2024

Jag längtar till Albanien!

Idag fick bloggarkollegan Enligt O ledigt och drog omedelbart till Spanien, till solen och stranden får man anta, det är i alla fall så jag tolkar hennes vinjett den här gången. Men innan avfärd hann hon presentera Veckans kulturfråga: Vad planerar du att läsa i sommar?

Eftersom jag tycker att sommaren redan börjat även för oss som inte direkt har semester från jobbet satsar jag på den bok jag läser just nu: Lea Ypis "Fri" som handlar om hennes uppväxt i Albanien. Och om jag skulle resa på semester i dag skulle jag mer än gärna åka till hennes hemland!

Det är fascinerande att inse hur vardagen såg ut i det där lilla landet (litet är det fortfarande, med en befolkning på knappt 3 miljoner) som vi utanför dess gränser visste otroligt lite om. Det öppnade upp en liten glipa på 70-talet, de första turisterna släpptes in, och då gjorde jag en utflykt dit från en semesterort i dåvarande Jugoslavien. 

Man hade hört namnet Enver Hoxha. Han var landets enväldige härskare, en man som varje rättrogen alban skulle hylla. Det var ungefär allt. Och inte hann vi läsa på heller, Google var ju decennier bort ...

Redan i passkontrollen kändes den där utflykten exotisk. Det räckte med att titta på stämpeln i passet, där det stod Shqiptar, som landet heter på sitt eget språk. Väl inne i den lilla staden Shkodër vallades vi runt, där fanns inte mycket att se men nog fortsatte jag att tycka att det var exotiskt ändå ... Ett litet museum visade några arkeologiska fynd och lite material om arbetarpartiet, det som Hoxha ledde. Lunchen vi serverades bestod av trådigt odefinierbart kött och tunt potatismos, lukten i serveringen kan jag fortfarande minnas.

Lea Ypi var ett av alla de där barnen som fick lära sig att farbror Enver var en person att älska mer än nästan allt annat. Hon var en begåvad flicka, lärde sig tidigt franska, ställde många frågor om allt och alla, och hon undrade också varför familjen inte hade en bild på farbror Enver på väggen  det hade ju grannarna?

Jag har mycket kvar av boken, men nu har jag i alla fall förstått bilden på omslaget: en cocacolaburk med en ros i. Den där burken var en eftertraktad tingest som förde med sig en aning om något annat ... något som så småningom faktiskt blivit verklighet också för albaner.

På senare år (Hoxha dog 1985)  har det visat sig att Albanien är ett land dit dagens turister reser för att åka hem igen, förtjusta. Nu finns bekväma hotell, fantastiska stränder, vacker natur och bra mat, allt till förhållandevis låga priser. Jag har i flera år längtat dit men inte lyckats övertyga något ressällskap! Den jag träffade senast som var där i fjol var jätteentusiastisk. Men hon la också till att innan avresan bör man ha läst Lea Ypis bok. 

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. tyckte om Lea Ypis bok, annorlunda historiebok, professor i politisk teori vid London School of Economics, så hon vet vad hon skriver om.

  SvaraRadera
 2. står halvläst i hyllan. vet inte varför

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så där blir det ibland.

   Radera
  2. Nu är jag halvvägs och tvingas konstatera att lättläst är den inte ... men jag tänkte inte ge upp!

   Radera
 3. Albanien påminde väl något om Nordkorea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tror jag absolut att man kan säja.

   Radera
 4. Just det, Fri hade jag helt glömt bort. Tror aldrig att jag läst någon bok från Albanien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som lite modern historia man inte tycker sig ha upplevt trots att händelserna är förhållandevis nya.

   Radera
 5. Tycker absolut du ska resa till Albanien. Det är ett spännande land och det finns mycket att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore verkligen både kul och intressant!

   Radera
 6. Fri står på min läslista. Den finns i vår hylla eftersom makens studenter läser den i en kurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra variant på nutidshistoria, välskriven!

   Radera