torsdag, juni 27, 2024

Välkommet återfall

Som en följd av stora krav på besparingar lät Sveriges Radios ledning för en tid sedan meddela, att två i mitt tycke mycket värdefulla program skulle läggas ner: "Människor och tro" och "Radioföljetongen". Båda skulle försvinna ur tablån i april i år.

Vad som sedan hänt vet jag inte, men jag får ändå intrycket att ryktet om åtminstone Radioföljetongens död var överdrivet. För nu har alldeles nyss en ny bok presenterats, som "sommarlyssning". Det är norska Nina Lykkes "Vi är inte här för att ha roligt" (Vi er ikke her for å ha det morsomt) i inläsning av Leif Andrée.

Det här är en riktigt underhållande historia. I centrum författaren Knut som tycks ha tappat förmågan att skriva romaner. Så blir han inviterad till en bokmässa för att delta i ett estradsamtal. Han inser att han ersätter en person som hoppat av men tackar ändå ja.

Knut åker till Lillehammer. Han är nervös och pank, och det blir alldeles för mycket alkohol. Sitt hotellrum tvingas han lämna, han sover lite när det passar. Dessutom ramlar han på gamla älskarinnor, en efter en. Det där estradsamtalet blir skandalartat, men gör intryck ...

Ja hur går det till i "de fina litterära" kretsarna egentligen? Hur uppför sig de kulturstämplade? Inte så värst stilfullt, om man ska tro Nina Lykke. Det här är första gången jag läst henne, och jag kan verkligen tänka mig att Leif Andrée kan göra den rätt saftiga historien rättvisa. För egen del tycker jag det var lite oturligt att jag redan läst boken ...

Om nu denna ljudbok är ett enda lysande undantag från nedläggningsbeslutet återstår att se. SR motiverade det hela med att man "inte vill konkurrera på ljudboksmarknaden". Ända sedan 1939 har radiolyssnarna erbjudits såväl klassiker som nyskrivet i den här programserien, som dessutom  till skillnad från streamingtjänsterna  inte kostat något extra.  "Radioföljetongen" blir saknad. Törs man hoppas på fler "återfall"?

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. läst Lykke men ingen stor favorit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här var den första för mig. Originell, tycker jag. Stor favorit? Nä inte än i varje fall.

      Radera
  2. Jag är så imponerad av dig att du kan lägga ut ett innlägg nästan varje dag. Jag försökte lägga ut ett inlägg på Tisdagstrion och började så fint. Men som den ryggskadade som jag är blev det till att åka på ett akut läkarbbesök istället. Fast jag var så duktig, i mina ögon i alla fall, att jag blev klar idag.
    Kramis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja faktum är att de dagar jag INTE publicerar nåt är väldigt lätt räknade - det brukar bli ett inlägg varje dag och ibland t o m fler ... fast imponerad behöver du inte bli, däremot kan man förstås undra om jag inte borde ägna mig åt något vettigare ... L äkarbesök är definitivt giltigt skäl att inte blogga.

      Radera
  3. "Vi är inte här för att ha roligt" - den boken har jag hört talas bara positivt om, både på bloggar och irl. Så den kommer jag kanske att läsa. "Radioföljetongen" känner jag till, men har aldrig lyssnat på. Men allt som är nedläggningshotat men sedan räddas är värt en applåd:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja vi får väl se hur det går med radioföljetongen, osvuret är bäst. Den här boken är hur som helst klart underhållande!

      Radera
  4. Anonym8:28 fm

    Fint 🌸

    SvaraRadera