måndag, juni 17, 2024

Hett – men gott?

Nu tänkte jag ägna några rader åt en mattrend som jag egentligen inte är det minsta intresserad av. Det visar sig nämligen att det pågår något som mest liknar en tävling. Allt har startat på appen TikTok (nej jag har den inte) och det kallas för "The Spicy Noodle Challenge". Tävlingen går ut på att man ska klara av att äta mat, företrädesvis nudlar, som är jättestarkt kryddade. Mest och starkast vinner väl.

Det handlar om ett ämne som heter kapsaicin, som också finns i bland annat chilipeppar och i pepparsprej. Hur mycket man tål av det där ämnet är individuellt. För mycket kapsaicin kan ge problem med bland annat hjärta och blodtryck. Det beror också på kroppsvikten hur mycket man tål, säger en expert som intervjuats av SVT nyheter.

Kanske inte hetast men troligen het nog ...
Nu pågår i alla fall
nudelätandet bland ungdomar som älskar det mesta de hittar på TikTok. I Danmark har man satt P för det och förbjudit de starka nudlarna. Medan man i Sverige och resten av världen kan fortsätta "njuta" av produkten. Styrkan mäts i scoville, starkaste sorten har 10 000, och det är flera gånger högre än i de vanligare varianterna.

Alla har vi väl någon gång smakat för starkt kryddat mat? Jag glömmer aldrig mitt första besök i London. Vi skulle göra något så exotiskt som att gå på indisk restaurang. Blev rekommenderade "Star of India", för där sågs "riktiga indier" äta. Sagt och gjort.

Menyn var förstås obegriplig. Varför jag satte ner pekfingret på en rad och sa "jag ska be att få den, tack!" Servitören skruvade på sig: "Are you sure?" Naturligtvis blev jag misstänksam, så jag frågade hur "hot" rätten skulle vara. "Ganska" var svaret. "Men kanske kan ni göra den lite mildare?" undrade jag.

Maten kom in. Jag tog en tugga. Det syntes inte, men det kändes som om en enorm eldflamma slog ut ur min flämtande mun. Tårarna sprätte ur mina ögon. Min kompis fnös, bytte tallrik med mig för "så där starkt kan det väl aldrig vara?" Blixtsnabbt bytte hon tillbaka efter första smakbiten. Jag gjorde ett nytt försök. Samma effekt. Det var förskräckligt! Bakom ett draperi stod halva servitörsskaran och spionerade på blondinen som beställt krogens kanske starkast kryddade rätt. 

Snart kom "vår" servitör för att kolla läget. Han visste ju redan svaret, erbjöd mig en annan maträtt och jag accepterade tacksamt. Fast han kunde förstås ha gett mig kokt ullstrumpa, alla mina smaklökar låg i koma, tungan var domnad och det tog ett bra tag  timmar!  innan chocken gått över. 

Mitt nästa experiment i genren Spicy Challenge kom helt överraskande. Jag hade köpt en snygg krukväxt, med klarröda vackra små frukter. Peppar, javisst. Sonen undrade om de gick att äta. Självklart, svarade jag, bröt av ett "bär" och stoppade in hela i munnen. Tror inte att jag skrek, men OJ som det brann till!

Nog för att jag i många lägen är en tävlingsmänniska, men i Spicy Noodle Challenge lämnar jag walk over. Dock går jag nu för tiden gärna på indisk restaurant men jag frågar noggrant om kryddningen.  Och jag kan absolut tänka mig att ha fler pepparplantor på fönsterbrädan, men bara att titta på. Barn ska varnas! Hoppas innerligt att TikToks påhitt inte allvarligt skadar någon som provar.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. vi finnar använder inte kryddor 🇫🇮 ... familjekonflikt för maken gillar mer stark mat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men ofta kan man ju krydda på i efterhand även om det inte blir riktigt samma sak ...

      Radera
  2. Jag gillar kryddig mat, men det måste såklart smaka bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det jag råkade ut för dödade alla smaker, åtminstone i min mun!

      Radera
  3. Alltså man undrar ju hur folk är funtade....alla dessa besynnerliga TikTok-grejor å annat "skräp" på sociala medier att de bara orkar....
    Jag lärde mig en gång på en Thailändsk restaurang att det finns en skala för stark mat för svenskar å en för de som lagar maten....å det skiljer sig enormt!
    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där dubbla skalan tror jag på! Och visst kommer mycket skit från TikTok!

      Radera
  4. Jag lämnar också walk over. Jag kan inte äta stark mat. Har en kollega på jobbet som är thailändska och när hon beställer mat så undrar de om hon vill ha "thaistark" mat eller anpassat för svenskar. Det är olika skalor det där....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man vänjer sig väl om man måste?

      Radera
  5. Självklart gillar ungdomar den här sortens utmaningar! Själv har jag blivit känsligare för chili med åren. Jag har chiliflingor på mycket av det jag äter, ibland även på mackor, men de där extra starka sorterna låter jag bli. Nudlar däremot, har blivit stapelvara hemma hos mig. Använder dem som grund och sen lägger man till vad som råkar finnas hemma i form av grönsaker och ev. protein. Perfekt sommarmat, färdig på ett kick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget ont om nudlar, Paula! Men att äta så pepprig mat att den kan vara en hälsofara, det vill man ju undvika.

      Radera