torsdag, juni 20, 2024

Varför bloggar jag?

När midsommaren knackar på dörren ställer Mia i bokhörnan en riktigt svår och väldigt personlig helgfråga: Vad får dig att fortsätta blogga?

Jag ställer mig själv den frågan med jämna och ojämna mellanrum. Den är inte helt lätt att besvara.  Inser ju att jag skulle kunna använda all den tid jag sitter vid min laptopp och håller på med text och bilder  (det blir faktiskt förvånansvärt många timmar) till att göra något "nyttigt" i stället. Ändå harvar jag på. Trots att bloggandet till råga på allt anses vara en företeelse från gången tid, helt omodern i dag ...

Visst är det roligt när jag ser att många kikat in. Visst uppskattar jag att i alla fall en del besökare  fast långt ifrån alla  tar sig tid och lämnar en liten kommentar. Visst är det kul om jag kan överraska med en historia som tål att berättas, och visst blir det ett litet plus i kanten när jag märker att någon blir intresserad av det jag skriver om, det kan vara bok- eller tv-tips, exempelvis.

Det sannaste svaret på den här frågan, det är nog det som finns i huvudet här på bloggen och det har stått där sedan 2004. Då skrev jag: "Min blogg är till främst för mig själv och min skriv- och fotoklåda, det är bara att erkänna. Men du är väldigt välkommen hit! Kom, kom igen, kommentera gärna!". Har inte sett någon anledning att ändra på det. Och fortsätter gör jag nog ett tag till om ingenting dramatiskt sätter P för det.

Trevlig midsommar på er!

Copyright Klimakteriehäxan

27 kommentarer:

 1. Vad trevligt att du fortsätter att blogga och du ska veta att vi är många som uppskattar din blogg och som gärna tittar in för god läsning , olika tankar och många tips.
  Önskar än en gång trevlig midsommar.

  SvaraRadera
 2. jag kan inte leva utan böcker och får så mycket bra tips av bokbloggare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst funkar det så, himla trevligt.

   Radera
 3. Själv uppskattar jag ju att få läsa andras bloggar, det är väl det som ger något inombords, men visst ger det något inombords också att få lägga ut en blogg om något som intresserar mig, eller om det bara är ett sätt att kommunicera, jag vet inte.
  Jag kämpar på, så länge det går hoppas jag.

  Du har en fin blogg även om jag inte kommenterar alltid.

  Ha det bäst nu. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är glad att du tittar in. Hoppas du har en fin helg, kan tänka mig att du kanske har annat för dig än att blogga just en dag som denna!

   Radera
 4. Då är din blogg fyra år äldre än min. Motiveringen i mitt fall är nog att jag älskar skriva trams och att jag vill skapa en plattform där man kan skänka andra ett leende.
  Medger dock gärna att "inriktningen" har ändrats med åren. Tror att det även gäller din blogg. Det gäller ju att "anpassa" sig vad läsarna vill/inte vill läsa. Med detta sagt envisas jag med att "avhandla" fotbollsmästerskap. Och fotboll är då inte mina läsares favo ämne;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med leendeframkallande, det omhuldar även jag. Fast jag tror att jag var bättre på det när bloggen fortfarande var "ung", jag tycker själv att min ambitionsnivå gått ner och att jag numera är väldigt bekväm som ofta nöjer mig med att plocka upp diverse "utmaningar" - vilket på intet vis är att förakta, men förr körde jag nog oftare mitt eget race och hade kul med det.

   Radera
  2. PS till BP: eftersom Maken vill se Nederländerna mot Frankrike hamnade jag vid laptoppen på självaste midsommarkvällen ... Jag kan titta en stund men ids inte kolla hela matchen trots att det handlar om två topplag (tror jag?).

   Radera
 5. Anonym10:20 em

  Blogspot, där min egen blogg ligger, släpper inte in mig att kommentera hos dig. Jag läser ofta, men kan bara svara från stora datorn, och den sitter jag sällan vid.
  Bloggblad - som tappat blogglusten totalt. Läser hos mina ”gamla” ibland bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger det igen: jag begriper ju noll av hur blogspot fungerar och det lär inte bli nån bättring där.
   Synd att du tappat lusten tycker jag, men man känner ju själv hur man vill ha det.

   Radera
 6. Här är en annan som bloggat länge (och som lider av Bloggerstrulet). Jag har långt ifrån din läsar- och kommentarskrets, men det är inte det som driver mig att fortsätta (även om det är jättekul när någon besöker min blogg och ger sig till känna i kommentarsfältet). Jag ser den som avkoppling. Eller dagbok. Eller ett ställe där jag får "skriva av mig". Jag erkänner att jag älskar att gå tillbaka i min blogg och läsa gamla inlägg. Det är ju mina barns uppväxt som finns dokumenterad där. Inte i bilder, men i text. De (nu snart 17 och 22 år gamla) brukar ibland även de gå in och läsa inlägg från deras barndom. Dessutom älskar jag att jag alltid har ett "facit" i diskussioner här hemma. :-D Jag kan bara gå in i bloggen och kolla vilket vår, vilken datum eller nån annan detalj i nån händelse som familjen inte kommer ihåg i detalj, men som jag har dokumenterad.

  Lite dålig på att kommentera hos andra, men lovar bättra mig. Tack för att du underhåller med din blogg! Hoppas bloggerstrulen löser sig för oss.

  Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan också bekänna att jag ibland hamnat på mina egna gamla blogginlägg och tänker att det är synd att inte fler läser vad jag skriver - men det beror väl på att jag är lite egotrippad av och till ... När jag började blogga skrev jag mycket om föräldraskapet och ungarna, sånt jag tror att många kan ha känt igen sig i. Nu, när man måste hacka i sig att man gått och blivit "gammal" är jag rädd för att hamna i klagovisornas dike, vill verkligen undvika det. Men visst handlar det ofta om att "skriva av sig" som du formulerar det! Och vad beträffar Blogspot så kvarstår problemen hos mig.
   Hoppas du har en fin helg, oj så långt jag skrev nu ...

   Radera
 7. Det är kul att titta in hos de bloggare man "lärt känna".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och varje gång jag är på ICA Klingan (senast i dag) undrar jag om jag skulle känna igen dig bland korvar, diskmedel och godis ...

   Radera
 8. nej jag har samma intentioner då som nu. och jag fortsätter ett tag till. så länge det är roligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var betydligt mera "självständig" för 20 år sen, skrev mer ungefär som kåserier men något - lättja? - gör att jag verkar ha lagt det bakom mig. Roligt är det ju ändå tack och lov - annars måste man lägga av, menar jag.

   Radera
 9. Jag tror det är sunt att reflektera kring varför en gör olika saker. Jag lägger mycket tid och engagamang i mitt bloggande och det är för att jag älskar att skriva. eller behöver skriva kanskr är mer rätt. Och numera är ju fotograferandet även en stor hobby som jag kombinerar då jag på min blogg kan lägga ut bilderna. Men precis som du så bloggar jag mest för min egen skull och uppskattar all interaktion jag får med andra. Jag läser inte allt du skriver, men jag prenumerar på dina inlägg och har gjort så väldigt länge. Jag uppskattar variationen du bjuder på och du har ofta kloka ord att dela med dig av. Glad du hänger i ett tag till. Glad midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina vänliga ord, glad att du hänger med mig! Ibland tänker jag att jag behandlar bloggen som om det vore mitt jobb ... jag har ju inget annat numera ... det kan reta mig att jag sitter och petar med detaljer i både texter och foton, eftersom jag starkt misstänker att ingen mer är jag själv lägger märke till ev förbättringar ... men jobb ska ju skötas eller hur? :-D

   Radera
 10. Tack för dessa ord....känner helt igen mig, huvudet bara måste tömmas å att få nya inblickar synvinklar tips idéer är även det väldigt nyttigt för en annan. MEN att kunna leka med ord är nog ändå det allra roligaste....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja livet som ordbrukare är faktiskt oftast angenämt, det gäller kanske att inse att bloggning är en annan sorts onani ... men då inte i betydelsen "självbefläckelse" utan "egenhändigt framkallad njutning" ... oooops!

   Radera
 11. Min blogg är också för mig själv men visst är det kul om någon annan läser och visst kunde jag bokfört böckerna jag läst i en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktiga är väl att vi har lite kul eller hur! Och allt måste ju inte handla om böcker väl?!

   Radera
 12. Jag bloggar också mest för min egen del. Har också bloggat länge, men har bytt plattform ett par gånger och i början hade jag till och med en hemmasnickrad hemsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag hade tur som hamnade på Blogspot direkt, har kvar alltihop som när jag startade, tom val av standardfont och bakgrund. Och tänker att om jag inte tycker att jag behöver ändra - så behöver jag väl inte det eller hur? :-D
   Bloggar man mest för sitt eget höga nöjes skull så bestämmer man ju också själv.

   Radera
 13. Klart inspirerande att blogga och läsa bloggar. Hade nog aldrig sökt upp så mycket info om böcker om det inte vore för bloggen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst får man kul boktips, och ibland omdömen som funkar som varning eller som extra lockande. Böcker är definitivt en viktig ingrediens i livet för väldigt många av oss,

   Radera